Mens en almindelig e-mail i princippet kan læses af alle, der lytter med på de servere, den passerer, vil en solidt krypteret e-mail være helt fortrolig hele vejen til modtageren.
Men de færreste tænker nok over, at e-mailen faktisk kan blive dekrypteret og krypteret igen på vejen. Når en e-mail skal tjekkes for skadelig kode, må den nemlig ikke være krypteret.
»Vi kan ikke scanne en krypteret mail. Så vi har et særligt setup i vores datacentre, så vi kan dekryptere, scanne og så kryptere igen, når den bliver sendt videre til kunden,« fortæller Mikkel Løcke Winther, produktchef hos Comendo, der håndterer e-mails for mange offentlige kunder.
Kunderne, for eksempel en kommune, overlader dermed de private nøgler, der skal bruges til at låse den krypteret e-mail op, til Comendo. Det sker i et sikret miljø, garanterer den danske leverandør, med et meget højt sikkerhedsniveau. Og med mindre man selv vil overtage opgaven med at scanne indkomne e-mails for malware, er der ikke nogen vej uden om.
»Du bliver nødt til at stole på dem, du sætter til at scanne dine mails. Og hvis ikke du lader leverandøren dekryptere dine mails, ved du ikke, om der er malware i,« siger Mikkel Løcke Winther.
Krypterede e-mails er ikke særlig udbredt, og var de første tre måneder af NemID's liv slet ikke muligt. I september 2010 kom så en løsning, hvor brugeren skal downloade et program til computeren, der gør det muligt at kryptere e-mails med NemID. Det virker kun til lokale e-mail-klienter og ikke webmail som for eksempel Gmail og Hotmail.
Men ifølge denne Version2-læsers erfaringer, er det ikke ret nemt at få til at virke, selv ikke for it-kyndige.
Den offentlige sektor satser i stedet på, at kommunikationen med borgerne fremover skal ske sikkert via tjenesten Digital Post, der er et lukket webmail-system, hvor man skal logge ind med NemID for at læse sin korrespondance med kommunens sagsbehandlere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.