Dansk Erhverv: »Uden brugervenlighed er digitalisering værdiløs«

Erhvervsorganisationerne går nu i rette med de offentlige myndigheders selvbetjening til eksempelvis skatteindberetning, som i går blev skarpt kritiseret for manglende brugervenlighed.

Dansk Erhverv mener, at selvbetjeningsløsningerne i det offentlige har så ringe brugervenlighed, som Rigsrevisionen netop har konkluderet i en rapport.

»Brugervenlighed er selve forudsætningen for at digitaliseringen faktisk giver værdi. Ikke kun internt i den offentlige sektor, men også for landets virksomheder,« siger fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

Udtalelsen kommer, efter at Rigsrevisionen i går eftermiddags offentliggjorde en beretning om, at ni undersøgte virksomhedsrettede digitale selvbetjeningsløsninger i bl.a. Skat og Erhvervsministeriet er langtfra så brugervenlige fra start til slut, som de burde være.

Hvis den digitale selvbetjening ikke er brugervenlig, spilder virksomhederne tid og penge på at lede efter de rette løsninger og på at indtaste de krævede oplysninger korrekt, eller de må købe sig til professionel hjælp, lyder kritikken.

»I værste fald risikerer virksomhederne at begå fejl i indberetninger og ansøgninger. Manglende brugervenlighed kan samtidig betyde, at det offentlige skal bruge resurser på support og eventuelle fejl og mangler i indberetninger, ansøgninger mv., som kunne være undgået,« skriver Rigsrevisionen i rapporten og konstaterer samtidig, at det er umuligt at undgå at anvende de digitale selvbetjeningsløsninger i dagens Danmark.

Læs også: Dumpekarakter fra Rigsrevisionen til offentlige selvbetjeningsløsninger

Dansk Erhverv mener, at rapporten hejser et vigtigt flag.

»Men den handler måske mere om 'bør' end om 'skal',« siger Janus Sandsgaard.

Ifølge ham viser erfaringerne, at man nærmest kun kan undervurdere betydningen af brugervenlighed og genkendelighed på tværs af løsninger.

»Brugerne af de offentlige løsninger er også brugere af store kommercielle tjenester, som investerer massivt i brugervenlighed som konkurrenceparameter eller præmis for overhovedet at have en rolle på markedet.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kevin Johansen

...og fortsæt, hvis du her også tænkte brugervenlighed (og ISÆR brugeroplevelse (UX)) på INTERNE systemer i det offentlige.

Jeg vil til enhver tid foretrække selv at skulle bruge 1 minut ekstra, fremfor at lægen, juristen eller pædagoen skal bruge 1 minut ekstra!

Få først de interne systemer op at køre, så kan vi tillade os den luksus at få et intuitivt interface til borgerne.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere