Dansk domstol verdens første til at erklære stream-ripping ulovligt

11. juli 2018 kl. 10:1721
Dansk domstol verdens første til at erklære stream-ripping ulovligt
Illustration: Screendump, Convert2MP3.
Det er første gang nogensinde en såkaldt stream-rippingtjeneste erklæres ulovlig. Retighedsalliancen jubler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Thi kendes for ret, at Convert2MP3 nu officielt er ulovlig i Danmark. Det fremgår af en dom fra Frederiksberg Ret, der i sidste uge fældede dom i hvad sagsøgeren, Rettighedsalliancen, selv beskriver som en ‘historisk sag’ i en pressemeddelelse.

Siden tillader i al sin enkelthed dens brugere kvit at frit at hente musik ned fra streamingtjenester som Youtube og er, ifølge Rettighedsalliancen, simpel at bruge og meget populær. Derfor er man fra deres side meget tilfredse med dommen.

»Det er første gang på verdensplan, at en stream ripping-tjeneste bliver blokeret,« skriver Rettighedsalliancen i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Sagen er også et bevis på, at RettighedsAlliancens aktiviteter følger med udviklingen på internettet, hvor ulovlige tjenester konstant finder på nye metoder til at udnytte rettigheder på ulovlig vis.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske ISP’er er nu blevet bedt om at lukke ned for trafikken til sitet, skriver det amerikanske medie Torrentfreak. I skrivende stund kan sitet dog stadig tilgås fra flere forskellige netværk.

Den såkaldte stream-ripping fænomen er ifølge Torrentfreak den største trussel mod pladeselskaberne til dags dato. Og indtil nu har det været småt med indsatsen mod fænomenet.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
16. juli 2018 kl. 22:57

Antageligvis har vi vel så også lige afskaffet blankmedieafgiften fuldstændigt også?

At der er en privat kopieringsret er nødvendigt for blankmedieafgiften på digitale medier, idet afgiften er tænkt som en kompensation til rettighedshaverne for et formodet tab p.g.a. privatpersoners brug af de blanke medier.

Tidligere havde vi kun den personlige kopieringsret, som ikke tillader digital kopiering. Dengang var enhver digital kopiering uden rettighedshaverens tilladelse ulovligt, og der var i Folketinget stor modstand mod en lovændring som ville tillade digital kopiering under den personlige kopieringsret. Derfor kunne der ikke være blankmedieafgift på digitale medier.

Men så begyndte Copydan alligevel at tage blankmedieafgift af CDer. Det blev hurtigt stoppet af Kulturministeriet (hvor Peter Schønning på daværende tidspunkt var øverste jurist med ansvar for ophavsret), med henvisning til, at afgiften var ulovlig, idet den ikke kunne være en kompensation for nogen lovlig brug af CDerne.

Det fik en række kunstnerorganisationer til at få kunstnerne til at lave stormløb på politikerne, da de mente det var urimeligt de ikke kunne få penge fra salg af blanke CDer, mens de f.eks. kunne for kassettebånd. Den politiske stemning vendte hurtigt.

Det fik den nu bedrageridømte advokat Johan Schlüter til at begynde sin egen lobbykampagne. Han stod dengang i spidsen for Antipiratgruppen (nu Rettighedsalliancen), og var bekymret over om en udvidelse af den personlige kopieringsret til digital kopiering kunne true den millionforretning han dengang havde med at true/narre privatpersoner til at betale ham penge for påståede ophavsretskrænkelser på nettet.

Resultatet af bedragerens lobbykampagne blev, at man endte med at lade den personlige kopieringsret være uændret, og i stedet indførte en ny privat kopieringsret der var langt mere begrænset end den personlige kopieringsret.

18
12. juli 2018 kl. 09:05

"Sagen er også et bevis på, at RettighedsAlliancens aktiviteter følger med udviklingen på internettet"

Yes, for stream rip sider, er jo en helt ny opfindelse, selv hvis man trækker et par år fra, som nok er den tid sagen har taget, så er det stadig langt fra at være en ny opfindelse.

17
12. juli 2018 kl. 00:02

Når det andet er ulovligt, er dette også og det gør det ikke bedre at du erklære her at du bruger dette program ;-)

Korrekt, at der nu er en ny retspraksis der siger denne slags programmer nu er ulovlige. Men en meget svag retspraksis, da den kommer fra en lav retsinstans, og sandsynligvis er en udeblivelsesdom. Også fordi den er i strid med princippet om den personlige kopieringsret i dansk ophavsret og infosoc-direktivet.

Jeg vil gerne erklære, at jeg bruger et helt tredie program af den slags. Der er rigtigt mange af den slags, så Rettighedsalliancen får travlt, hvis de reelt vil blokere for det og ikke bare ønsker presseomtale så de kan tjene flere penge.

16
11. juli 2018 kl. 22:48

Har Rettighedsalliancen fået nye Advokater, som ikke ripper dem ? :-)

Såvidt jeg kan forstå, er de nu flyttet i kontorfællesskab med Peter Schønning. Jeg ved ikke hvor meget de reelt arbejder sammen.

Peter Schønning kender jeg som en ophavsrets-maximalist, som ønsker og arbejder for et meget højt niveau af ophavsretsbeskyttelse, selvom det går ud over kunstnerne og kulturen. Men han er også - såvidt jeg ved - en hæderlig advokat.

15
11. juli 2018 kl. 22:19

Når det andet er ulovligt, er dette også og det gør det ikke bedre at du erklære her at du bruger dette program ;-)

13
11. juli 2018 kl. 17:21

... forbyde kabler med minijack i begge ender, da de kan bruges til at forbinde en lydudgang med en lydindgang, så man kan optage lyden på en anden (eller samme) maskine.

12
11. juli 2018 kl. 16:14

Da stort set alt grej hjemme hos os alligevel kører gennem VPN (Netflix, HBO samt mange nyheds sights er amputerede ellers) vil jeg desværre ikke mærke noget til DK lovgivning på området.

Al musik er i øvrigt alligevel på Spotify, så at rippe musik fra YouTube i dårlig kvalitet er nærmest som at stjæle for gammelt køb selv slik i Rema.

Selv for en person på SU giver det ikke meget mening. Et Spotify abonnement koster ca det samme som én drink..

11
11. juli 2018 kl. 14:53

Det kan jeg ikke tro er korrekt.

Tro, håb og uvidenhed har ikke meget med Jura at gøre. Der kan godt være 2 forskellige retspraksis i Danmark. Indtil der er faldet en højesteretsdom, hvis Østre og Vestre Landsret har dømt forskellige i lignende sager.

Da vi ikke har set dommen, vil alt vi har hørt indtil videre, efter min mening falde ind under FUD og misinformation fra Rettighedsalliancen, og jeg forstår ikke at V2 bare vidrere giver en PRessemeddelelse, i stedet for selv at undersøge sagen.

Men der kunne være "sjovt" hvis Rettighedsalliancen en gang mødte en modpart med lige så meget anløben moral og etik. Som gik dem imod, og krævet erstatning for deres løgn og angreb på ære, eller tab på grund af ulovlig blokering af deres tjenester.

Rettighedsalliancen Har indtil nu IKKE, som jeg ser det, vundet en eneste sag, hvis forsvaret har studeret Jura i et år eller to.

Nogle der har hørt firmaet, om de overhovedet har vist, der blev ført en sag i Danmark ? Eller måske skulle man høre YouTube og Google , hvordan de forholder sig, for det er vel i sidste ende et angreb på deres forretningsmodel. Hvis de går ind i sagen, bør Rettighedsalliancen nok finde, nogle bedre advokater som har tid i kalender de næste 5-10 år.

10
11. juli 2018 kl. 13:53

Et link til dommen kunne være rart.

Retten på Frederiksberg har ikke lagt domsresumeer op siden maj, og medmindre du vil betale de 200-ish kroner det koster at få et udskrift kan du næppe få adgang til den fulde dom.

Domstolsstyrelsen har bestilt et system der skal gøre alle domme frit tilgængelige (noget sent når man tænker på hvor digitalt resten af samfundet er nu), men projektet er pt. i limbo efter uenighed med den oprindelige leverandør, se mere her.

Indtil da kunne man forestille sig et crowdfunding-projekt der kunne dække udskriftsomkostningerne, men det er absurd at det overhovedet skal komme på tale i et samfund der angiveligt prioriterer åbenhed hos domstolene.

8
11. juli 2018 kl. 13:50

Selvom det er dybt bekymrende at det danske retssystem gang på gang føjer Rettighedsalliancen, så er det samtidig hylende morsomt at se på fra sidelinjen hvordan man forsøger at stikke blår i øjnene på offentligheden, når man går ud og fortæller at der nu er blokeret for den "ulovlige" tjeneste i Danmark.

Jo tak, men det er som oftest ikke mere blokeret end at enhver blot udskifter 6-7 tal i routerens DNS med 4 x 8-taller og så er vi kørende igen.

Farcen vil fortsætte lige så længe som retten vælger ikke at indkalde de som de mener stiller den ulovlige tjeneste til rådighed. Først når der pålægges udbyderen af tjenesten ikke at tilbyde tjenesten i et bestemt land nærmer vi os noget der ligner et forbud - som så også kan omgås af andre veje.

7
11. juli 2018 kl. 12:33

Lad os i mangel på et bedre ord kalde det domæne som ønskes blokeret - for hovedmanden.

Nu vil jeg ikke beskytte pirater, men jeg finder det mildest talt betænkeligt, at retten på Frederiksberg forsætter med at afsige udeblivelsesdomme i IT forhold, som er kendetegnet ved at hovedmanden ikke bliver indkaldt til retten.

Dermed står man i den mærkelige situation, at forsvaret påhviler en ISP som ingen retlig eller økonomisk interesse har i at bruge penge på et forsvar og hovedmanden aner ikke at han er under anklage.

ISP’en dukker ikke op til retsmødet og udeblivelsesdommen falder herefter imod hovedmanden som formentlig er uvidende om at han var anklaget i en sag.

Som jeg ser det, så er der ingen domstolskontrol med Rettighedsalliancen fordi retten i Frederiksberg ikke forholder til hovedmandens retlige interesse i at få sagen forkyndt.

Jeg mener at det er uholdbart og at retten som minimum bør udpege en bestikket forsvarer.

4
11. juli 2018 kl. 12:15

Et link til dommen kunne være rart.

Og det er en byretsdom..

Landsret og Højesteret ser tit meget anderledes på sagen. Desuden er dommen, til den har været i højesteret kun gælden på øerne Da den ikke har været i vestre retskreds.

Håber vi ser en anke, eller er det bare en udeblivelsesdom, som blæses urimeligt op af Rettighedsalliancen ? Bøden for at rippe en HEL CD eller DVD vil også nok højeste ligge på 2-5 kr, selv hvis der kom en dom.

Har Rettighedsalliancen fået nye Advokater, som ikke ripper dem ? :-)

3
11. juli 2018 kl. 11:05

Bliver dette plugin så også forbudt nu, og hvordan vil man håndhæve det?

Det var også min tanke. Og det er mærkeligt at de kalder et stykke software som man downloader for en "stream ripping-tjeneste", og at de blokerer hjemmesiden, for hvor mange henter plugins direkte?

Derudover forbyder de et program som også bruges lovligt. Der ligger meget på Youtube som er lagt op med creative commons, sammenholdt med at de i deres pressemeddelse skriver "Derfor er vi meget glade for, at vi nu har rettens ord for, at stream ripping altså er ulovligt."

Et link til dommen kunne være rart.

1
11. juli 2018 kl. 10:43

Jeg har aldrig hørt om convert2mp3.net før, og troede at dem der ville den slags, brugte YouTube mp3 Downloader (et Mozilla plugin). Bliver dette plugin så også forbudt nu, og hvordan vil man håndhæve det?