Dansk Erhverv fremlægger ni visioner for et digitalt Danmark i 2042: Borgere skal eje og kontrollere egne data

13. juni 2022 kl. 10:204
Børsen i København.
Illustration: Jebulon/Wikimedia Commons.
Tigerrådet under Dansk Erhverv fremlægger ni visioner for et digitalt Danmark i 2042 og en af visioner lyder, at »borgeren har nøglen til egne data«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danskerne bør eje egne data, lyder en af konklusionerne fra Tigerrådet under Dansk Erhverv, der fremlægger ni visioner for et digitalt Danmark i 2042.

Det skriver ITWatch.

Læs også: Palermo lagt ned af cyberangreb: Ransomware-gruppen Vice Society står bag

»Fundamentet er værdier, som for eksempel at vi er frie og velfungerende mennesker. Og ja, derfor mener vi blandt andet også, at det enkelte menneske eksempelvis skal eje og kontrollere egne data,« siger Mikkel Hippe Brun, der er formand for Tigerrådet og stifter af unicorn-virksomheden Tradeshift til ITWatch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Whatsapp har en måned til at ændre privatlivspolitik: »Brugere skal forstå, hvad de accepterer,« lyder det fra EU

Tigerrådet blev nedsat i marts 2021 og bestod af samfundsaktører fra erhvervsliv, politik og civilsamfund, der havde til opgave at tegne en samlet vision for Danmark 2042 og løfte digitaliseringen højt på den politiske dagsorden.

»Borgeren kan selv vælge, hvem der får adgang til hvilke data på hvilke præmisser og lige så let fjerne adgangen igen,« lyder det blandt andet i rapporten 'Fra Museskridt til tigerspring'. »Ved at give borgeren retten til egne data har vi sikret borgere og virksomheder mod misbrug af data. Følsomme data kan kun tilgås med samtykke. Opslag og tilgang til følsomme data skal registreres i en log.«

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
14. juni 2022 kl. 16:56

Hvis det ikke skal ende i kaos og bondefangeri, tror jeg ikke, at der er andre løsninger end Shoshna Zuboffs: Det skal være helt forbudt at handle med persondata.

3
14. juni 2022 kl. 16:33

Borgere skal passe på deres egne data ???

Som i "Borgere har NemID så deres konto er sikker" ??

80% af borgerne i dette land har ingen som helst ide om hvorfor de skal passe på egne data og slet ikke hvordan de skal gøre det, omtrent halvdelen af dem mener at de ikke er interessante for nogen så hvorfor skulle de passe på!

Hvordan har man tænkt sig at folk skal passe på sig selv når de hverken forstår eller vil forstå problemet ?

1
13. juni 2022 kl. 10:59

Tigerrådet må have byttet om på cifrene. Hvorfor vente til 2042? Det ville være mere visionært at kræve, at borgerne skal have kontrollen over egne data i 2024.

2
13. juni 2022 kl. 11:09

Ja, hvad mon de skal bruge 20 år til ? Det ligner en forhalingstaktik.