Dansk Folkeparti vil have platform hvor borgerne kan lægge billeder ud af kriminelle

Der var indtil videre ikke flertal for DF's forslag om at oprette en digital platform, som borgere kan indsende fotos og overvågningsoptagelser til.

Det skal være lettere at dele overvågningsbilleder af lovovertrædelser med hinanden. Det mener Dansk Folkeparti.

I går førstebehandlede Folketinget et lovforslag fra Dansk Folkeparti om, at der skal oprettes en digital platform, som borgerne kan indsende billeder og overvågningsoptagelser til.

Men det er der altså ikke flertal for i Folketinget, skriver TV2 ØST.

»Der er rigtig mange private, der bliver udsat for forbrydelser, som har nogle rigtig gode optagelser af den eller de personer, der har gjort det, og der er det et erklæret mål fra vores side, at vi vil have et større brug af de her billeder, så vi kan få stillet nogle af dem, der gør andre fortræd, til ansvar,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til TV ØST.

»Og det er det, vi har kæmpet for i dag, og man må bare sige, at det er altså ikke noget, et stort flertal i Folketinget er åbne over for, desværre.«

Modellen, som DF har fremsat, går ud på, at politiet afgør, hvilke sager og billeder der skal offentliggøres. Men altså på borgernes initiativ.

Risikere man ikke at hænge nogle forkerte ud, spørger TV2 ØST?

»I Danmark er der alt for mange, der går fri, fordi politiet ikke får fingrene i dem.«

Og det er netop frygten for at hænge de forkerte ud, der gør, at blandt andre Socialdemokratiet ikke stemmer for Dansk Folkepartis forslag.

»Vi frygter, at man kan stå i en situation, hvor der er folk, der er uskyldige, som bliver udstillet på internettet. Det er det, vi sikrer, når politiet er inde over, at det bliver gjort på en ordentlig måde,« siger socialdemokraten, Kaare Dybvad, der mener, at efterforskning er en politiopgave.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Madsen

Som det er lige nu er der jo igen og igen folk som i bar frustration over politiet's ligegyldighed og langsommelighed der lægger tingene ud alligevel.

Personligt ville jeg ikke tøve et sekund med at lægge den slags på nettet, hvis ikke politiet gjorde en proaktiv indsats for at få opklaret forbrydelsen.

Jeg tog gerne en bøde på 5-10.000 Kr. hvis det betød at forbryderen blev fanget og min bekymring for om den "stakkels" bandit følte sig krænket vil jeg ærligt talt skide højt og flot på.

Bryder du ind i mit hus, min bil eller lignende, så forvent at du risikerer at få dit fjæs på youtube.

Det er nemt at undgå det, bare lad være med at bryde ind i mit hus eller min bil.

 • 6
 • 15
#2 Carsten Hahn

Enig ! ... vi har set gentagne gange at politiet "efterforsker" (sylter) en sag i månedsvis og når der så har været nok presse omkring det så går de ud med et billede af den eftersøgte... og vupti ... dagen efter er der en anholdelse. Det er den slags som får folk til at lave efterforskning selv.

 • 7
 • 11
#3 Jørgen Elgaard Larsen

Gad vide, hvor længe der går, før en sådan tjeneste er fyldt med fotomanipulationer, der viser Peter Kofod Poulsen som alt fra listetyv til børnelokker?

Jeg kunne også forestille mig, at Henrik Madsen ville genoverveje sin holdning, når hans fjæs ligger på denne tjeneste og youtube, til trods for, at han (formoder jeg) er uskyldig.

Problemet med selvtægt er jo, at det kortslutter retssystemet: Man bliver hængt ud som skyldig uden beviser og uden chance for at forsvare sig.

Ja, det er frustrerende, at politiet ikke efterforsker dagligdags forbrydelser. Men løsningen er ikke at overlade det til selvtægt. I stedet burde man få politiet til rent faktisk at efterforske forbrydelser.

Hvis DF virkelig ville stoppe overfald, indbrud og cykeltyverier, skulle de arbejde for at politiet efterforskede den slags i stedet for at bruge al deres tid på grænsekontrol og på at overvåge uskyldige borgere.

 • 38
 • 3
#5 Simon Mikkelsen

...og sætter IT til, løber man bare endnu hurtigere mod afgrunden.

Problemet her er, at Politiet (ligesom SKAT) er blevet skåret så grotekst meget ned gennem de seneste 10 års tid, at de ikke har en chance for at passe det arbejde de skal.

Det får folk til at begå selvtægt, og det ville jeg da også gøre!

Når folk lægger noget ud på nettet og sagen pludselig bliver løst, er det som regel fordi politiet prioriterer den som råber højest. Når en sag kommer i medierne, er der altid en chef der gerne vil have den til at gå væk.

At give politiet endnu en opgave - at tage stilling til en masse billeder som de har alt for lidt information til at tage stilling til - hjælper ikke noget.

Det er flere af de der politifolk der skal til. Mange flere! Ikke mere IT, omprioriteringer eller strukturændringer. Flere folk og giv dem arbejdsro.

 • 10
 • 2
#7 Henrik Madsen

Enig ! ... vi har set gentagne gange at politiet "efterforsker" (sylter) en sag i månedsvis og når der så har været nok presse omkring det så går de ud med et billede af den eftersøgte... og vupti ... dagen efter er der en anholdelse. Det er den slags som får folk til at lave efterforskning selv.

Har selv prøvet at stå i en situation hvor politiet intet gjorde ved en potentiel meget grov overtrædelse selvom der ingen tvivl var om hvem gerningsmanden var.

Da vi så selv, via lidt detektiv arbejde fandt frem til hans samlever på facebook (Han var ikke selv på facebook så vidt vi kunne se) og skrev en besked til hende om, om hun vidste hvordan hendes samlever rendte og opførte sig, så gik der pludseligt ikke mere end en time så ringede politiet til OS og sagde at vi skulle lade være med at kontakte "forbryderens" familie, for ellers ville vi risikere en sag for chikane.

Det skal siges at overtrædelsen og anmeldelsen af samme skete fredag middag og vi tog først selv kontakt onsdag morgen via facebook og der havde vi INTET hørt fra politiet.

Det endte med at personen bedyrede at der INTET var om de trusler han havde fremsat og at han erstattede de ting han have ødelagt.

Det endte også med at jeg måtte investere i kameraudstyr til vores hus for 5000 Kr. for at konen følte sig tryg igen (Truslerne var fremsat mod hende).

 • 7
 • 5
#8 Henrik Madsen

Jeg kunne også forestille mig, at Henrik Madsen ville genoverveje sin holdning, når hans fjæs ligger på denne tjeneste og youtube, til trods for, at han (formoder jeg) er uskyldig.

Til gengæld vil det glæde mig at Jørgen Elgaard Larsen aldrig kunne finde på dette, selvom han havde klare billeder af den person som gjorde noget ulovligt i forhold til Jørgen, og oplevede at politiet gjorde lige netop NADA ved det.

Jeg er enig i at det BURDE være politiet som klarer den slags, men når politiet har mere travlt med at inddrive penge til skattefar ved at fotografere vanvidsbilister som kører 5% for stærkt, end de har med at opklare alvorlig kriminalitet, så er det at vigilante kulturen opstår. Politiet er jo ellers netop den instans vi har for at vi IKKE selv er nødt til at bedrive selvtægt.

Men det er jo nok med dette som med så meget andet, det er meget nemt at sidde og kloge sig på en situation man aldrig har været i og holde den moralske fane højt.

Desværre ender det ofte med at ens flotte moral og idealerne ikke rigtigt overlever mødet med virkeligheden.

Kender også en del som ingen børn har, men som er meget kloge på hvordan man lige opdrager børn. Sjovt nok kender jeg også folk som ikke havde børn og markante holdninger til hvordan man da lige klarede det der med børneopdragelse, men som vist ikke idag efter de har fået børn, husker deres flotte idealer.

Måske Jørgen også vil tænke og agere anderledes den dag en sindsforvirret person overfalder hans kone og truer med at brænde deres hus ned midt om natten og politiet ikke reagerer i dagevis på trods af at der ingen tvivl er om hvem gerningsmanden var.

Men nej, Jørgen vil nok bare vende den anden kind til og så håbe på at hans kone en dag, igen kan sove roligt om natten.

 • 5
 • 12
#9 Henrik Madsen

Enig! Jeg synes det er utroligt at man kan være fortaler for sådanne "selvtægtssystemer", når man kommer fra en IT verden, vi burde, hvis nogle, vide hvor meget og nemt det er at forfalske og hænge forkerte folk ud...

Hvis du nu havde læst nyheden så ville du jo vide at DF jo netop siger at billederne skal indsendes til politikontrol inden de offentliggøres.

Idag bruger politiet ALT for sjældent og først sent i efterforskningen billeder af gerningsmændene til forbrydelser.

Det er tydeligt at politiet i starten vægter gerningsmandens anonymitet højere end at få opklaret forbrydelsen hurtigt.

Vi så det senest forleden hvor man offentliggjorde billeder fra et overfald i JANUAR, hvor en mand overfaldt en 13 årig dreng på en skole.

Dagen efter var manden identificeret og anholdt.

Gad vide hvad rationalet for at vente i mere end en måned før man offentliggjorde billederne af manden.

Den stakkels 13 årige dreng som blev overfaldet har da i hvert fald næppe haft nogen gavn af at skulle gå og vente i over en måned i frygt, inden gerningsmanden blev identificeret.

 • 8
 • 1
#10 Michael Hansen

Jeg er generelt ekstrem pro-privacy, men har selv video overvågning inden for min egen grund (der er skiltet med det, det optager ikke noget areal udenfor grunden).

Hvis nogen skulle begå hærværk/indbrud eller lign. inden for min grund, vil jeg selvfølgelig først kontakte politiet, men hvis de intet foretager sig, vil jeg virkelig ikke få dårlig samvittighed over, at offentligøre mine optagelser, selvom jeg får en bøde for det.

Dog kun hvis det er tydeligt hvad der foregår på videoen, jeg ville aldrig smide en video op og påstå person xyz har gjort det og det, heller ikke hvis det ikke er direkte tydeligt hvad vedkommende laver.

Men jeg synes generelt ens grund/ejendom skal være ukrænkelig for privat personer, lidt som i USA.

 • 3
 • 1
#11 Frithiof Andreas Jensen

Hvis du nu havde læst nyheden så ville du jo vide at DF jo netop siger at billederne skal indsendes til politikontrol inden de offentliggøres.

Så, lad mig lige forstå det her: Politiet sylter for mange sager, hvilket for folk til at begå selvtägt ved at lägge billeder af forbryderen på nettet, fordi ellers sker der intet. DF mener så at lösningen er at folk, i stedet for "direkte på bittorrent med svinet" sender billederne til politiet - som så naturligvis sylter sagen präcis som för.

Genialt! I al sin komplicerthed!!

 • 9
 • 2
#12 Jesper Frimann

Gad vide, hvor længe der går, før en sådan tjeneste er fyldt med fotomanipulationer, der viser Peter Kofod Poulsen som alt fra listetyv til børnelokker?

Man kunne også starte med at lægge en video ud af vores Justitsminister, der siger at han ikke har tænkt sig at følge loven før et flertal i folketinget siger at han skal.

Det burde være en SLAM DUNK, og man ville ikke engang behøve at manipulere med videoen.

// Jesper

 • 9
 • 0
#13 Henrik Madsen
 • 1
 • 3
#14 Henning Wangerin

Jeg synes det er utroligt at man kan være fortaler for sådanne "selvtægtssystemer", når man kommer fra en IT verden, vi burde, hvis nogle, vide hvor meget og nemt det er at forfalske og hænge forkerte folk ud...

Måske, men når myndighederne intet gør, er det jo resultatet. Om man kan lide det eller ej.

Kunne løsningen være at sætte straf-rammen kraftigt op for at offentliggøre sådanne videoer som er blevet forfalsket?

Selvfølgelig skal jeg have lov til at offentliggøre videoer optaget i mit hjem, firma eller butik under et indbrud, hvor der normalt ikke skal være folk på det pågældende tidspunkt. Specielt hvis der på forhånd er skiltet med at der foretages video-overvågning.

Det bliver lidt mere speget hvis det er en butikstyv som løber med varer i den normale åbningstid.

 • 0
 • 1
#15 Denny Christensen

Jeg forstår frustrationen over at politiet udover fotovogne ikke ses så meget hos borgerne, specielt ved indbrud, diverse overfald, etc. men det er mere et spørgsmål om at forøge ressourcerne hos politiet og ikke om at motivere selvtægt.

 • 1
 • 0
#16 Peter Kyllesbeck

Selvfølgelig skal jeg have lov til at offentliggøre videoer optaget i mit hjem, firma eller butik under et indbrud, hvor der normalt ikke skal være folk på det pågældende tidspunkt. Specielt hvis der på forhånd er skiltet med at der foretages video-overvågning.

.. hvilket så ikke er nødvendigt. Fra : Bekendtgørelse af lov om tv-overvågning https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=105112

§ 3. Private, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom.

 • 0
 • 0
#17 Henrik Biering Blogger

I forlængelse af Peter's lov-citat synes jeg også det er interessant at bemærke at det udtrykkelige forbud mod videregivelse af video-optagelser i persondatalovens §26a, kun gælder såfremt kameraet er opsat og optager af kriminalitetsforebyggende årsager:

§ 26 a. Billed- og lydoptagelser med personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, må kun videregives, hvis

1) den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke, 2) videregivelsen følger af lov eller 3) videregivelsen sker til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed.

Den gælder tydeligvis ikke, hvis kameraet er opsat i en butik for at kunne segmentere kunder og optimere indretningen ud fra kundernes færden - eller opsat i familiens hjem for at dokumentere hvem der slæber jord ind, glemmer at lukke køleskabet, går i søvne eller for ikke at miste SoMe familiens "precious moments".

Her må det så i stedet henhøre under §8, stk 5. hvor der skal foretages en afvejning af tyvens interesse for at kunne udføre sit hverv i fred, mod offentlighedens og offerets interesse i at arbejde for ejendomsrettens ukrænkelighed.

 • 2
 • 0
#18 martin nielsen

Det ville være komplet tåbeligt at lave en service for den almindelige offentlighed. Der er alt for meget potentiale for misbrug, og folk vil misbruge en sådan service hvadenten du tror danskerne er de bedste eller de værste. Der skal bare en enkelt sag til før det springer i luften.

Til gengæld undres jeg over hvorfor Politiet ikke allerede har en sådan side. De har jo arbejde nok at tage sig til i forvejen, og det er velkendt at de ikke har enten tid, ressourcer eller politisk mandat til at undersøge indbrud i danske hjem. Hvis de havde en side hvor de kunne lægge overvågningsbilleder ud, kunne de udnytte der er millioner af danskere der alligevel ikke har noget bedre at tage sig til.

Dermed sikres også at video og foto der lægges ud ikke er manipuleret, og hvis det så alligevel er, så er der sikkert nogle politifolk der gerne vil vide hvorfor du spilder deres tid med ugyldige politianmeldelser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere