Dansk ekspert: Nokia-direktør fik smæk hele ugen

Nokias skifte til Windows Phone 7 er så katastrofalt klodset udført, at hele branchen ryster på hovedet, fortæller analytiker John Strand efter en uges mobil-komsammen i Barcelona.

Da Nokia fredag den 11. februar lod bomben springe - med et farvel til Symbian og et goddag til Windows Phone 7 - begyndte spørgsmålene at regne ned over det finske firma.

Men de få klare svar, som Nokia kunne give, spredte blot forvirring.

»Folk i branchen er dybt rystede over, at Nokia i stedet for at skabe afklaring har gjort alle forvirrede på et højere plan,« siger den danske teleanalytiker John Strand, som i løbet af ugen har talt med en stor mængde branchefolk og journalister fra hele verden om sagen.

Det skete på Mobile World Congress i Barcelona, der er årets største komsammen for mobil-industrien.

Skiftet til Windows Phone 7 er der som sådan ikke noget i vejen med, lyder den generelle vurdering, men eksekveringen af strategiskiftet har været til dumpekarakter.

»Nokia kunne have været helten hernede, men i stedet har Stephen Elop fået smæk hele ugen. Han rejser hjem med en meget rød bagdel,« siger John Strand om Nokias direktør.

Problemet er, at Nokia i sagens natur skal bruge lidt tid på skiftet. Men det efterlader firmaet i et ingenmandsland, som gør, at de store teleoperatører nu vil sætte dem på sidelinjen.

»Det, Stephen Elop har gjort nu, er det værste, han kunne gøre. Han siger: 'vi tror ikke på Symbian, men vi skal sælge 150 millioner Symbian-telefoner fremover. I stedet tror vi på Windows Phone ? men vi ved ikke, hvornår telefonerne kommer.' Det får operatørerne til at sige, at så må Nokia komme tilbage, når de har noget,« siger John Strand.

Læs også: Nokia: Vi vil stadig sælge 150 millioner Symbian-telefoner

Nokias problemer med at gøre Symbian til en succes på smartphones har handlet om dårlig kommunikation og en sløj brugergrænseflade, mener teleanalytikeren. Faktisk sælger Nokia flere smartphones end Apple og Android-lejren tilsammen, siger han, men har alligevel fået et dårligt image blandt forbrugerne.

»Det er imponerende, at et firma, som lever af at sælge kommunikation, kan være så dårlige til at kommunikere. Image-mæssigt har det været en katastrofe for Nokia,« siger John Strand.

Men der har også været problemer med produktet, Nokia forsøgte at sælge, og med tempoet hos den finske gigant.

»Symbian er ikke en dårlig platform, men brugergrænsefladen ligner lort. Og så har man ikke kunne følge med. I 2010 kom Nokia kun med to telefoner, der gjorde en forskel, N8 og C7, mens et firma som HTC for eksempel lancerede seks telefoner bare i tirsdags,« siger han.

Strategiskiftet skulle være kommet før og have været mere gennemarbejdet inden annoncering, så Nokia kunne give klare svar på alle spørgsmålene, lyder vurderingen. Og så må Nokia stramme sig an og komme op i fart.

»Nokia har simpelthen bare ikke været dygtige nok, men er gået for meget rundt om sig selv, i stedet for at skabe resultater. Sammenlignet med Symbians brugergrænseflade så skaber HTC med Sense oven på Android jo noget, der er rigtig cool, med langt mere begrænsede resurser,« siger teleanalytikeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (52)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Moeslund

Hvorfor tog Nokia ikke bare en Android og lagde sit super, hyper, ultra seje skin ovenpå?

De har Mee-go der er linux baseret, så det må da være enkelt at lave de apps om de allerede har lavet i Meego til Android.

I Android kan de se kildekoderne og lave deres skin så det passer og ikke blot er noget tilpasset gætværk til noget WP 7 hemmelig kode.

Som forbruger ville jeg da hellere købe noget med masser af apps til, istedet for noget fra Microsoft der måske frigiver en dansk app-store til jul.

Jeg ved ikke hvor mange udvikler de har på verdensplan - men det virker underligt at man har 1200 stk. i DK og så kan man ikke lave et mobilstyresystem selv?

 • 0
 • 0
#2 carsten guldhammer

hvad kan man sige ?

jeg kan kun sige :

jeg går ALDRIG tilbage til nokia

det er der flere grunde til, blandt andet at jeg har haft 2 nokia telefoner hvor de begge har ligget uden at jeg har rørt ved dem, overhoved i en hel weekend, og uden at de har haft laderen tilsluttet og aligevel da jeg skulle bruge tlf mandag morgen finder jeg ud af at alle mine data på mit hukommelses kort er væk, faktisk er kortet sten dødt

og jeg har som sagt IKKE rørt telefonen.

ram kortet er levret sammen med telefonen, aligevel NÆGTER nokia at gørre en fucking skid for at hjjælpe mig og vasker bare deres hænder...

extrem dårlig service

 • 0
 • 0
#3 Jens Lund

En grund kunne være, at på Android platformen er der allerede to etablerede brands, HTC og Samsung, som Nokia så skulle i konkurrence med. Der er endnu ikke et etableret brand på Win 7 platformen. Her kan Nokia ret nemt samle bolden op og blive det etablerede brand.

En anden grund kunne være, at Nokia gerne ville sælge til især det amerikanske marked og her til business segmentet. Her vil Win 7 være det bedste valg i et segment der er konservativt og vælger MS. Og det vil dermed være med til at opfylde den første grund.

En tredje grund kunne være, at Nokia skal til at tjene mere på deres devices. På Android platformen er det et race to the lowest price. Nokia sælger masser af telefoner, som de ikke tjener nok på. Nu skal de vise de kan tjene penge. Her er mindstekravene på hvad Win 7 må køre på, med til at sikre, at det ikke bliver et race om low end devices.

 • 0
 • 0
#4 Martin Bøgelund

Henrik Moeslund:

Hvorfor tog Nokia ikke bare en Android og lagde sit super, hyper, ultra seje skin ovenpå?

De fleste, også "eksperten" John Strand, lader til at betragte alliancen mellem Nokia og Microsoft, som et teknologiskifte, der nu har (uheldige) strategiske konsekvenser for Nokia, pga håndteringen af teknologiskiftet.

Jeg er så småt begyndt at vende mig til tanken, at teknologiskiftet er konsekvensen af et strategiskifte - igangsat før, og årsag til Elops ansættelse.

Ballmer og Elop der griner og ryster hinandens hænder i glæde over "endelig at kunne levere de fantastiske telefoner som markedet fortjener", er den historie de gerne vil promovere.

Den [i]essentielle[/i] historie kan sagtens være en ganske anden.

F.eks noget med patenter: http://news.cnet.com/8301-31021_3-20031582-260.html http://nokiaplanp.com

 • 0
 • 0
#6 Jarle Knudsen

Virker som om Microsoft vil gå efter Google (ikke Apple) og forsøge "to cut off Google's airsupply" ved at sagsøge dem (og Android) for alt de kan.

Google er jo den største trussel for Microsofts "business core": Windows og Office.

 • 0
 • 0
#7 Peter Jespersen

Tilføjelsen af et skin tilføjer et vist overhead og det har vist sig at det tilføjer store tidsmæssige forsinkelser til systemopdateringer. Det er kort sagt ikke ønskværdigt - med mindre at produktet befinder sig i den nedre del af prisskalaen og det er vist ikke det er der hensigten.

Dernæst så er det at flytte alle applikationer fra MeeGo/Maemo/Symbian og over til Android ikke den letteste sag - da der ikke er nogen Qt/GTK+ understøttelse på Androidplatformen (og næppe får det) og de derfor skal reimplementeres.

Men det som Elop er ved at skabe er en hardware underleverandør til Redmond. Det meste software R&D sælges fra, selskabet hives op med rode og flyttes til USA, hvor den nye fremtid skal styres af en ny lande direktør med baggrund i et temmelig stort softwarefirma fra Washington State.

Det at aktien er faldet 20-25% i forbindelse med annonceringen har sikkert både bragt Elop glæde og ærgelse, fordi at der sikkert ikke er den store vilje iblandt de resterende aktionærer til at stikke en cykelpumpe i hjulet og det giver en fin mulighed for at skrabe en del billige aktier ind. På den anden side skaber det altid ærgelse at ens firma dykker 50mia i værdi, weekenden over.

 • 0
 • 0
#8 Eskild Nielsen

En tredje grund kunne være, at Nokia skal til at tjene mere på deres devices. På Android platformen er det et race to the lowest price. Nokia sælger masser af telefoner, som de ikke tjener nok på. Nu skal de vise de kan tjene penge. Her er mindstekravene på hvad Win 7 må køre på, med til at sikre, at det ikke bliver et race om low end devices.

Til gengæld må man formode at Nokia skal aflevere et beløb pr telefon til Microsoft, hvortil der kommer at WP7+Nokia er en ny platform, der først skal vise, at den er en seriøs spiller på highend markedet. Hvis ikke Nokia er de facto er alene om WP7, så er mulighederne for at diffentiere sig fra andre WP7 leverandører mindre end for Android

Alt i alt - Ingen nem sejr til WP7+Nokia

 • 0
 • 0
#9 Jarle Knudsen

Alt i alt - Ingen nem sejr til WP7+Nokia

Enig, men vi skal huske den KÆMPE patentportefølje Microsoft og Nokia sidder på som Google/Android ikke har.

Kan de ikke udkonkurrere Google på ærlig vis, kan de altid kvælde dem (og partnere) med patentkravene. Det lykkedes jo tidligere.

 • 0
 • 0
#11 Peter Stensgaard

Jeg var faktisk gået i venteposition til at få en af de første E7-er (forventes released inden for de nærmeste uger), men efter udmeldingen er JEG kommet i tvivl om det er den sidste Symbion telefon, og om jeg bliver ordentligt serviceret med apps fra OVI, i forhold til hvad jeg kan forvente til Andriod og iOS. Vil min bank lave en app til symbion? Vil min news provider lave en app? Det positive kan være, at jeg kan få telefonen for mig selv fra børnene, for ingen af de populære spil vil blive released til symbion platformen...

Jeg har været overbevist Nokia tilhænger stort set altid, fordi nokia har lavet gode telefoner, der kunne noget extra, og ikke som de andre, der laver små computere, der også (i en snæver vending) kan bruges som telefon.

Måske skal jeg beholde min E66 lidt endnu. Den kan ingen af de fancy ting, men som telefon er den lige i øjet.

 • 0
 • 0
#12 Henrik Strøm

Dette er netop det største problem for Nokia som jeg ser det. Symbian har fået dødsstødet, og få vil bruge ressourcer på at udvikle apps eller på anden måde investere i platformen fremover. Samtidig er Nokia ikke klar med WP7 devices endnu, og dermed har de meldt sig ud af high-end markedet, i hvertfald for en stund. Android og iOS får tid til at forankre sig endnu mere i markedet, og udvikle økosystemerne omkring sig. Microsoft har omvendt gjort det klar, at Nokia har en speciel position, hvilket burde skræmme andre hardwareleverandører væk. Verden kan imidlertid sagtens klare sig uden at endnu et MS operativsystem får større udbredelse, så som forbruger er der næppe noget at græde over, med mindre Android går hen og får monopollignende status.

 • 0
 • 0
#14 Jens Lund

Nokia burde have ventet med at annoncere skiftet til WP7 indtil de havde nogle mobiler klar med systemet.

Og holdt udviklere for nar, som ville udvikle til Symbian for blot at få at vide at i morgen er Symbian slut, nu er det WP7?

Den strategi tror jeg ville have skabt oprør i udviklerkredse.

 • 0
 • 0
#15 Morten Bulskov

Hvis din E66 virker, så har du da været heldig. Jeg har altid været dedikeret Nokia fan. Syntes at de lavede helstøbte telefoner der generelt bare virkede. Det er dog ændret efter at jeg har haft først E65 og E66 (og har indkøbt samme + E51 til firmaet). Jeg syntes designet var fedt, og telefonen virkede solid.

Det har desværre vist sig at de generelt været af en dårlig kvalitet. Vi har haft problemer med batterilevetid, højtalere der holdt op med at virke (forstærker dør), droppede opkald, bluetooth etc.

Efterfølgende har jeg så prøvet Android og det er bare så meget mere helstøbt software end Symbian - det hele er lidt mere lækkert og virker logisk. De seneste generationer af Android mobiler har også fået byggekvaliteten med sig, så tiden må nu vise om de holder mere end det ca. 1 år som Nokia har holdt hos os i de sidste par år.

 • 0
 • 0
#18 Flemming Frandsen

MS har ofte praktiseret "Wait for us, we're the leader", men i et marked hvor der i forvejen er masser af kompetente konkurenter (iOS og Android) så skal Nokia passe meget på at de ikke ødelægger deres eksisterende salg før de har fået den næste version klar og fået overbevist markedet om det ikke er noget skrammel.

Hvem vil investere i en Symbian telefon, specielt nu hvor Nokia har sagt at de dropper OSet helt?

 • 0
 • 0
#19 Uffe Kousgaard

Det er imponerende, at et firma, som lever af at sælge kommunikation, kan være så dårlige til at kommunikere.

Sikke noget sludder fra John Strand.

Det svarer til, at papirproducenter skulle være gode til at skrive bøger. Der er oplagt ingen sammenhæng. At man kan forvente bedre fra en absolut topchef er noget andet.

 • 0
 • 0
#20 Christian Lund

Hvorfor var det nu lige at Nokia ikke valgte at satse på begge heste og både lave WP7 og Android. Som verdens største mobilproducent, skulle de nok kunne have spillet Google og MS ud mod hinanden til egen fordel. Derudover har jeg lige downloadet Nokia Big Screen og Bubbles fra Nokia beta labs til min N8. 2 fantastiske apps, som sammen med OVI maps, fri bluetooth filetransfer, fungerende multitasking og joikuspot gør at symbian på mange områder stadig kigger i bakspejlet efter de andre OSer.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Derudover har jeg lige downloadet Nokia Big Screen og Bubbles fra Nokia beta labs til min N8. 2 fantastiske apps, som sammen med OVI maps, fri bluetooth filetransfer, fungerende multitasking og joikuspot gør at symbian på mange områder stadig kigger i bakspejlet efter de andre OSer.

Interessant at se nogle af de vilde ting fra Nokia - det er ikke meget jeg har set til dem, på trods af kolleger der har haft deres high-end telefoner. Mit indtryk, hurtigt: * Nokia Big screen: Ser virkeligt helstøbt ud. Mens jeg ved at man på Android (Som er hvad jeg kender) kan få video ud, så er der vist ikke noget der i samme grad kan omdanne telefonen til mediecenter. * Bubbles: Gimmick, jeg ville meget hurtigt blive træt af det. * OVI maps: Ud fra mine oplevelser på N900, så fungerer de vist lidt bedre til navigation end Google navigation, men brugeroplevelsen mangler en del. * Fri bluetooth: Er også på Android. * Fungerende multitasking: ?? * Joikuspot: Indbygget i Android.

Pointen er, at mens Nokia excellerer på nogle områder, så er jeg sikker på at de andre O/S'er er tilsvarende bedre på andre. Men de nævnte features er ikke voldsomt imponerende (ud over big screen, det ser fedt ud!)

 • 0
 • 0
#22 Frej Soya

Kan I ikke undgå at bruge John strand som kilde? Han har vist sig fra en rimelig usaglig side førhen.

Som Uffe bemærker, er han særligt god til at give blomstrende citater, problemet er, at de er noget vrøvl. Men det lyder jo godt.

Og så at version2 bruger ham. Suk.

 • 0
 • 0
#23 John Strand

Kære Frej Soya

Kan du ikke fortælle hvor det er jeg har været usaglig - jeg har intet imod kritik men du bør underbygge dine påstande dokumentation.

Det kan godt være at jeg har været hård over for Apple men der har INTET faktuelt været i det jeg har sagt og skrevet om Apple og der er INTET faktuelt i det jeg siger om Nokia nu og det jeg har sagt før i tiden.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#24 Jens Lund

der har INTET faktuelt været i det jeg har sagt og skrevet om Apple og der er INTET faktuelt i det jeg siger om Nokia nu og det jeg har sagt før i tiden.

Præcist som andre har sagt i lang tid. Nu indrømmer John Strand endelig selv.

Sorry, men den lå altså lige til højrebenet.

Nu du er i debatten kunne du da passende svare på, hvorfor du mener det hænger sådan sammen, at et firma, der sælger et kommunikationsdevice, automatisk burde være gode til at kommunikere? Hvori er den logiske slutning i det?

 • 0
 • 0
#25 Peter Jespersen

OVI maps: Ud fra mine oplevelser på N900, så fungerer de vist lidt bedre til navigation end Google navigation, men brugeroplevelsen mangler en del.

Her kan du ikke bruge Maemo klienten som udgangspunkt, da den længe har været syltet.

 • 0
 • 0
#27 Jakob Damkjær

Hvem ved om JS endelig har skrevet noget der kan siges at beskrive virkeligheden... Men hvis Nokia har fået smæk hele ugen hvor er så historierne på resten af internettet om dette ?

Eller skal man købe den specielle MobWorld rapport fra JS, før man kan få de super hemlige hemligheder at vide ?

Så kunne vi venligst få en ekstern reference der ikke er gemt bag en paywall tak.

/Jakob

PS! jup det er også lidt kosmisk at et firma der lever af at kommunikere gennem rapporter om teleindustrien er så dårlige til at kommunikere at de ved et uheld kommer til at sige at de aldrig har skrevet noget faktuelt om hverken Apple eller Nokia... (jeg tror der mangler et par "forkert" i de sætninger, men bare fordi jeg hermed udråber mig som hersker over månen så bliver det ikke virkelighed). Det som man kan sige om JS forudsigelser om ihvertfald Apple og deres produkter er at der er INTET af det som JS har forudset ville hænde der faktisk har vist sig at være således som virkeligheden har udfoldet sig eller haft nogen relevans for dette. (senest var hans berømte forudsigelse om at micro sims, ville forårsage monopolistiske tilstande blandt teleoperatører noget som har vist sig at være fuldstændigt forkert og var baseret på at der i USA kun er en GSM standard operatør som så selvfølgeligt er den eneste der kan tilbyde abonemanger til folk der vil købe en GSM telefon)...

PPS! Hvis der er nogen der vil ha en reference på at JS mest bare finder på ting ud af den blå luft så kommer den her: INTERNETTET* (* med undtagelse af version2.dk, dr.dk, tv2.dk og assorterede danske aviser og medier uden en faktisk IT redaktion).

 • 0
 • 0
#29 John Strand

Kære Jakob Damkjær,

Det er måske ikke gået op for dig at Nokia´s aktie er faldet med 22% på tre dage og at Nokia´s aktionærer har tabt næsten 6 milliarder euro.

Årsagen til at de har dumpet deres aktier er at de ikke ved hvordan det der er sket kommer til at påvirke Nokia.

Du har vist heller ikke læst nogle af de mange artikler der har været skrevet i internationale medier om hvordan Steven Elop har efterladt Nokia i et vakum hvor aktionærerne, kunderne og medarbejderene står med en række ubesvarede spørgsmål.

Måske skulle du prøve at søge på Google News, se hvad Reuters har skrevet og se hvad en lang række andre medier har rapporteret fra Mobile World Congres.

Men hvis du mener at det jeg siger ikke er tilfældet kan du så fortælle mig hvormange Nokia medarbejdere der skal fyres, hvornår det sker, hvornår Nokia kommer med Windows Mobile telefoner (de har sagt 2012 - er det Q1 eller Q4) og hvordan det der er sket kommer tl at påvirke Nokias regnskab resten af året og i fremtiden.

Nu er det sådan at jeg jeg rent faktsk har tale med en del af de mange journalister der var i Barcelona i sidste uge, jeg har talt med en del af de store banker der analysere Nokia og jeg har talt med en del Nokia folk og alt det i Barcelona hvor 60.000 folk fra mobilbranchen var samlet i sidste uge.

Måske skulle du overveje at læse andre medier end de danske og så skulle du måske overveje at lytte til dem der var i Barcelona på Mobile World Congress i sidste uge.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#30 John Strand

Kære Jakob Damkjær,

Hvis du ikke kan finde rundt i de mange internatiionale artikler på fremmede sprog så kan du læse disse der er på danske og som underbygger det jeg, en masse banker og et hav af analytikkere har sagt og som kan ses i Nokia´s aktie kurs:

http://www.business.dk/tech-mobil/presset-nokia-kaemper-efter-microsoft-...

http://www.business.dk/tech-mobil/uenighed-om-premieredato-paa-foerste-w...

Jeg har intet imod kritik omvendt så bør den være baseret på fakta og man bør bare lave et minimum af reserch før man kommer med den.

Hvis tingene var så afklarede som du påstår så ville Nokia´s aktionære næppe have tabt over 5 milliarder euro på få dage.

Nettet er fyldt med artikler der dokumentere det jeg er citeret for.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#31 Martin Bøgelund

John Strand:

Hvis tingene var så afklarede som du påstår så ville Nokia´s aktionære næppe have tabt over 5 milliarder euro på få dage.

Der ligger en afgørende antagelse skjult i dit udsagn om at Nokia har håndteret og kommunikeret strategiskiftet dårligt.

Nemlig antagelsen om at de [i]kunne[/i] have gjort det bedre.

Tiden for en glidende overgang for Nokia må være mere end forpasset, siden de foretager katastrofespringet fra den brændende platform ned i de kolde bølger. Det eneste de kunne have gjort anderledes, var at forblive på den brændende platform.

Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle Nokia have strammet op omkring strategi, produktudvikling, omkostninger, markedsføring, og hele pivetøjet, [i]allerede ved lanceringen[/i] af den første iPhone.

Men de valgte åbenbart at lytte til en anden dominerende markedsaktør[1]. Og ignorere de nye tider og sove tungt på laurbærene.

Bedste option er nu en katastrofeopbremsning - og den har de kommunikeret så godt som man nu kan kommunikere "Spring for livet!"

Alternativet var værre.

At de så ser ud til at klamre sig til en ambolt i stedet for en redningskrans efter udspringet, er en helt anden snak...

[1] http://www.businessinsider.com/flashback-steve-ballmers-first-take-on-th...

 • 0
 • 0
#32 John Strand

Kære Martin,

Nu bør man lige tage følgende med i sine betragtninger:

I 2010 solgte Nokia over 100 millioner smartphones, de solgte flere smartphones end Apple og Google til sammen, de havde en større markedensandel på smartphones end de havde på almindelige telefoner og på toppen af det så var der kun en producent der havde en større vækst i salget af enhedder i 2010 end Nokia og det var Samsung.

Jeg mener at Nokia kunne have håndteret denne siutation meget mere elegant, problemet er at de for et stykke tid siden sagde at de ville fortælle om deres fremadrettede strategi den 11. februar i London og det gjorde de og det gjorde de uden at strategien var på plads.

De er kun kommet med en information og det er at deres primære smartphone platform vil være windows - alle de konsekvenser som et skifte som dette resultere i er Nokia ikke færdig med at få på plads.

Rent praktisk så har Nokia fortalt om deres fremadrettede strategi før den er færdig - det er sku for amatør agtigt.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#33 Martin Bøgelund

John Strand:

I 2010 solgte Nokia over 100 millioner smartphones, de solgte flere smartphones end Apple og Google til sammen, de havde en større markedensandel på smartphones end de havde på almindelige telefoner og på toppen af det så var der kun en producent der havde en større vækst i salget af enhedder i 2010 end Nokia og det var Samsung.

Du har har selv hængt din argumentation op på aktiekurser. Aktiekurser afspejler markedets forventning til fremtidig indtjening og vækst. Markedsandele og vækst i 2010 har sikkert været til glæde for Nokia-investorer på det tidspunkt, men fremadrettet er det altså fremtidsudsigterne der skal holde aktieværdien oppe - ikke de laurbær som Nokia har sovet på hidtil.

Jeg mener at Nokia kunne have håndteret denne siutation meget mere elegant, problemet er at de for et stykke tid siden sagde at de ville fortælle om deres fremadrettede strategi den 11. februar i London og det gjorde de og det gjorde de uden at strategien var på plads.

Hvis du sidder med insiderviden omkring Nokia, må du gerne fortælle at det forholder sig således.

Nokia kan jo sagtens have haft én strategi på plads da de annoncerede at de ville fortælle om den, og så i tiden op til strategiudmeldingen være stødt ind i analyser og opgørelser der viser at Nokias platform "brænder". Den 11. februar melder de så katastrofeplanen ud, og ikke den oprindelige, uholdbare strategi.

Og da du giver Nokia drøje hug, vil jeg tillade mig at antage, at de ihvertfald ikke har købt analyser i din butik. Derfor har jeg også en idé om, at du heller ikke kender en snus til den strategi, som Nokia først troede de skulle melde ud d. 11. februar.

Derfor er det langtfra sikkert at Nokia kunne have kørt en anden kommunikationsstrategi. Og derfor har det heller ikke sin rimelighed at skose Nokia for kommunikationen - det er selve den strategiske ledelse der har haltet i flere år forud.

De er kun kommet med en information og det er at deres primære smartphone platform vil være windows - alle de konsekvenser som et skifte som dette resultere i er Nokia ikke færdig med at få på plads.

Det havde dog være endnu dummere at melde en urealistisk strategi ud d. 11. februar, og så skulle trække i land efter nogle måneder. Så havde de da først fået stryg på børserne.

Rent praktisk så har Nokia fortalt om deres fremadrettede strategi før den er færdig - det er sku for amatør agtigt.

Som sagt har jeg en formodning om at du ikke har siddet tættere på Nokias strategi-arbejde end jeg har. Og derfor ved du heller ikke om der var en anden strategi på plads, som så ikke kunne præsenteres 11. februar alligevel, pga at realiteterne indhentede Nokia.

Hvis Nokia har købt Nokia-specifikke analyser af dig, og du derfor har været indenfor de lukkede døre, og kender strategiarbejdet op til udmeldingen, kan du jo bare sige det.

Ellers er dine vurderinger lige så (u-) informerede som mine.

 • 0
 • 0
#34 John Strand

Kære Martin

Den aftale som Nokia indgik med Microsoft blev frst godkendt af Nokia´s bestyrelse på et møde torsdag aften den 10 februar i praksis så har man forhandlet med Microsoft frem til sidste sekund og man var ikke klar til at komme med konkreter udmldinger om hvad konsekvenserne ville blive af dette strategi skift.

Med andre ord Nokia så har Nokia handlet yderst uprofessionelt i denne sag og kommunikationen har været ekstrem dårlig - det er derfor Steven Elop og Nokia aktien har fået tæsk den sidste uge.

Med andre ord det jeg er citeret for i artiken er underbygget af de udmedlinger Nookia er kommet med, dem de ikke er kommet med, det der er sket med deres aktiekurs og det indstryk som analytikkere og pressen har fået af Nokia i denne periode.

Meget enkelt så kan du sige at det er heldigt for Steven Elop at han ikke har solgt sine 340.000 Microsoft aktier og at han ikke har kunnet indløse sine optioner i Nokia.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#35 Martin Bøgelund

John Strand:

Den aftale som Nokia indgik med Microsoft blev frst godkendt af Nokia´s bestyrelse på et møde torsdag aften den 10 februar i praksis så har man forhandlet med Microsoft frem til sidste sekund og man var ikke klar til at komme med konkreter udmldinger om hvad konsekvenserne ville blive af dette strategi skift.

,

Så er det jo klart at kommunikationen ikke kan blive bedre.

Den (ændrede?) strategi er kommet så sent på plads, og skal iværksættes så hurtigt, at Nokia ikke kunne anlægge en anden kommunikations-strategi, selv hvis de ville.

Du skoser Nokia for at gøre et eneste de kunne i situationen.

Det relevante vil være at skose dem for at bringe sig i situationen.

Med andre ord Nokia så har Nokia handlet yderst uprofessionelt i denne sag og kommunikationen har været ekstrem dårlig - det er derfor Steven Elop og Nokia aktien har fået tæsk den sidste uge.

Nokia har iværksat noget der må betegnes som en katastrofeplan. I den situation er der ikke tid til at stryge aktiemarkedet med hårene. Nokia har meldt bedst muligt ud under de givne omstændigheder. De får derfor smæk for flere års fejlslagen strategi, ikke for hvordan de fortæller om det.

Vi så det med Novo Nordisk for nogle år siden. Ved fremlæggelsen af et årsregnskab lavede de en kommunikationsfejl. En dum fodfejl som de fik aktietæv for, men aktien rettede sig hurtigt.

Nokia står i en helt anden situation - de har nul og en hat at sende på markedet. Og kursen retter sig ikke af sig selv. Nokia skal selv ud og fremvise konkrete produkter før der er tillid til deres papir igen.

Det holder ikke at skose Nokia for dårlig kommunikation. Det er flere års fejlslagen strategi der har bragt dem i den situation.

Meget enkelt så kan du sige at det er heldigt for Steven Elop at han ikke har solgt sine 340.000 Microsoft aktier og at han ikke har kunnet indløse sine optioner i Nokia.

Af ren nysgerrighed - hvad mener du der ville være sket, hvis Elop havde haft mulighed for at indløse sine optioner?

 • 0
 • 0
#36 John Strand

Hej Martin

Nu mener jeg ikke at Nokia er lå langt ude som man får indtryket af i medierne specielt ike hvvis man ser på hvad de sælger hver dag og hvilke penge de rent faktisk tjener på det de sælger.

Jeg mener ikke at der er belæg for at finde "Ophørs udsalg" skiltet frem og jeg mener at det er skræmmende at Nokia invitere analytikkere og presse til en dag hvor de vil præsentere deres fremtidige strategi - en strategi som de ikke har lavet og hvor de ikke kender konsekvenserne af den.

Det er bare det man kalder rigtig dårlig håndværk og så er de bemærkkelsværdigt at strategi skiftet ikke har fået konsekvenser i Nokias operation (chef nivau - 1 person) eller på bestyrelses niveau.

Nokia kunne have løst deres udfordringer meget mere elegant end de har gjort - et er sikkert og det er at aktionærer, analytikkere og journalister er meget enig med det jeg har sagt i artiklen.

Hvad Steven Elops skulle have gjort med de aktier han har i Microsoft og som er 3,5 millioner US$ værd er svært at forholde sig til - et er sikkrt og det er at han har aktier i Microsoft og ikke i Nokia og det giver da grobund for en god konspirationsteori.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#37 Martin Bøgelund

John Strand:

Nu mener jeg ikke at Nokia er lå langt ude som man får indtryket af i medierne specielt ike hvvis man ser på hvad de sælger hver dag og hvilke penge de rent faktisk tjener på det de sælger.

Så kan man jo kigge andre steder hen.

Nokia-aktien har genvundet lidt af det tabte, så Nokia har måske fået en kende flere tæsk i første omgang, end de fortjente. Hvor rigtig eller forkert strategiskiftet var, ved vi dog ikke ret meget om på nuværende tidspunkt.

Om et halvt til et helt år skal det være interessant at gøre status.

Lige nu er alle reaktioner lidt præget af hysteriet omkring revnerne i det ellers så stærke Nokia.

Jeg mener ikke at der er belæg for at finde "Ophørs udsalg" skiltet frem og jeg mener at det er skræmmende at Nokia invitere analytikkere og presse til en dag hvor de vil præsentere deres fremtidige strategi - en strategi som de ikke har lavet og hvor de ikke kender konsekvenserne af den.

Igen - det er jeg slet ikke sikker på er hele historien. De kan sagtens have haft en strategi der var klar til udmelding, og som i sidste sekund måtte vige pladsen for en strategi der forholdt sig til virkeligheden. Så bliver pressekonferencen derefter, og hellere det end at udmelde en velforberedt, men virkelighedsfjern strategi.

Nokia kunne have løst deres udfordringer meget mere elegant end de har gjort - et er sikkert og det er at aktionærer, analytikkere og journalister er meget enig med det jeg har sagt i artiklen.

At Nokia ikke har iscenesat det som et drømmescenarie kan vi sagtens blive enige om. Det var dog nødvendigt at gå drastisk til værks - hellere tage et aktiedyk nu og her, end en konkurs eller fjendtlig overtagelse indenfor 6-12 måneder.

Med Microsoft-alliancen har Nokia bevaret initiativet, håbet, fremstår som handlekraftig, og kan (indtil videre) bevare foden under eget bord.

Når den kiksede udmelding er glemt, vil Nokia-aktien givetvis genvinde en del af det tabte på grund af at der nu er gjort rent bord og udstukket en retning mod noget kendt og konkret.

Hvad Steven Elops skulle have gjort med de aktier han har i Microsoft og som er 3,5 millioner US$ værd er svært at forholde sig til - et er sikkrt og det er at han har aktier i Microsoft og ikke i Nokia og det giver da grobund for en god konspirationsteori.

OK, jeg kunne kun se at din options-udmelding var en anklage om enten talentløshed eller en skummel dagsorden (konspirationsteori).

 • 0
 • 0
#38 Jens Lund

et er sikkrt og det er at han har aktier i Microsoft og ikke i Nokia og det giver da grobund for en god konspirationsteori.

Som John Strand åbenbart mener han bør være med til at udbrede?

John Strand, det ville i denne debat være rart at vide hvor mange aktier du, eller et af de selskaber du arbejder for/ejer, har i Nokia?

 • 0
 • 0
#39 Frej Soya

Jeg undlader at kommentere på det med Apple. Hvad er pointen og konteksten? Og nej jeg ejer ikke en iphone.

Kan du ikke fortælle hvor det er jeg har været usaglig - jeg har intet imod kritik men du bør underbygge dine påstande dokumentation.

Eksemplet som Uffe brugte, og som jeg henviste til, omend lidt sløset var

Det er imponerende, at et firma, som lever af at sælge kommunikation, kan være så dårlige til at kommunikere.

Det er en fin sprogblomst, men reelt har udsagnet ingen værdi og er i værste fald direkte forkert.

Telekommunikation har intet at gøre med public relations eller public affairs kommunikation, det er du uden tvivl klar over, alligevel siger du det?. Det er usagligt, ligegyldigt og mudderkast mod en part du skal vurdere 'fagligt'? Det er jo ikke viden, men bare ubrugeligt støj.

PS: Det er en dårlig net-etikette at skrive med store bokstaver. Du råber jo heller ikke af andre.

 • 0
 • 0
#40 John Strand

Kære Jens Lund

Jeg har IKKE aktier i de virksomheder vi beskæftigere os med, har heller aldrig haft det.

Med hnsyn til hvad Steven Elop har af aktier i Microsoft så er det offentlig tilgængelig information:

http://www.dailyfinance.com/company/microsoft-corporation/msft/nas/insti...

Se punkt 7 under "other sharholders"

Når det er sagt så har Reuters spurgt Steven Elop om det på et offentligt pressemøde.

Jeg spreder intet, jeg gør bare verden transperent.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#41 John Strand

Kære Frej Soya

Trist at du ikke vil kommentere på hvad jeg har sagt om iPhone der er forkert - omvendt næste gang du angriber mig så sørg for at have dokumentation på plads.

Med hensyn til Nokia så har verdens største producent af kommunikationsudstyr fejlet totalt og det gælder på alle områder - de har efterladt et land (Finland) mange titusinde af medarbejdere, et hav af aktionærer og mange kunder i et mørkt rum hvor der ingen svar er på en række vitale spørgsmål.

Jeg tror (ved) at de 1.200 medarbejdere der sidder i København nok gerne vil have nogle lidt klare udmeldinger end dem der er kommet og det gælder nok også de andre medarbejdere i Nokia samt de andre der dækker og har relationer til Nokia.

Mener du at detNokia har gjort er professionelt, menner du at de har været dygtige til at kommunikere og mener du at medarbejdere, aktionærere og partnere har en afklaring på hvilken vej tingene går.

Det ladeer til at du er uenig med mig - det kan jeg kun tolk som om de har været dygtige i dine øjne.

Hilsen

John Strand

PS: Nu var jeg faktisk i Barcelona sisdste uge og talte med en del folk om dette emne - og det er på basis af den dialog jeg udtaler mig til Version2, hvad er dit fundament.

 • 0
 • 0
#42 Frej Soya

Trist at du ikke vil kommentere på hvad jeg har sagt om iPhone der er forkert - omvendt næste gang du angriber mig så sørg for at have dokumentation på plads.

Jeg ved godt version2 forumet er lidt svært at følge med i, fordi det ikke er trådet. Men hold dig dog til det jeg skriver. Jeg har ikke nævnt noget om en iphone? Hvor er det du har det fra?

Det eneste jeg pointerer, er at et dine udsagn i denne artikkel er noget vrøvl. Uanset om du er på månen, i et mørk rum eller i barcelona.

 • 0
 • 0
#43 Thorbjørn Andersen

Uden at komme ind på John Strand som person, har han da i hvert fald nogle pointer i den aktuelle sag. Kommunikationen har ikke været smart - men dog synes også selve strategien, at være speciel.

Man satser hele biksen på WP7, som ikke selv har solgt godt (langt langt under Symbian). Derudover tales der negativt om egne produkter, der ikke er WP7!

Umiddelbart kunne en WP7 satsning give mening - også med planen om at systemet måske i fremtiden kunne blive den primære satsning. Tilknytningen til MS har dog kun kunne gå for langsomt for Elop, selvom man endnu ikke har nogle telefoner med WP7. Derudover lader det til at MS betaler Nokia en masse for at bruge WP7, men som firma er MS vel ikke interesseret i at blive ved med at betale penge til Nokia ...

Dermed kunne det lade til at strategien er for simpel, for risikabel og for hurtig/voldsom.

Elop har 1) fået Nokias aktier til at falde (og visse personer spekulerer på om MS er interesseret i at købe) 2) sikret stærkest mulige binding til MS 3) fået Qt placeret uden nogen central rolle hos Nokia (og sværere at konkurrere på parameteren 'software') 4) gjort det meget svært for Nokia at sælge egne Symbian og MeeGo-mobiler.

Uden direkte at bakke konspirationsteorien op, er det meget svært at se en teoretisk 'MS Trojan' hos Nokia løse opgaven bedre for MS end Elop har gjort.

 • 0
 • 0
#44 John Strand

Kære Freja Soya

Det kan godt være at du mener at det er noget vrøvl men nu er det sådan at jeg deler mit synspunkt med temmlelig mange folk som lever af at følge og analysere denne industri - vi taler om store internationale banker, teknologi analytikkere og finansielle journalister som kun skriver om denne industri.

Måske sklle du være taget til Barcelona, måske skulle du tale med disse folk og måske skulle du overveje at læse nogle af de internationale medier der har skrevet om det Nokia har gjort - når du har gjort det så se lige på Nokia´s aktie kurs.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#45 Jens Lund

Med hnsyn til hvad Steven Elop har af aktier i Microsoft så er det offentlig tilgængelig information:

http://www.dailyfinance.com/company...

Se punkt 7 under "other sharholders"

Nu var det spredningen af konspirationsteorien jeg sigtede til, ikke at Elop har aktier i Microsoft.

Men når vi er ved det med Elop's aktier, så skal jeg forstå dig som at det er løgn når Elop siger:

"I was legally prohibited from buying in Nokia until all of this news was out" http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5h6U44f-MUH6AfTzzWMaqW...

 • 0
 • 0
#47 Frej Soya

Jeg vurdere ikke hvem du snakker med. Du snakker uden tvivl med en masse personer som ved en masse, selvfølgelig gør du det. Du har masser af succes, det er superflot tillykke og alt muligt andet :). Det er også fint at du kan referere til aktiekursen.

Men det er udenomssnak. Jeg vurderer dine udsagn i denne artikel. Kan vi ikke holde os til det? Du bliver ved med at snakke om barcelona. Who cares? Du forholder dig på ingen måde til dig jeg skriver.

Som Thorbjørn skriver, har modtagelsen af Elops meldinger på ingen måde være positive. Har jeg jeg sagt andet? Læs nu hvad jeg skriver. Jeg har ikke sagt, at dine slutninger er forkerte. Derfor kan det godt være vrøvl, selv om din slutning er korrekt. Jeg må prøve, at skrive det endnu mere tydeligt.

For at gentage, at mene at nokia burde være fabelagtige til kommunikation fordi de sælger mobiltelefoner, råber til himlen. Der er masser af gode argumenter, hvorfor de burde have gjort det bedre, og samtidig er der gode argumenter, hvorfor det var en umulig opgave fra starten. Det er mit kritikpunkt. Derfor ville være super interessant, at høre hvorfor de klarer sig dårligt. Det er jo det, der er det svære.

Jeg må bare indse, at jeg syntes din form er plat og passer sig bedre til se& hør,bt og eb. Ikke version2. Men ok, i sidste ende falder det tilbage på version2 journalisten, som vælger at bringe det, og ikke mindst mig der har andre forventninger til saglighed.

 • 0
 • 0
#49 Jarle Knudsen

Du snakker uden tvivl med en masse personer som ved en masse, selvfølgelig gør du det. Du har masser af succes, det er superflot tillykke og alt muligt andet :). Det er også fint at du kan referere til aktiekursen.

Jeg ville være påpasselig med at kalde Strand Consult succes når der præsteres et underskud på hhv 856.000DKK og 958.000DKK de forgangne to år.

Vi kan også være enige i at John fører sig frem på i medier på en ægte Paris Hilton stil.

 • 0
 • 0
#52 Nikolaj Brinch Jørgensen

Han har jo ingen formel uddannelse i feltet

Hvor tager man udannelsen "Teleanalytiker"? og hvor lang tid tager det? (kun for sjov).

Måske hos John Strand?

Jg tror han ved en hel del. Det er bare hans arrogante facon krydret med hans subjektive holdninger til specifikke produkter og virksomheder, der ikke er baseret på analyse og fakta, der ikke helt klæder end del af hans udtalelser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere