Dansk Folkeparti trækker støtten til kontroversiel datalov

17. april 2018 kl. 14:0214
Dansk Folkeparti trækker støtten til kontroversiel datalov
Illustration: Folketinget.
DF vil ikke lægge stemmer til regeringens Databeskyttelseslov, der giver ministre beføjelser til at godkende nye datasammenkøringer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis regeringen og justitsminister Søren Pape Poulsen vil have gennemført den kontroversielle databeskyttelseslov, bliver det uden stemmer fra Dansk Folkeparti.

Det fortæller partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen til Politiken.

Peter Kofod Poulsen og Dansk Folkeparti vil ikke tage kompetence ud af Folketinget.

Databeskyttelsesloven splitter lige nu det danske Folketing pga særligt to paragraffer, der voldsomt udvider enkelte ministres beføjelser, når det kommer til at samkøre borgerdata.

Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, kan en minister med en bekendtgørelse godkende, at data om borger samkøres til nye formål end de er indsamlet – fx for at afsløre socialt bedrageri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil videre har Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF erklæret sig imod lovforslag L68. Og nu sætter Dansk Folkeparti sig altså også for at holde magten til at godkende nye datasammenkøringer i Folketinget.

»Det rigtige er at fastholde den nuværende praksis – Folketinget skal ind over. Der er fremsat et ændringsforslag om at fastholde kompetencen hos Folketinget, og det ændringsforslag påtænker vi at støtte«, siger Peter Kofod Poulsen til Politiken.

Dermed er regeringen nu afhængig af Socialdemokratiets støtte, hvis den udskældte paragraf 5, stk. 3 skal bestå. Socialdemokratiet har imidlertid indtil nu undladt at svare på, hvor partiet står i forhold til L68.

Om L68 har støtte fra regeringspartiet Liberal Alliance er ligeledes usikkert, skriver Politiken.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
18. april 2018 kl. 09:47

Det er rystende hvor meget af arbejdet i det offentlige der tilsyneladende ikke tåler dagens lys eller er omfattet af det mega irriterende 'Det er for en sikkerheds skyld' - et udsagn der stort set altid får mig op i det røde felt.

Papes ynkelige forsvar for telelogning er et stående eksempel, at den mand ikke kan se hvad han har gang i er utroligt - jeg har desværre ikke længere tiltro til at nogle tiltag kan ende med at give ham en reel straf for hans handlinger.

13
18. april 2018 kl. 09:30

Tak for tippet med 2. bh., Louise. Vil sidde klistret til skærmen...

12
18. april 2018 kl. 09:27

Det er rigtig godt arbejde, du gør, Anne-Marie Krogsbøll. Det har jeg stor respekt for. Det er vigtigt.

Lovforslaget 2. behandles på tirsdag, kan jeg se. Sat på dagsorden til 2. behandling på tirsdag, 24-04-2018http://www.ft.dk/samling/20171/lovforslag/l68/index.htm

Jeg håber meget man besinder sig og stemmer for ændringsforslaget (UDEN den særlige ministerbeføjelse). Om det så er fordi månen er lavet af grøn ost, så for min skyld ingen alarm.

11
18. april 2018 kl. 09:13

Der sker tilsyneladende et eller andet med et menneske der bliver embedsmand eller MF'er - pludselig bliver systemets effektivitet en vigtigere parameter end de mennesker det skal supportere (se i øvrigt også den her http://rokokoposten.dk/2018/04/18/boligforeningsdirektoer-i-chok-bor-der-mennesker-i-boligerne/ ).

Alle korstog er startet med gode intentioner men er endt i blodbad... drop nu den lov og tag det i Folketinget i det daglige arbejde og i fuld offentlighed.

10
18. april 2018 kl. 09:07

Louise Klint: Ja - jeg forventede heller ikke, at der kom noget ud af det, og jeg gætter på, at mange andre også har henvendt sig til dem. Men håbet er lysegrønt osv.... og de skal i hvert fald tvinges til at tage stilling, og ikke bare kunne gemme sig i partidisciplinen og bagefter sige, at de ikke har været opmærksomme på sagen... og måske er miraklernes tid ikke forbi? Vi får se - jeg bliver nok skuffet.

9
18. april 2018 kl. 08:55

@Anne-Marie Krogsbøll

Jeg tror du har ret i at alle i S bliver ”banket på plads” og stemmer efter partiets linje, når det gælder. Det med at stemme efter samvittighed eller egen overbevisning er jeg bange for ikke kommer til at ske igen i dette parti, efter sagen med Mette Gjerskov for nylig. Det synes jeg var en benhård magtdemonstration fra ledelsens side. Og en advarsel til samtlige partifæller om at lufter du selvstændige synspunkter, der går imod partiets linje, så får du problemer. Jeg tror desværre der bliver klappet godt og grundigt i derfra fremover.

https://politiken.dk/indland/politik/art6383137/Er-det-nu-hun-skal-straffes-af-S-ledelsen(Abonnementsbeskyttet)https://politiken.dk/indland/politik/art6389096/Mette-Gjerskov-forts%C3%A6tter-som-folketingskandidat(Kort opsummering).

6
17. april 2018 kl. 19:31

Ja, man må vel bare holde sig for næsen, men det er vigtigt at være opmærksom på bevæggrundende.

Jeg ved heller ikke hvor stor en forskel det gør at Folketinget skal administrere det, idet der jo er stort flertal for de fleste af disse overvågnings/datasammenkøringstiltag.

5
17. april 2018 kl. 19:20

Det har du bestemt ret i, Matthias Smed Larsen. Har netop for lidt siden læst, at DF mener, at alle nyfødte skal dna-registreres (kan ikke lige finde linket). Men at de lige her stiller sig på demokratiet side - det må vi jo bare glæde os over.

4
17. april 2018 kl. 19:15

Læg mærke til at DF's manglende støtte (ifølge denne artikel, Politikens er bag en betalingsmur og ikke på Infomedia) ikke har noget at gøre med privatliv eller frihedsrettigheder, men at der tages magt væk fra Folketinget.

Så sent som i 2016 da der blev diskuteret sessionsslogning stod Kofoed Poulsen over for Rune Lund på TV2 News med den oldgamle smøre om at Fru Danmark der ikke har noget at skjule nok ikke ville bekymre sig specielt meget om sessionslogning (parafraseret). DFs stemmer vil også være til at finde bag al mulig anden retssikkerhedsmæssig betænkelig lovgivning (eks. L 192/2016-17 om blokering af hjemmesider).

2
17. april 2018 kl. 15:26

Mon ikke udfaldet er givet på forhånd? S stemmer for - både fordi ledelsen i den grad er blevet magtpolitikere uden principper, dels fordi det vil være en særdeles velkommen anledning til at sætte en kile ind mellem regeringen og DF.

Jeg skrev for et par uger siden til en del af S-fifletingsmedlemmerne uden for gruppeledelsen (som jeg anser for en på forhånd tabt sag) - og opfordrede dem til at stemme efter deres samvittighed, i stedet for efter partilinjen. For jeg kan ikke forestille mig andet, end at der blandt de menige S-medlemmer må være en del, der godt kan se problemerne i det fremsatte lovforslag.

Ingen af dem har svaret - mens de fleste medlemmer fra andre partier plejer at svare, når man skriver til dem, selv om der kan gå lidt tid. Og så vidt jeg har læst, har S afvist at kommentere på, hvad deres holdning er til sagen. Så jeg gætter på, at der er splittelse på de indre linjer, men at alle bliver banket på plads til sidst og stemmer for lovforslaget. S ved man altid, hvor man har - nemlig altid på den forkerte side af magtbalancen.

1
17. april 2018 kl. 15:08

Nu får vi at se om socialdemokraterne er på borgens eller magtens side!

Eller få vi bare af se om de er drillesyge?