Dansk Erhverv om Ukraine-konflikten: »Virksomhederne skal være oppe på dupperne«

18. februar 2022 kl. 10:40
Dansk Erhverv om Ukraine-konflikten: »Virksomhederne skal være oppe på dupperne«
Illustration: Pressefoto/Dansk Erhverv.
Den tilspidsede situation i Ukraine mellem Vesten og Rusland får Dansk Erhverv til at opfordre danske virksomheder til at gå deres it-sikkerhed efter i sømmene.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er meldinger om cyberangreb, og mange danske virksomheder er ikke tilstrækkeligt beskyttet og kan blive ramt, vurderer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv ovenpå den tilspidsede situation i Ukraine mellem Vesten og Rusland. Derfor opfordrer organisationen danske virksomheder til at sikre sig yderligere på baggrund af den øgede risiko.

Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

»Vi har i Dansk Erhvervs it-sikkerhedsnetværk drøftet, hvordan virksomheder fra forskellige brancher kan blive påvirket af situationen i Østeuropa. Og vurderingen er, at virksomhederne skal være oppe på dupperne for ikke at blive udsat for de her spill over-konsekvenser fra cyberangreb. Cyberspace kender ikke landegrænser, og derfor er der faktisk større risiko for, at danske virksomheder bliver ramt, end man måske lige forestiller sig. Derfor opfordrer vi kraftigt vores medlemmer og danske virksomheder generelt til snarest at se deres IT-sikkerhed efter i sømmene,« siger Christian von Stamm Jonasson, der er chefkonsulent på området for IT- og cybersikkerhed i Dansk Erhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dansk udvikler i Ukraine kører nu med fem beredskabsplaner: Her er scenarierne

En analyse fra efteråret 2021 udarbejdet af Erhvervsstyrelsen baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at godt en fjerdedel af danske SMV’er ikke har helt basale sikkerhedsforanstaltninger på plads – dvs. opdatering af systemer og systematisk backup. Af analysen fremgår det derudover, at hhv. 79 og 74 pct. af SMV’erne efterspørger enkle, konkrete råd og løbende varsler om aktuelle trusler, skriver Dansk Erhverv i pressemeddelelsen. Dertil kommer Christian von Stamm Jonasson med tre råd:

»Virksomhederne bør gennemgå deres beredskab i tilfælde af cyberangreb, og så er det også godt at teste sin backup, så data og systemer hurtigt kan genoprettes. Et andet godt råd er at opdatere software og styresystemer til de seneste versioner. Derudover kan det være en god ide at konsultere fageksperter ift. mere avancerede sikkerhedsforanstaltninger ud fra en konkret risikovurdering,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger