Dansk Folkeparti vil gøre e-boks til et frivilligt valg

6. juni 2014 kl. 10:3328
Pia Kjærsgaard brugte sin grundlovstale til at angribe regeirngens digitaliseringspolitik og talte dunder mod E-boks.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard fortalte i sin grundlovstale at partiet arbejder på et forslag, som skal gøre e-boks til et frivilligt valg for alle.

I talen, der blev afholdt på Lykkesholm Slot på Fyn, angreb Kjærsgaard desuden regeringens digitaliseringspolitik. Især falder det værdiordføreren for brystet, at alle danskere fra november bliver stillet over for et krav om at oprette en såkaldt ”E-boks” på internettet til al kommunikation med det offentlige. Pia Kjærsgaard frygter, at dette især vil gå ud over de ældre og de handicappede.

»Det er da sikkert rigtig godt for rigtig mange danskere, at de kan klare forretningerne med det offentlige via nettet i en travl hverdag. Men alle? Og tvang?«, lød fra Kjærsgaard. Og hun fortsatte:

»Dansk Folkeparti har mange steder rundt omkring i kommunerne presset på for, at de ældre skal kunne fritages fra den ”digitale tvang” ved at underskrive en erklæring, som hjemmehjælperen eller plejehjemspersonalet kommer med. Men det er ikke nok! For vé den arme synder, som afgiver urigtige oplysninger. Det kan straffes med fængsel i op til flere måneder! Ærlig talt, hvor er vi henne? Straffe folk med fængsel, fordi de ikke kan gå på internettet? Det er det rene vanvid!«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For der kan være mange forskellige årsager til, at folk ikke kan bruge internettet, og ingen skal tvinges«, sagde hun.

Læs hele talen her

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
11. juni 2014 kl. 10:20

Nu har jeg ikke lige tjekket op på hvad de rent faktisk havde stemt ved diverse tiltag kontra hvad de sagde de ville. Faktisk læste jeg overskriften og blev positivt overrasket over at nogle rent faktisk ville kæmpe den rette kamp, men nej...

Vi er tilbage i at det er i så ohh så synd for de gamle stakkels danskere, og nada forståelse for hvorfor de egentlig ikke bør have særbehandling. Hvorfor man bare skulle lave tingene ordentlig fra starten. Selv disse undtagelser (nu så jeg dem dikteret længere oppe.)

Personligt har jeg ikke lige været nede med min undtagelsesblanket, som jeg i en alder af 35 fint kan aflevere, ingen problemer der. Ikke fordi jeg fejler noget synderligt jeg har bare et problem med at oprette NemID. Og længere er den faktisk ikke.

Ja okay det giver mig så en del problemer med kontakten til det offentlige, men det er jo den kamp jeg må tage.

Et nydeligt eksempel på hvor smart systemet er: Jeg får selvfølgelig min lønseddel via E-Boks. Eftersom jeg ikke har en E-Boks, bliver en sådan oprettet til modtagelse af denne pdf-fil, og der ligger den så trygt indtil jeg minder E-Boks om at jeg ikke har en aftale med dem, hvorefter de sletter indholdet indtil jeg får en ny lønseddel. Skide smukt og genialt.

På et eller andet tidspunkt må selv jeg, bøje nakken og krype til korset, specielt hvis ikke problemet, konstruktionen og tankegangen ændrer sig med næste udgave. Alternativt er der jo et totalt kollaps af systemet, men det er jeg holdt op med at tro på. Folk makker jo ret efterhånden.

24
6. juni 2014 kl. 18:37

Hvad med om alle over 70 år pr automatik blev fritaget? Og de dygtige digitale ældre over 70 der måtte have behov for en e-boks, kunne selv logge ind på borger.dk og tilmelde sig. Min mormor på 92 har ingen interesse i at lære hvordan man bruger selvbetjeningsløsninger fra det offentlige, og jeg mener heller ikke at man kan kræve den af folk fra den generation. Altså for dem, hvor Firefox eller internet Explorer er en by i Rusland.

19
6. juni 2014 kl. 15:26

Mange ting kan slet ikke tilmeldes digital post. For eksempel beskeder angående funktioner som valgtilforordnet, det kommer med snailmail. Beskeder fra jobnet.dk, kommer både på jobnet, som almindelig mail og som snailmail. Så til en begyndelse burde de offentlige myndigheder se lidt på hvor meget der kan ændres, så livet bliver lidt nemmere for borgerne og man kan oven i købet spare penge på det.

Ud over det, der er alt for mange steder man skal logge sig ind, et sted er E-boks.dk, et andet borger.dk alle steder er det umuligt at bruge, hvis man ikke tillader spyware på sin computer, i form af cookies.

13
6. juni 2014 kl. 12:25

Er der ikke lidt problematisk , rent juridsk, at man SKAL være "Digitaliseret." Og når man så er det, bliver man tvunget til at betale Licens til DR ?!

10
6. juni 2014 kl. 11:38

Den nuværende tvangs-digitalisering vores samfund bliver udsat for, er hele vejen igennem grotesk. Rejsekortet er et fantastisk eksempel. Vi har klippekort. Det virker og der findes ikke mange kritiske punkter hvor det kan gå galt for brugeren. Virker klippemaskinen ikke, havde togkontrollørerne altid en saks i lommen. Det rejsekort har simpelthen så mange muligheder for fejlbetjening, at den løsning er en klar forringelse for rejsende med offentligtransport, i forhold til klippekortet, eller det gamle rejsekort.

Hvis I skulle være i tvivl om, hvor klar "danskerne" er klar til digitalisering. Så prøv at tage et smut forbi den lokale kommunebutik og tag en snak med medarbejderne. De folk, som skal hjælpe den ældre del af befolkningen og danskere med en eller flere "udfordringer", for at lyde som de folk, som tvinger dette ned over hovedet på os.

Det digitale Danmark er ikke sat i værk fordi det "godt" eller "smart". Det er sat i værk, fordi nogle konsulenter har "regnet" på det og fortalt de intetanende-politikere at de kan spare en masse penge. Derfor er det godt! Hurrah!

Nem-ID er, som udgangspunkt, noget bøvl at bruge. Der er alt for mange punkter i den process, der kan gå galt. Kodeord, Java opdatering/installation, platformbegrænsninger og så hele cirkusset omkring nøglekortet. Hvis man er ældre og en smule svagtseende, så er det godt nok ikke nemt at finde hvad man skal bruge en den myretue af tal på det kort.

Kort sagt, skal man ikke erstattet noget med noget, før det rent faktisk er en bedre løsning. Vores digitalisering går stik imod "If it isn't broke, then don't try and fix it!"

Det sætter også helt groteske krav til borgernes indsigt i kommunal lovgivning omkring de emner de selv skal søge.

Vores samfund er ikke blevet, og sådan som det går nu, bliver det heller ikke bedre af digitaliseringen. Skyklapperne er godt trukket ned og der mangler seriøst nogle politikere der gider fjerne dem og hive i bremsen.

16
6. juni 2014 kl. 13:19

og så hele cirkusset omkring nøglekortet. Hvis man er ældre og en smule svagtseende, så er det godt nok ikke nemt at finde hvad man skal bruge en den myretue af tal på det kort.

Lige netop nøglekortet er dén ene ting NETS har gjort korrekt - jeg begriber virkeligt ikke at folk bitcher så meget over det. I forhold til hvor meget sikkerhed det giver at have 2-faktor auth, er det en ekstremt lille inconvenience at man skal huske at have kortet med sig; og hvis man er typen der ofte har brug for at logge på NemID systemer, så har nøglekortet samme form-faktor som kreditkort - det passer fiiiint i din pengepung.

Jeg er hverken svagtseende eller blind, så jeg ved ikke hvor gode løsningerne er, men der er tænkt på folk med visuelle udfordringer.

Én ting er nets/nemid-bashing, det er jeg generelt tilhænger af - men ikke når det drejer sig om noget de faktisk har gjor godt.

22
6. juni 2014 kl. 18:34

Lige netop nøglekortet er dén ene ting NETS har gjort korrekt (...) Jeg er hverken svagtseende eller blind, så jeg ved ikke hvor gode løsningerne er, men der er tænkt på folk med visuelle udfordringer.

... hvilket gør det ekstra pinligt at den Java applet, hvor man skal taste koden fra nøglekortet ind, er ret lille og ikke kan gøres større ...

18
6. juni 2014 kl. 14:45

Lige netop nøglekortet er dén ene ting NETS har gjort korrekt - jeg begriber virkeligt ikke at folk bitcher så meget over det. I forhold til hvor meget sikkerhed det giver at have 2-faktor auth, er det en ekstremt lille inconvenience at man skal huske at have kortet med sig

Der er bare den lille hage, at sådan som resten af systemet er skruet sammen giver nøglekortet ingen sikkerhed.

Hint: Hvordan kan du være sikker på, at den webside du skriver din nøglekortkode på er den rigtige og ikke en hacket udgave?

26
10. juni 2014 kl. 18:07

Hvordan du kan få minus for dit svar er mig en gåde :D Jeg ser lidt NemID's sikkerhed som en Mac. Fanboys påstår UBRYDELIG sikkerhed og imponerende track record, ja, men hvem gider bruge tid på små 6mio menneskers bank konti, når der er over 6mia andre der er så meget nemmere at bryde ind hos?

9
6. juni 2014 kl. 11:37

Bekendtgørelse om fritagelse af fysiske personer fra tilslutning til Offentlig Digital Post m.v. Kapitel 2 Fritagelse af fysiske personer fra tilslutning til Digital Post Anmodning om fritagelse § 3. En fysisk person kan fritages fra tilslutning til Digital Post, hvis personen afgiver en underskrevet erklæring om at være omfattet af mindst én af følgende fritagelsesgrunde:

  1. Kognitiv funktionsnedsættelse, hvor funktionsnedsættelsen hindrer personen i at anvende Digital Post-løsningen.
  2. Fysisk funktionsnedsættelse, hvor funktionsnedsættelsen hindrer personen i at anvende Digital Post-løsningen.
  3. Manglende adgang til computer i eget hjem eller opholdssted. Med manglende adgang til computer sidestilles det forhold, at personen ikke i eget hjem eller opholdssted har adgang til at bruge en computer.
  4. Personen er registreret i Det Centrale Personregister (CPR) som udrejst af Danmark.
  5. Personen er ikke længere registreret med fast bopæl eller fast opholdssted i CPR, jf. CPR-lovens § 6, stk. 1 og 2, men er registreret som værende uden fast bopæl i CPR, jf. CPR-lovens § 6, stk. 4.
  6. Sproglige barrierer bestående i manglende beherskelse af dansk, der gør det svært for personen at anvende Digital Post-løsningen.
  7. Praktiske vanskeligheder ved at skaffe den offentlige digitale signatur NemID (fx på grund af udlandsophold med lang afstand til en dansk repræsentation, hvor NemID kan udleveres).
  8. Personens bopæl er beliggende i et område, hvor der ikke er adgang til en bredbåndsforbindelse med en beregnet downstreamhastighed på mindst 512 kbit/s.
6
6. juni 2014 kl. 11:27

DF har ganske rigtigt stemt imod lov om digital post:

http://www.ft.dk/samling/20111/lovforslag/l160/92/302/afstemning.htm#dok

Til gengæld har de stemt for alle tre bølger af love om obligatorisk digital selvbetjening:

http://www.ft.dk/samling/20131/lovforslag/l158/93/268/afstemning.htm#dok

http://www.ft.dk/samling/20121/lovforslag/l198/108/460/afstemning.htm#dok

http://www.ft.dk/samling/20111/lovforslag/l159/96/352/afstemning.htm#dok

Det kunne være sjovt at høre Pia hvorfor det er "Men alle? Og tvang?" når det handler om digital post men det er fint og fjong når det handler om at tvinge borgerne til at betjene sig selv på nettet.. er der en journalist der er mand for at stille spørgsmålet eller må man kun referere udsagn når det drejer sig om DF?

3
6. juni 2014 kl. 11:10

Det er let at være anti alt, hvad med at snakke om visioner? Er vi enige i hvornår man er for gammel til at være digital? Kan man blive for gammel? Jeg kender mange over 70 som er meget tilfredse med digital post. Ingen her i landet er tvunget til at bruge digital post og hvor har Pia K fået den idé fra at borgere vil bliver straffet med fængsel for manglende internetbrug? Men som i så mange andre taler fra DF side koncentrerer man sig om at skabe skræmmebillede af alt det man ikke kender. OK, ikke flere sure opstød fra mig, men en gang i mellem skal der lit luft til ;-)

11
6. juni 2014 kl. 11:40

Må jeg svare på alderspørgsmålet. Jeg er 62. Første gang, jeg rørte ved en computer, var i 1963. Jeg har arbejdet professionelt med IT, formentlig længere, end du har levet. Jeg kender også mange, der er i 70'erne, og som nåede at komme med på bølgen i en voksen alder. De mailer, shopper og Skyper ubesværet. Men der er altså nogle hundrede tusinde, der ikke nåede det, og hvis indlæringsevne fysiologisk er mindsket med årene. Vi snakker om de 80-100 årige. 1. januar udgjorde de 234.877 borgere, og de er formentlig den gruppe, der har mest brug for at henvende sig til det offentlige. Der er brug for, at der bliver taget hensyn til dem.

15
6. juni 2014 kl. 13:01

Jeg er blot mest bange for, at man prøver at løse det problem ved at sende disse mennesker på PC kursus eller der laves en eller anden kampagne for at familiemedlemmer hjælper med deres e-boks konto.

Mine egne forældre er fuldstændigt og aldeles ligeglade med computere og aner ikke hvad internettet er. Jeg aner det samme med mange i deres omgangskreds.

For disse mennesker kunne man lige så godt sende dem breve fra kommunen på kinesisk.

14
6. juni 2014 kl. 12:38

Men der er altså nogle hundrede tusinde, der ikke nåede det, og hvis indlæringsevne fysiologisk er mindsket med årene. Vi snakker om de 80-100 årige. 1. januar udgjorde de 234.877 borgere, og de er formentlig den gruppe, der har mest brug for at henvende sig til det offentlige.
Der er brug for, at der bliver taget hensyn til dem.

Hvis du læser Peter Naumanns indlæg håber jeg du vil være forvisset om at der til fulde er taget hånd om netop dem du med dit indlæg drager omsorg for.

Du kan selvfølgelig også bare stemme på DF og håbe på at Pia på et tidspunkt vil synes at tingene er gode nok så hun ikke igen taler om dem på en måde der gør dig forarget.

28
11. juni 2014 kl. 11:45

Hvis du læser Peter Naumanns indlæg håber jeg du vil være forvisset om at der til fulde er taget hånd om netop dem du med dit indlæg drager omsorg for.

Men der er en gruppe som ikke bliver taget hånd om i undtagelseslisten, og det er dem som af en eller anden grund bare ikke forstår IT. Man behøver bare at prøve at stå i et kommunalt Borgerservice-center, hvor borgere i absolut alle aldersgrupper udviser en så total mangel på IT-indsigt, at det må være åbenlyst for enhver, at de aldrig kommer på nogen som helst form for digital selvbetjening. Og dét er altså ikke kognitiv funktionsnedsættelse. Det er unge mennesker som muligvis kan Facebooke på deres telefon, men som bare ikke forstår hvordan et NemId fungerer, endsige formår at navigere i et offentligt informationssystem. Disse mennesker er også borgere i vores land og skal pinedød også have lov til at være en del af samfundet, hvad enten vi som kan begå os kan lide det eller ej.

5
6. juni 2014 kl. 11:25

Ingen her i landet er tvunget til at bruge digital post og hvor har Pia K fået den idé fra at borgere vil bliver straffet med fængsel for manglende internetbrug?

Har du læst vilkårene for fritagelse?

Men ok, Danmarks farligste mand (Lars Frelle) har jo udtalt at man bare skal lyve.

Herudover, så er der stadig rigtig mange XP maskiner derude, og da Oracle just har proklameret at supporten er stoppet til XP er stoppet, hvad så med alle disse brugere?

Endelig er den fælles SSO løsning, det såkaldte NemID jo blevet solgt til amerikanske kapitalinteresser, så der burde være rigelig grund til lige at klappe hesten, og så vende tvangsdigitaliseringen til et tilbud, og så arbejde på at få systemet til at være til for borgeren, ikke omvendt.

8
6. juni 2014 kl. 11:29

Herudover, så er der stadig rigtig mange XP maskiner derude, og da Oracle just har proklameret at supporten er stoppet til XP er stoppet, hvad så med alle disse brugere?

De skal da bare se at få købt nogle nye computere. Det giver masser af omsætning og så kan vores kære leder proklamere, at opsvinget endelig er kommet!

Det er noget seriøst bæ, at Java ikke længere bliver opdateret til XP, især når man er tvunget til det nemid-skrammel. Der findes tilsyneladende ingen alternative JRE overhovedet :(

2
6. juni 2014 kl. 11:02

Kan vi tro, at Dennis Flydtkjær har hvisket Pia noget fornuftigt i øret? Måtte det smitte af regeringspartierne.

1
6. juni 2014 kl. 11:00

Meget kan man mene om DF, men det er svært at bebrejde folk for at stemme på et af de få partier som stadig har fornuften i orden på en hel række punkter efterhånden.

12
6. juni 2014 kl. 11:48

Ja det kunne være rart, og det behøver ikke nødvendigvis være modsatrettede ønsker (såsom: øg offentlige udgifter og sæt skatten ned)

Nej til Overvågningsloven (Logningsbekendgørelsen)

Nej til Mørklægningsloven (Offentlighedsloven)

Nej til EU-patentdomstolen (Enhedspatentet)

Nej til Censurfiltret (Børnepornofiltret)

Heraf ses det også tydeligt hvorfor borgere og politikere har så svært ved at kommunikere: vi kalder de samme love og regler noget forskelligt.

4
6. juni 2014 kl. 11:14

Meget kan man mene om DF, men det er svært at bebrejde folk for at stemme på et af de få partier som stadig har fornuften i orden på en hel række punkter efterhånden.

Problemet er at det er relativt "nemt" for et populistisks parti at være i opposition. Det er derfor det kan lyde godt når de gentager hvad der foregår i befolkningen, men når det reelt skal implementeres - så er det kompromiserne kommer ind.

Som DF også måtte erfare når det kom til deres grænsebomme, så når man er en del af magten, må kompromiserne indgås.

Problemerne med digital post er langt mere omfattende end blot at gøre "eboks frivillig". Hvis blot man kunne starte med at få myndighederne til at svare på en e-mail inden for overkommelig tid; så kunne man tage den derfra og så var nødvendigheden af tvungen digitaliseringen meget mindre :D