Dansk Erhverv mener, at selvbetjeningsløsningerne i det offentlige har så ringe brugervenlighed, som Rigsrevisionen netop har konkluderet i en rapport.
»Brugervenlighed er selve forudsætningen for at digitaliseringen faktisk giver værdi. Ikke kun internt i den offentlige sektor, men også for landets virksomheder,« siger fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.
Udtalelsen kommer, efter at Rigsrevisionen i går eftermiddags offentliggjorde en beretning om, at ni undersøgte virksomhedsrettede digitale selvbetjeningsløsninger i bl.a. Skat og Erhvervsministeriet er langtfra så brugervenlige fra start til slut, som de burde være.
Hvis den digitale selvbetjening ikke er brugervenlig, spilder virksomhederne tid og penge på at lede efter de rette løsninger og på at indtaste de krævede oplysninger korrekt, eller de må købe sig til professionel hjælp, lyder kritikken.
»I værste fald risikerer virksomhederne at begå fejl i indberetninger og ansøgninger. Manglende brugervenlighed kan samtidig betyde, at det offentlige skal bruge resurser på support og eventuelle fejl og mangler i indberetninger, ansøgninger mv., som kunne være undgået,« skriver Rigsrevisionen i rapporten og konstaterer samtidig, at det er umuligt at undgå at anvende de digitale selvbetjeningsløsninger i dagens Danmark.
Dansk Erhverv mener, at rapporten hejser et vigtigt flag.
»Men den handler måske mere om 'bør' end om 'skal',« siger Janus Sandsgaard.
Ifølge ham viser erfaringerne, at man nærmest kun kan undervurdere betydningen af brugervenlighed og genkendelighed på tværs af løsninger.
»Brugerne af de offentlige løsninger er også brugere af store kommercielle tjenester, som investerer massivt i brugervenlighed som konkurrenceparameter eller præmis for overhovedet at have en rolle på markedet.«