Dansk forskning: Tweets og teknologi baner vejen for hurtig hjælp til psykisk sårbare
Antallet af tweets om depression og skizofreni hænger sammen med antallet af akutte psykiatriske henvendelser.
Det har en forskergruppe påvist. Deres forskning er blevet udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
»Denne viden kan ikke bare hjælpe behandlingsstederne til at identificere psykisk sårbare mennesker i deres nærområder, men den kan også bruges til at finde ud af, hvor mange mennesker, som ikke får den hjælp, som de har brug for - måske fordi de ikke selv søger behandling,« siger adjunkt ved IT-Universitetet, Leon Derczynski, i en pressemeddelelse.
Han har sammen med en engelsk forskergruppe undersøgt antallet af akutte psykiatriske henvendelser på to sundhedscentre i London i gennem godt fire år. Det viser sig, at antallet af henvendelser på de to psykiatriske akutmodtagelser stiger mellem 5 og 15 procent i perioder med mange tweets om de mentale sygdomme.
Leon Derczynski har bidraget til studiet med søgninger og analyser af enorme mængder data, deriblandt milliarder af beskeder fra sociale medier.
»Denne her slags forskning, som er baseret på enorme mængder af allerede offentlige data, kan hjælpe behandlere verden over med at beskytte og hjælpe i deres nærområder. På baggrund af vores resultater, vil man fx kunne udvikle teknologi, som i real-time vil gøre opmærksom på, hvornår psykisk sårbare mennesker er i størst risiko,« siger Leon Derczynski i pressemeddelelsen.
Han mener, at det kunne være interessant at udvikle teknologier, der kan hjælpe i Danmark, hvor mange er meget aktive på de sociale medier. Han forestiller sig, at man i fremtiden vil kunne identificere, hvornår de psykisk sårbare unge er i særligt risiko, og at man dermed kan tilbyde hurtig hjælp.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.