Dansk firma: Vi kører dine Windows 7-skriveborde i browseren

For cirka 1.000 kroner pr. bruger om måneden tilbyder danske SAC-IT at køre og vedligeholde mindre virksomheders virtuelle Windows-klienter og Office-programmer.

Danske SAC-IT vil hjælpe små og mellemstore danske virksomheder med at slippe for at vedligeholde Windows-klienter ved i stedet at flytte brugerne over på virtuelle desktops i skyen.

Virksomhederne betaler så SAC-IT for drift og overvågning af de virtuelle desktops til en pris på cirka 1.000 kroner om måneden pr. bruger for Windows 7 med Microsoft Office og 25 gigabyte lagerplads.

»Det giver fleksibilitet, du kan bruge desktoppen, uanset hvilken enhed du bruger, og du har dit eget skrivebord. Administrationen er nemmere, så virksomheden bruger færre penge på at administrere pc'er,« siger direktør Lene Rokstad fra SAC-IT.

SAC-IT tilbyder at tage backup, holde softwaren opdateret og at holde styr på licenserne. Prisen for den enkelte virtuelle desktop kommer derfor også til at afhænge af, hvilke services man køber, og hvilke licenser man har brug for.

SAC-IT's InstantDesktop er baseret på Windows 7, som kører gennem Vmware View på Windows Server. Dertil har SAC-IT lavet et administrationsmodul, som anvendes til eksempelvis at styre hvilke grupper af brugere, der skal have adgang til hvilke applikationer.

Brugeren logger sig på den virtuelle desktop via en webbrowser, og udover Windows-klienter kan brugerne også tilgå deres virtuelle Windows 7-desktop fra Mac eller Android-mobiltelefoner.

Det betyder også, at en bruger ikke behøver eksempelvis at tage en bærbar med hjem fra sit arbejde, men blot kan bruge en pc derhjemme og alligevel have adgang til den samme desktop.

For den it-ansvarlige i virksomheden betyder det, at alle data ligger centralt på serverne, og brugerens adgang til virksomhedens systemer kan spærres blot ved at spærre for brugerens login til desktoppen.

Selve login-proceduren kan udvides til to-faktor-autentificering, hvilket visse af SAC-IT's kunder allerede benytter sig af.

»Det er ikke nødvendigt med tokens med koder, men vi har en kunde, som bruger SMS Passcode. Det er ikke nødvendigt, men det kommer an på, hvor sikkert du vil have det,« siger Lene Rokstad.

På applikationssiden er der tale om en virtuel Windows 7, og derfor kan kunderne køre de samme applikationer, som kan køre på en almindelig pc med Windows 7. Applikationerne kan rulles ud centralt via administrationsværktøjer.

»Vi er endnu ikke stødt på nogen applikationer, som vi ikke kan køre. Der er rent teknisk ingen hindringer,« siger Lene Rokstad.

SAC-IT kører selv med firmaets egen løsning, som ifølge Lene Rokstad især henvender sig til firmaer med mellem 20 og 400 pc-arbejdspladser.

»Hvis du er en større virksomhed, så har du sandsynligvis også opbygget din egen it-infrastruktur til selv at køre det,« siger Lene Rokstad.

SAC-IT's løsning adskiller sig da heller ikke rent teknisk fra det, en it-afdeling selv kan opbygge ved hjælp af VMware, Citrix, Microsoft eller en anden virtualiseringsteknologi og eksempelvis tynde klienter. SAC-IT's salgsargument er derfor, at specielt en mindre virksomhed ikke selv skal opbygge en infrstastruktur og undgår problemerne med eksempelvis at håndtere licenserne.

»Det sværeste er licenserne, når man virtualiserer. Microsoft er ikke klar til tynde eller virtuelle klienter. Det bliver forhåbentligt bedre med Office 365,« siger Lene Rokstad.

Office 365 er Microsofts bud på en cloud-baseret Office-infrastruktur, hvor SharePoint, Exchange, Lync og andre tjenester afvikles på Microsofts skyplatform Azure.

**LÆS OGSÅ **Microsoft: Skift til Office 365 og spar 50 procent

Microsoft ændrede i foråret licensbetingelserne for virtualisering af Windows, men det forudsætter, at kunderne tegner en Software Assurance-aftale. Mere specifikt skal adgang via tynde klienter være dækket med en Virtual Desktop Access-licens, som så til gengæld også dækker, at brugerne kan tilgå den virtuelle desktop fra eksempelvis en hjemme-pc.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Nicolai Møller-Andersen

Prisen er vel sat i forhold til det, som det koster at administrere et windows netværk, licenser, administratorer, antivirus m.v. Det er helt sikkert en god ide. Der er mange, som kunne bruge det setup. Det sjove er, at der skal bruges tre licenser. Computeren på kontoret og den derhjemme skal jo køre et eller andet for at komme på systemet. Kost prisen for en virtuel linux desktop kan komme ned under 50,- kroner om måneden.

 • 0
 • 0
#4 Anders Johansen

Kost prisen for en virtuel linux desktop kan komme ned under 50,- kroner om måneden

Nu er prisen jo ikke kun baseret på licenser, men også på generel drift og vedligehold af systemet...

Windows i sig selv på en SPLA aftale med MS koster endda væsentligt under 50 kr. om måneden til din information...

 • 0
 • 0
#6 Rene Lauridsen

tja her i biksen ville det koste 240.000 pr år for at får lov til at køre office pakken.det kan undre hvad de baserer deres priser på. Jeg tvivler stærkt på firmaer i almindelighed opgraderer deres OS + office hvert andet år

 • 0
 • 0
#8 Michael Hansen

Tror ikke at man skal lade sig begrænse af artiklens fokusering på win7 og office. som der skrives kan der jo lægges mange andre applikationer på læs: »Vi er endnu ikke stødt på nogen applikationer, som vi ikke kan køre. Der er rent teknisk ingen hindringer,«

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Der er flere ting som er i vejen med dette produkt, som jeg ser det.

 1. Hvis de har tænkt sig at bruge Windows SPLA licenser, så skal de nok lige holde øje med at Microsoft ikke kommer forbi en dag. For det er IKKE lovligt at bruge Windows 7 under SPLA licensen. Det er kun lovligt hvis de bruger kundens Windows 7 licens og kunden skal samtidig købe en VCED licens. Ydermere på kunden IKKE dele hardware med andre kunder, ergo vil de skulle have seperate VMware ESX hosts og storage til hver kunde.

 2. VMware view er slet ikke klar til at blive brugt over WAN og det bliver den nok heller ikke forløbelig, da det enten består af RDP eller PCoIP, hvor sidst nævnte kræver en fysisk GPU i serveren pr. Windows 7. Der er dog en software version af PCoIP, men den performer super dårligt og kan slet ikke sammenlignes med f.eks. Citrix HDX.

VDI (Virtual Desktop Infrastructure) er ikke noget nyt, men det vinder mere og mere frem. Det er dog ikke muligt at lave det i "skyen" endnu, før Microsoft selv er klar med det, da de så sikkert laver SPLA licensen om. :-)

/Mads

 • 0
 • 0
#11 Jonas Larsen

Microsofts SPLA regler er desværre noget være rod. Vil mene det er de værste af alle deres mange licenser.

Jeg er overbevist om at de fleste hosting virksomheder der bruger SPLA licenser bryder reglerne på den ene eller anden måde. Tit kan selv microsoft ansatte ikke finde ud af præcist hvad der er tilladt og hvad der ikke er.

:(

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Enig med at de er svære at forstå og der sikkert er mange som ikke overholder dem. Men de er ikke umulige at forstå og der er også mange hosting selskaber der overholder dem.

Microsoft er også gode til at kigge forbi engang i mellem, så der er god grund til at sætte sig grundig ind i licenserne, ellers kan det blive ret dyrt.

Det skal dog siges at det ikke kan være meget tydligere hvad angår Windows 7 og SPLA, altså VDI. Se 2. sidste spørgsmål i deres FAQ dokument her: http://bit.ly/bW6YRB

Det her er hvad der står:

I am a hoster who wants to provide Windows-based desktops as a hosted service. Do my customers need to pay for Windows VDA? OR Is there a Service Provider Licensing Agreement (SPLA) for Windows VDA so that hosters can provide Windows-based desktops as a service to third parties? Currently, there is no SPLA model for Windows VDA. Hence, customers who subscribe to desktops from a third-party hoster will need to pay Microsoft for a Windows VDA license for each device accessing Windows client virtual machines in the datacenter. Additionally, hosters need to ensure that they isolate the hardware and other resources for each company (i.e. no two customers can share the same set of resources, such as hardware, storage, etc).

 • 0
 • 0
#14 Carsten Olsen

Jeg er inde på noget af det rigtige , at dømme efter pointgivnigen.

Jeg tror ikke Chrome OS bliver særligt stort(uden forandring). Men det kommer til at virke som katalysator for at andre OSer kan skyde frem.

Et af de store resultater, der allerede har opnået er at Windows er måske stadig er "default OS" men det er så blevet acceptabelt at vælge andet end "default". Når så nogen rent faktisk har gode resultater med det, vil andre følge efter, men det er svært at være (de første der er) "anderledes" og "gøre ting der er unormalt". ( Særligt her i "Jantelovens mekka")

Når jeg ikke tror Chrome OS (i sin nuværende form) bliver særligt udbredt er det fordi mange mennesker ikke er interreseret i at have deres data(og skrivebord) hos Google. (De kan dog godt have hemmelige data liggende på en privat https: server( som på alle andre OSer)) Men da Chrome OS er opensource står det jo enhver frit for at ændre dataopbevaringen og lave en egen distribution. Den mest sansynlige løsning blive at ISPen udbyder noget store (hvor der i SLA står at kunden ejer sine egne data, og ISPen ALDRIG MÅ BRUGE DATA TIL NOGET SOM HELST) altså når kunden læser/skriver data til/fra store må der ikke tages kopier af data. (og når data ligger i store må der kun tages kopier til backup aldrig til andre formål) (kunden kan så f.eks. kører et hemmeligt filsystem efter eget valg) (i default mode hos ISPen kan der kun læses/skrives fra kundens internetforbindelse, kunden kan så vælge andre modes evt. med ip-adresse-filter)

 • 0
 • 0
#15 Michael Hansen

Har prøvet både Citrix samt view. Synes faktisk af view kørt på PCoIP protokollen performer ganske udmærket!

Giver dig ret i at der må være et problem i forhold til Microsofts SPLA program, så måske er der tale om private cloud...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere