Et dansk firma har udviklet et neuralt netværk, som kan omforme rå skitser af en grafisk brugerflade til programkode, der kan anvendes til at færdigbygge en brugerflade til apps.
»Traditionelt set, når en virksomhed bygger mobile programmer eller websites, så er designerne ansvarlige for at skabe en mockup, og dernæst kan udviklerne programmere grænsefladen,« fortæller franskmanden Tony Beltramelli fra den danske virksomhed UIzard Technologies i en mail til Version2.
Han kom til Danmark for at studere på IT-Universitetet. Efter han blev færdig med uddannelsen i 2015, besluttede han sig for at blive. Det er blandt andet den voksende startup-scene, som gør Danmark attraktivt for Tony Beltramelli.
Den kunstige intelligens, som Ulzard anvender, går et skridt videre ved at generere kode direkte fra de grafiske skitser, designerne har produceret.
Teknologien har potentialet til at ryste op i software-verdenen og stiller nye spørgsmål til branchen, mener Tony Beltramelli.
»Vil vi se en dramatisk ændring i de kommende år, hvor udviklere bliver udskiftet med kunstig intelligens? Vil yderligere forskning fuldstændig fjerne behovet for programmer skrevet af mennesker?«
Neuralt netværk programmerer grænsefladen
Tony Beltramelli har offentliggjort dele af teknologien i en videnskabelig artikel. Her beskriver han hvordan systemet er strikket sammen.
Problemet kan deles i tre stykker. Først er der opgaven med at få algoritmen til at forstå billedet og genkende objekterne som er til stede, deres identitet, positioner og rolle, såsom knapper og tekstfelter. Dernæst er der et sprogproblem, som går ud på at forstå programmeringskode og generere syntaktisk og meningsmæssig korrekt kode.
Den sidste udfordring er bruge de foregående løsninger ved at udnytte de variabler, som billedgenkendelsen har gættet på, til at generere de tilsvarende tekstbeskrivelser i form af kodning af de objekter, som variablerne repræsenterer. Algoritmen benytter en neural arkitektur kendt som Long Short-Term Memory, der passer godt til denne slags problemer.
Systemet har vakt en del opsigt i de internationale it-medier såsom Slashdot, og UIzard Technologies har produceret en video, som viser virkemåden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.