Dansk Fjernvarme: Forsvarets Efterretningstjeneste tager fejl i it-risikovurdering af fjernvarmeværkerne
I Forsvarets Efterretningstjenestes risikovurdering for 2015 nævnes den danske forsynings sektor som mulige mål for cyberangreb. En vurdering som både Dansk Fjernvarme og tænketanken Grøn Energi nu tager afstand fra.
I Forsvarets Efterretningstjenestes risikovurdering for 2015 står der, at det er meget sandsynligt, at flere stater vil forsøge at udnytte internettet offensivt i deres militære operationer. Og at denne oprustning af militære kapaciteter kan bruges offensivt imod blandt andet den danske forsynings- og energisektor. Men Dansk Fjernvarme og tænketanken bag, er ikke enige i vurderingen.
'Om end man i Grøn Energi godt forstår rationalet bag vurderingen, så mener tænketanken, at varmesektoren udgør en meget begrænset risiko, skriver Grøn Energi i et svar på Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering.
Grøn Energi blev etableret i 2012 som en tænketank, der skal skabe viden om bæredygtige energisystemer.
‘Hvis fjernvarmeselskaber udsættes for hackerangreb, vil den nationale trussel være meget begrænset. Det skyldes dels fjernvarmens natur med små lukkede systemer og et generelt fokus på risikoen,’ skriver Grøn Energi ligeledes i svaret.
Dansk Fjernvarme enige
Og pressechef Rune Birk Nielsen fra Dansk Fjernvarme er helt enig.
»Vi er enige i Grøn Energis vurdering, som er helt i tråd med opfattelsen hos Dansk Fjernvarme,« forklarer han.
På en konference om it-sikkerhed i energi- og forsyningssektoren i København i morgen, vil Forsvarets Efterretningstjeneste belyse, hvor truslerne med det danske forsyningssektor kommer fra, og hvor store de er. Men inden da beroliger udviklingskonsulent Anne Baastrup Holm fra Grøn Energi.
’Hvis onde kræfter skulle få held til at hacke og eventuelt sætte et værk ud af drift, da er skadeseffekten forholdsvist begrænset, da ledningsnettet i fjernvarmen ikke er forbundet til hinanden. Den enkelte forbruger vil næppe mærke et udfald i varmeproduktionen, da det termiske net i sin natur fungerer som lager og afkølingen sker gradvist,’ udtaler hun
Anne Baastrup Holm skal på vegne af Grøn Energi give en præsentation af fjernvarmesektorens muligheder og risici på konferencen i morgen.
’Der er ingen tvivl om, at des mere intelligent og IT-drevet vores varmeproduktion, målerovervågning, brændselsindkøb og så videre bliver, des større er behovet for at fokusere på it-sikkerheden. Derfor er vi også midt i en proces, hvor fjernvarmeselskaberne gennemgår en uddannelse for at blive klogere på, hvordan man håndtere denne udfordring,’ siger hun forud for konferencen torsdag.
Opdateret: Artiklen er redigeret og opdateret d. 4. marts 2016
