Dansk Dell-chef: Danmark skal ikke have en it-minister

6. december 2022 kl. 09:158
Anja Monrad
Illustration: Pressefoto/IT-Branchen.
»Det er en risiko for, at hele området ville blive "ministerens" ansvar - og ikke alle de fagministre, som hver især skal tage ansvar her,« skriver hun til ITWatch.
Artiklen er ældre end 30 dage

Partier fra både venstre og højre side af folketingssalen samt interesseorganisationer har ytret ønske om en it-minister, der skal samle de digitale tråde, som lige nu er spredt ud over flere ministerier.

Det forslag står dog ikke øverst på ønskesedlen hos IT-Branchens bestyrelsesformand, Anja Monrad, der samtidig er Senior Vice President & General Manager, Western Europe i Dell.

Det skriver hun til ITWatch med begrundelsen om, at der er en fare for at et it-ministerium vil føre til, at »at hele digitaliserings og it-kompetanceområdet vil miste slagkraft fremfor at være stærkt forankret i eksempelvis Finansministeriet.«

»Det er en risiko for, at hele området ville blive »ministerens« ansvar - og ikke alle de fagministre, som hver især skal tage ansvar her,« skriver hun til ITWatch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ville ifølge Anja Monrad med andre ord betyde, at ministrene med ansvar for eksempelvis landbrug og sundhed ikke tager ansvar for digitaliseringen på deres respektive områder.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. december 2022 kl. 13:02

»Det er en risiko for, at hele området ville blive »ministerens« ansvar - og ikke alle de fagministre, som hver især skal tage ansvar her,« skriver hun til ITWatch.

Jamen det er vel netop det der "hver især", der er et af problemerne i dag - at der ikke rigtig er nogen rød tråd, at erfaringer og knowhow ikke bliver delt særlig effektivt og at vi derfor ser den ene offentlige IT-skandale efter den anden, der er voldsomt forsinket, voldsomt dyrere end først antaget og/eller fuld af fejl.

Jeg kan ikke se, hvordan det kan blive bedre af, at ansvaret kun (fortsat) ligger hos de enkelte fagministre; det er jo vidt forskelligt, hvordan de ser på digitalisering, hvilken indsigt de har og hvor vidt de vil engagere sig.

Det svarer lidt til - i en mindre skala, at cheferne for hhv. salgsafdeling, produktion, lager, designafdeling osv. selv står for deres egen IT - det siger sig selv, at udviklingen af IT i sådan et firma ville stikke i alle retninger og at det i den sidste ende ville være dyrt og ineffektivt og uden gevinster for firmaet generelt.

Selvfølgelig skal de enkelte fagministre også være involveret, men jeg tror, der helt af sig vil komme et vist "engagement", hvis et IT-ministerium el. lign. finder på at stille krav og trække løsninger ned over hovedet på dem.

Ganske ligesom en IT-afdeling, burde et IT-ministerium (el.lign.) være nogen man kunne gå til for råd og vejledning, hvis man syntes, at man så et behov for mere IT af en art.

Vi har ministre for forsyning, transport og boliger. Det er på høje tid, at IT bliver taget lige så alvorligt, fordi det så stor en del af vores hverdag, fordi det bliver brugt overalt og fordi man vil det mere og mere. Det ville måske være en god ide, hvis datatilsynet og en IT-havarikommision kommer under samme styrelse og at de fik tilpas mange stjerne på skuldrene til, at de rent faktisk kunne kommandere nogle til at rette ind.

4
6. december 2022 kl. 13:33

Det er godt nok nogle absurde argumenter Anja Monrad kommer med.

At der et udpeget ministre for specifiekke fagområder, friholder ikke andre ministrer for ansvar, selvom uvidenhed nu dage er tilstrækkeligt til ikke at have et ansvar.

Og at Finansministreret betegnes som stærkt er et sygdomstegn, fordi økonomien dermed sættes højere end fagligheden. Og netop derfor er Finansministreriet ikke det rigtige sted at placerer ansvaret for IT.

7
7. december 2022 kl. 14:01

Det er godt nok nogle absurde argumenter Anja Monrad kommer med.

At der et udpeget ministre for specifiekke fagområder, friholder ikke andre ministrer for ansvar, selvom uvidenhed nu dage er tilstrækkeligt til ikke at have et ansvar.

Bare prøv at se det fra hendes job, så giver det god mening:

Med udpegningen af en IT-minister skal det ny ministerium først op og køre, med flytninger, sagsoverdragelser, ansættelser osv. tager det et halvt år.

Dernæst man have kæmmet de andre ministerier for sager der nu hjemhører i IT-min og have dem overført uden videntab, det tager også ca. et halvt år.

Det siger sig selv at ingen nye projekter starter, før det nye IT-min er oppe i omdrejninger.

Så hvor meget hardware tror du staten indkøber i de tolv måneder ?

Eller for at citere Holberg: "Hun taler for sin æske…"

8
8. december 2022 kl. 10:18

Ah, det er vist ligegyldigt om der skal oprettes et nyt ministrium eller ej. Den proces er alle i det offentlige vant til sker med jævne mellemrum.

Og man bør jo sådan set ikke klandrer Anja Monrad, for at sige det hun sige, for det er jo det hun er ansat til. Vi andre må så håbe, at dem som tager beslutningerne også erkender at det er spin.

3
6. december 2022 kl. 13:21

"Danmark skal ikke have en forsvarsminister" udtaler direktøren for Dansk Riffelsyndikat.

"Det er meget bedre at alle ministerierne køber våben hos os hver for sig"

5
7. december 2022 kl. 02:02

...Riffelsyndikat...

LOL - Lige præcis !

En IT-Minister og tilhørende embedsværk kunne måske få den overordnede IT-arkitektrolle, som staten trænger så meget til: så projekter ikke er isolerede ø-projekter, hvor leverandørene kan løbe om hjørner med udbyderne, men istedet passer ind i en overordnet struktur og -design og dermed passer sammen og undersystemer kan genbruges osv osv.

2
6. december 2022 kl. 12:57

Man kunne overveje at lave samme model som finansministeret. Hvert ministerium er ansvarlig for deres egen økonomi men er underlagt de retningslinjer og tildelinger som finansministeriet giver.

IT ministeren sætter retningslinjerne og hvert ministerium implementere som de ser bedst inden for deres fag område. IT haverikomisionen hører så til IT ministeriumet.

1
6. december 2022 kl. 11:25

Det kan der være en pointe om. Hvis så bare man havde en IT havarikomission, og pålagde de område ansvarlige ministre ansvaret for at løse problemerne, ved at sikre at rådene fra komissionens rapporter bliver fulgt.