Dansk ekspert: Nokia-direktør fik smæk hele ugen

18. februar 2011 kl. 11:1151
Nokias skifte til Windows Phone 7 er så katastrofalt klodset udført, at hele branchen ryster på hovedet, fortæller analytiker John Strand efter en uges mobil-komsammen i Barcelona.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Nokia fredag den 11. februar lod bomben springe - med et farvel til Symbian og et goddag til Windows Phone 7 - begyndte spørgsmålene at regne ned over det finske firma.

Men de få klare svar, som Nokia kunne give, spredte blot forvirring.

»Folk i branchen er dybt rystede over, at Nokia i stedet for at skabe afklaring har gjort alle forvirrede på et højere plan,« siger den danske teleanalytiker John Strand, som i løbet af ugen har talt med en stor mængde branchefolk og journalister fra hele verden om sagen.

Det skete på Mobile World Congress i Barcelona, der er årets største komsammen for mobil-industrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skiftet til Windows Phone 7 er der som sådan ikke noget i vejen med, lyder den generelle vurdering, men eksekveringen af strategiskiftet har været til dumpekarakter.

»Nokia kunne have været helten hernede, men i stedet har Stephen Elop fået smæk hele ugen. Han rejser hjem med en meget rød bagdel,« siger John Strand om Nokias direktør.

Problemet er, at Nokia i sagens natur skal bruge lidt tid på skiftet. Men det efterlader firmaet i et ingenmandsland, som gør, at de store teleoperatører nu vil sætte dem på sidelinjen.

»Det, Stephen Elop har gjort nu, er det værste, han kunne gøre. Han siger: 'vi tror ikke på Symbian, men vi skal sælge 150 millioner Symbian-telefoner fremover. I stedet tror vi på Windows Phone ? men vi ved ikke, hvornår telefonerne kommer.' Det får operatørerne til at sige, at så må Nokia komme tilbage, når de har noget,« siger John Strand.

Nokias problemer med at gøre Symbian til en succes på smartphones har handlet om dårlig kommunikation og en sløj brugergrænseflade, mener teleanalytikeren. Faktisk sælger Nokia flere smartphones end Apple og Android-lejren tilsammen, siger han, men har alligevel fået et dårligt image blandt forbrugerne.

»Det er imponerende, at et firma, som lever af at sælge kommunikation, kan være så dårlige til at kommunikere. Image-mæssigt har det været en katastrofe for Nokia,« siger John Strand.

Men der har også været problemer med produktet, Nokia forsøgte at sælge, og med tempoet hos den finske gigant.

»Symbian er ikke en dårlig platform, men brugergrænsefladen ligner lort. Og så har man ikke kunne følge med. I 2010 kom Nokia kun med to telefoner, der gjorde en forskel, N8 og C7, mens et firma som HTC for eksempel lancerede seks telefoner bare i tirsdags,« siger han.

Strategiskiftet skulle være kommet før og have været mere gennemarbejdet inden annoncering, så Nokia kunne give klare svar på alle spørgsmålene, lyder vurderingen. Og så må Nokia stramme sig an og komme op i fart.

»Nokia har simpelthen bare ikke været dygtige nok, men er gået for meget rundt om sig selv, i stedet for at skabe resultater. Sammenlignet med Symbians brugergrænseflade så skaber HTC med Sense oven på Android jo noget, der er rigtig cool, med langt mere begrænsede resurser,« siger teleanalytikeren.

51 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. februar 2011 kl. 11:35

Hvorfor tog Nokia ikke bare en Android og lagde sit super, hyper, ultra seje skin ovenpå?

De har Mee-go der er linux baseret, så det må da være enkelt at lave de apps om de allerede har lavet i Meego til Android.

I Android kan de se kildekoderne og lave deres skin så det passer og ikke blot er noget tilpasset gætværk til noget WP 7 hemmelig kode.

Som forbruger ville jeg da hellere købe noget med masser af apps til, istedet for noget fra Microsoft der måske frigiver en dansk app-store til jul.

Jeg ved ikke hvor mange udvikler de har på verdensplan - men det virker underligt at man har 1200 stk. i DK og så kan man ikke lave et mobilstyresystem selv?

7
18. februar 2011 kl. 12:32

Tilføjelsen af et skin tilføjer et vist overhead og det har vist sig at det tilføjer store tidsmæssige forsinkelser til systemopdateringer. Det er kort sagt ikke ønskværdigt - med mindre at produktet befinder sig i den nedre del af prisskalaen og det er vist ikke det er der hensigten.

Dernæst så er det at flytte alle applikationer fra MeeGo/Maemo/Symbian og over til Android ikke den letteste sag - da der ikke er nogen Qt/GTK+ understøttelse på Androidplatformen (og næppe får det) og de derfor skal reimplementeres.


Men det som Elop er ved at skabe er en hardware underleverandør til Redmond. Det meste software R&D sælges fra, selskabet hives op med rode og flyttes til USA, hvor den nye fremtid skal styres af en ny lande direktør med baggrund i et temmelig stort softwarefirma fra Washington State.

Det at aktien er faldet 20-25% i forbindelse med annonceringen har sikkert både bragt Elop glæde og ærgelse, fordi at der sikkert ikke er den store vilje iblandt de resterende aktionærer til at stikke en cykelpumpe i hjulet og det giver en fin mulighed for at skrabe en del billige aktier ind. På den anden side skaber det altid ærgelse at ens firma dykker 50mia i værdi, weekenden over.

4
18. februar 2011 kl. 12:12

Henrik Moeslund:

Hvorfor tog Nokia ikke bare en Android og lagde sit super, hyper, ultra seje skin ovenpå?

De fleste, også "eksperten" John Strand, lader til at betragte alliancen mellem Nokia og Microsoft, som et teknologiskifte, der nu har (uheldige) strategiske konsekvenser for Nokia, pga håndteringen af teknologiskiftet.

Jeg er så småt begyndt at vende mig til tanken, at teknologiskiftet er konsekvensen af et strategiskifte - igangsat før, og årsag til Elops ansættelse.

Ballmer og Elop der griner og ryster hinandens hænder i glæde over "endelig at kunne levere de fantastiske telefoner som markedet fortjener", er den historie de gerne vil promovere.

Den [i]essentielle[/i] historie kan sagtens være en ganske anden.

F.eks noget med patenter:http://news.cnet.com/8301-31021_3-20031582-260.htmlhttp://nokiaplanp.com

6
18. februar 2011 kl. 12:25

Virker som om Microsoft vil gå efter Google (ikke Apple) og forsøge "to cut off Google's airsupply" ved at sagsøge dem (og Android) for alt de kan.

Google er jo den største trussel for Microsofts "business core": Windows og Office.

3
18. februar 2011 kl. 11:59

En grund kunne være, at på Android platformen er der allerede to etablerede brands, HTC og Samsung, som Nokia så skulle i konkurrence med. Der er endnu ikke et etableret brand på Win 7 platformen. Her kan Nokia ret nemt samle bolden op og blive det etablerede brand.

En anden grund kunne være, at Nokia gerne ville sælge til især det amerikanske marked og her til business segmentet. Her vil Win 7 være det bedste valg i et segment der er konservativt og vælger MS. Og det vil dermed være med til at opfylde den første grund.

En tredje grund kunne være, at Nokia skal til at tjene mere på deres devices. På Android platformen er det et race to the lowest price. Nokia sælger masser af telefoner, som de ikke tjener nok på. Nu skal de vise de kan tjene penge. Her er mindstekravene på hvad Win 7 må køre på, med til at sikre, at det ikke bliver et race om low end devices.

8
18. februar 2011 kl. 12:35

En tredje grund kunne være, at Nokia skal til at tjene mere på deres devices. På Android platformen er det et race to the lowest price. Nokia sælger masser af telefoner, som de ikke tjener nok på. Nu skal de vise de kan tjene penge. Her er mindstekravene på hvad Win 7 må køre på, med til at sikre, at det ikke bliver et race om low end devices.

Til gengæld må man formode at Nokia skal aflevere et beløb pr telefon til Microsoft, hvortil der kommer at WP7+Nokia er en ny platform, der først skal vise, at den er en seriøs spiller på highend markedet. Hvis ikke Nokia er de facto er alene om WP7, så er mulighederne for at diffentiere sig fra andre WP7 leverandører mindre end for Android

Alt i alt - Ingen nem sejr til WP7+Nokia

11
18. februar 2011 kl. 13:31

Jeg var faktisk gået i venteposition til at få en af de første E7-er (forventes released inden for de nærmeste uger), men efter udmeldingen er JEG kommet i tvivl om det er den sidste Symbion telefon, og om jeg bliver ordentligt serviceret med apps fra OVI, i forhold til hvad jeg kan forvente til Andriod og iOS. Vil min bank lave en app til symbion? Vil min news provider lave en app? Det positive kan være, at jeg kan få telefonen for mig selv fra børnene, for ingen af de populære spil vil blive released til symbion platformen...

Jeg har været overbevist Nokia tilhænger stort set altid, fordi nokia har lavet gode telefoner, der kunne noget extra, og ikke som de andre, der laver små computere, der også (i en snæver vending) kan bruges som telefon.

Måske skal jeg beholde min E66 lidt endnu. Den kan ingen af de fancy ting, men som telefon er den lige i øjet.

15
18. februar 2011 kl. 14:32

Hvis din E66 virker, så har du da været heldig. Jeg har altid været dedikeret Nokia fan. Syntes at de lavede helstøbte telefoner der generelt bare virkede. Det er dog ændret efter at jeg har haft først E65 og E66 (og har indkøbt samme + E51 til firmaet). Jeg syntes designet var fedt, og telefonen virkede solid.

Det har desværre vist sig at de generelt været af en dårlig kvalitet. Vi har haft problemer med batterilevetid, højtalere der holdt op med at virke (forstærker dør), droppede opkald, bluetooth etc.

Efterfølgende har jeg så prøvet Android og det er bare så meget mere helstøbt software end Symbian - det hele er lidt mere lækkert og virker logisk. De seneste generationer af Android mobiler har også fået byggekvaliteten med sig, så tiden må nu vise om de holder mere end det ca. 1 år som Nokia har holdt hos os i de sidste par år.

18
18. februar 2011 kl. 15:32

MS har ofte praktiseret "Wait for us, we're the leader", men i et marked hvor der i forvejen er masser af kompetente konkurenter (iOS og Android) så skal Nokia passe meget på at de ikke ødelægger deres eksisterende salg før de har fået den næste version klar og fået overbevist markedet om det ikke er noget skrammel.

Hvem vil investere i en Symbian telefon, specielt nu hvor Nokia har sagt at de dropper OSet helt?

19
18. februar 2011 kl. 15:59

Det er imponerende, at et firma, som lever af at sælge kommunikation, kan være så dårlige til at kommunikere.

Sikke noget sludder fra John Strand.

Det svarer til, at papirproducenter skulle være gode til at skrive bøger. Der er oplagt ingen sammenhæng. At man kan forvente bedre fra en absolut topchef er noget andet.

20
18. februar 2011 kl. 17:32

Hvorfor var det nu lige at Nokia ikke valgte at satse på begge heste og både lave WP7 og Android. Som verdens største mobilproducent, skulle de nok kunne have spillet Google og MS ud mod hinanden til egen fordel. Derudover har jeg lige downloadet Nokia Big Screen og Bubbles fra Nokia beta labs til min N8. 2 fantastiske apps, som sammen med OVI maps, fri bluetooth filetransfer, fungerende multitasking og joikuspot gør at symbian på mange områder stadig kigger i bakspejlet efter de andre OSer.

12
18. februar 2011 kl. 14:00

Dette er netop det største problem for Nokia som jeg ser det. Symbian har fået dødsstødet, og få vil bruge ressourcer på at udvikle apps eller på anden måde investere i platformen fremover. Samtidig er Nokia ikke klar med WP7 devices endnu, og dermed har de meldt sig ud af high-end markedet, i hvertfald for en stund. Android og iOS får tid til at forankre sig endnu mere i markedet, og udvikle økosystemerne omkring sig.
Microsoft har omvendt gjort det klar, at Nokia har en speciel position, hvilket burde skræmme andre hardwareleverandører væk. Verden kan imidlertid sagtens klare sig uden at endnu et MS operativsystem får større udbredelse, så som forbruger er der næppe noget at græde over, med mindre Android går hen og får monopollignende status.

13
18. februar 2011 kl. 14:11

@Henrik Enig. Nokia burde have ventet med at annoncere skiftet til WP7 indtil de havde nogle mobiler klar med systemet. Det virker helt vildt at de annoncerer et skifte til et nyt OS og måske først har telefoner klar til næste år. Deres salg må styrtdykke i år.

14
18. februar 2011 kl. 14:22

Nokia burde have ventet med at annoncere skiftet til WP7 indtil de havde nogle mobiler klar med systemet.

Og holdt udviklere for nar, som ville udvikle til Symbian for blot at få at vide at i morgen er Symbian slut, nu er det WP7?

Den strategi tror jeg ville have skabt oprør i udviklerkredse.

9
18. februar 2011 kl. 12:49

Alt i alt - Ingen nem sejr til WP7+Nokia

Enig, men vi skal huske den KÆMPE patentportefølje Microsoft og Nokia sidder på som Google/Android ikke har.

Kan de ikke udkonkurrere Google på ærlig vis, kan de altid kvælde dem (og partnere) med patentkravene. Det lykkedes jo tidligere.

5
18. februar 2011 kl. 12:13

"I 2010 kom Nokia kun med to telefoner, der gjorde en forskel, N8 og C7, mens et firma som HTC for eksempel lancerede seks telefoner bare i tirsdags"

Seks telefoner der gør en forskel?

2
18. februar 2011 kl. 11:42

hvad kan man sige ?

jeg kan kun sige :

jeg går ALDRIG tilbage til nokia

det er der flere grunde til, blandt andet at jeg har haft 2 nokia telefoner hvor de begge har ligget uden at jeg har rørt ved dem, overhoved i en hel weekend, og uden at de har haft laderen tilsluttet og aligevel da jeg skulle bruge tlf mandag morgen finder jeg ud af at alle mine data på mit hukommelses kort er væk, faktisk er kortet sten dødt

og jeg har som sagt IKKE rørt telefonen.

ram kortet er levret sammen med telefonen, aligevel NÆGTER nokia at gørre en fucking skid for at hjjælpe mig og vasker bare deres hænder...

extrem dårlig service