Dansk Erhverv: Kommunerne driver heksejagt på KMD

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Et nyt advokatnotat giver kommunerne grønt lys til at udelukke KMD fra fremtidige it-projekter

Kommunerne er gået langt over stregen i den højdramatiske strid mod it-giganten KMD. Sådan lyder reaktionen til finans.dk fra KMD's brancheorganisation, Dansk Erhverv, der nu går ind i sagen og beskylder kommunerne for både heksejagt og lovmisbrug.

»Meget tyder på, at KL (Kommunernes Landsforening, red.) vil dømme en konkret virksomhed, før det er afgjort, om der er et juridisk grundlag for det. Det ligner en heksejagt,« siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv, til finans.dk.

Gnisten, der har antændt Dansk Erhverv, er et nyt juridisk notat, som kommunerne har bestilt fra det internationale advokatfirma Bird & Bird.

Her konkluderer advokaterne, at kommunerne har juridisk rygdækning til at udelukke KMD fra at byde på fremtidige it-opgaver.

På baggrund af Bird & Bird-notatet konkluderer Martin Damm, at paragraf 137 i udbudsloven giver kommunerne mulighed for at udelukke KMD fra kommende opgaver.

KMD-strid peaker nu

Striden mellem KL og KMD handler om den mere end 15 måneder lange forsinkelse af de såkaldte Støttesystemer, som er otte it-løsninger, der er nødvendige for, at de nye løsninger kan leveres af alternative leverandører til KMD, i form af det såkaldte monopolbrud.

En konflikt, som er så tilspidset, at den i yderste konsekvens kan sprænge det aftale bødeloft og udsætte KMD for endog meget dyre krav fra Kombit.

Læs også: KL-formandens krasbørstige KMD-kritik kan sprænge aftalt bødeloft

I et brev til landets kommunaldirektører har det kommunale it-fællesskab Kombit oplyst, at KMD havde februar ud til at indgå forlig om Støttesystemerne.

Dansk Erhverv anklager KL for 'misbrug af udbudsloven', når kommunerne truer med at udelukke KMD for fremtiden.

KL's formand, Martin Damm (V), afviser kritikken fra Dansk Erhverv med, at også flere enkeltstående kommuner er utilfredse med KMD.

Læs også: KMD-elendighed: Borgmester må vente et minut hver gang han åbner sin kalender

It-professor Pernille Kræmmergaard på Aalborg Universitet peger over for finans.dk på risikoen for, at en udelukkelse af KMD for fremtidige it-udbud kan mindske konkurrencekræften, når der er færre virksomheder, som kan byde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lasse Th

...KL er i sin fulde ret til at gå i kødet på KMD. De har jo ikke leveret varen! Og har ikke gjort det i ganske mange år. KMD er en dinusaur it dansk IT branche, der (desværre) ikke har formået at følge med tiden, og nu er totalt hægtet af. RIP

  • 0
  • 0
#2 Jesper Frimann

Jeg kan ... kvalificeret.. snakke i timevis om, hvad der er galt med KMD. Tro mig det kan jeg.... Men bare at kalde KMD for en dinosaur (du havde en slåfejl med u), der ikke er fulgt med tiden. Er simpelt hen ikke rigtigt.

Og at give KMD 100% af skylden for alle de problemer vi ser mht. offentlig IT, er .... ja.. Husk nu på at før KMD var det Atea, før dem var det IBM der var problemet, før IBM var det CSC, før det var det Terma med radio skandaler, før det var det .. . og længere tilbage i tiden var det Kommune data der var problemet, før det var det Datacentralen.. hvis du kan huske så langt tilbage...

Og hvis vi går uden for IT sektoren.. Så er det nu Post Danmark der er dumme, så har det været lærerne, der var dumme (samme borgermester som udtaler at hans kalender ikke virker), før det var det lægerne der var forkælede, med vagter for vagtlæge ordningen.. som nu er erstattet af det fantastiske 1813.....

Der er et mønster her.. nemlig at politikerne med deres embedsværk fører krig mod al faglighed, der ikke passer ind i deres .. jeg vil ikke engang sige politik, for i dag er det vel mere 'dagens agenda' der styrer. Du kan jo bare se, hvordan ministerier pålægger faglighed mundkurv og redigerer i deres svar, når de skal bruge udtalelser fra eksperter (MRSA skandalen).

Så hvis man ser på det bredere på det, så er der altså et mønster....

Når det så er sagt .. så kan jeg snakke i timevis om hvad der er galt med KMD.. og det er der mange andre der også kan. Men at kalde det en dinosaur, der ikke er fulgt med tiden er at fornærme de mange dygtige og dedikerede medarbejdere, der imod umulige odds prøver at levere og holde kritiske fagsystemer i luften.

Den skulle lige ud :)

// Jesper

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere