Dansk CSC-hacker har siddet i varetægt mere end et år

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Varetægtsfængsling af dansk CSC-hacker er forlænget med mindst tre uger under henvisning til kompliceret efterforskning og forbrydelsens grovhed.

Den danske del af CSC-hackerduoen, den 21-årige JT, har nu siddet varetægtsfængslet i mere end et år i forbindelse med danmarkshistoriens største hackersag. Retssagen mod den unge dansker og hans svenske makker, Gottfried Svartholm Warg, begynder 2. september i år. Det skriver Politiken.

Læs også: Åbne døre til hackersag: CSC-mistænkte fortsat fængslet trods protester

Det hører til sjældenhederne, at man i Danmark sidder varetægtfængslet i mere end et år. Kun under helt særlige omstændigheder er det tilladt. I denne sag har Retten på Frederiksberg vurderet, at den slags omstændigheder gør sig gældende. Blandt andet fordi sagen er så grov, at den kan give mindst seks års fængsel, og fordi politiets efterforskning er både omfattende og yderst kompliceret. De lange varetægsfængslinger er foregået under store protester med underskiftindsamlinger og kritik fra Retspolitisk Forening - alligevel bestemte dommeren altså i onsdags, at JT skal blive bag tremmer i mindst tre uger endnu.

Læs også: Karen Hækkerup får 100.000 opfordringer til at løslade CSC-mistænkt

Anklagemyndigheden forlanger en straf på mere end fire års fængsel til både JT og Gottfried Svartholm. Sagen behandles af en nævningeting.

Anklager Maria Cingari løftede i retten i onsdags en del af sløret for, hvorfor politiet mener, at JT var involveret i hackerangrebet, der gav adgang til blandt andet databaser med kørekortregistret og Schengens informationssystem.

Politiets vigtigste bevis er en chat fra februar 2012, hvor to dæknavne chattede om mulighederne for at hacke sig ind i mainframe-systemerne hos CSC. Politiet mener, at den enes dæknavn, Advanced Persistent Terrorist Threat, blev brugt af JT. Blandt andet fordi dæknavnet nævnte private oplysninger om dennes bedstefar.

Læs også: Dansk politi afhører mistænkt CSC-hackers ven i Cambodia

I JT's pas har politiet fundet eksempler, der påviser, at han befandt sig i den cambodjanske hovedstad, Phnom Penh, i marts 2012, da Gottfried Svartholm boede i byen. Samtidig med JT's ophold blev der gjort 50 forsøg på at trænge ind i CSC's computere. På bare én nat.

Begge nægter de sig skyldige. Faktisk har JT ikke ytret et ord om sagen siden sin anholdelse den 5. juni 2013, mens Gottfried Svartholm har udtalt, at hans computer blev fjernstyret af andre, der har brugt den til at angribe CSC. En forklaring, der fik ham frikendt i Sverige.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Allan Astrup Jensen

Ovennævnte sagsbeskrivelse, som tyder på at der ikke er fældende beviser mod de mistænkte, men at de alligevel er varetægtfængslet i over et år, viser at vi desværre lever i en politistat, hvor domstolene gør hvad politi og anklager ønsker. Politiet trækker tiden ud og behandler de pågældende sigtede personer ekstremt dårligt og uretfærdigt - sikkert for at gøre dem møre og afskrække fremtidige hackere eller hackerdiskussioner mellem IT nørder. Dette kan ikke forekomme i en retstat! Det er noget, som alle danskere tager afstand fra, når lignende praktiseres i andre lande, vi ikke vil sammenlignes med. Når det i sidste ende viser sig at sigtelserne frafaldes eller de fængslede ikke bliver kendt skyldige, og de derfor skal have erstatning, er det ikke politiet, som skal til lommerne, men skatteyderne.Smart!

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Det er grotesk at virkeligheden kan overhale Jan Guillou's roman (som så i øvrigt også er baseret på danske "terrorsager") 'Fjenden i os selv' indenom med sådan en hastighed - meget beskæmmende, og bekymrende at politiet ikke har mere at basere en varetægtsfængsling på, så de efterfølgende må bruge over et år på at prøve at finde beviser.

Normalt er det sådan ifølge dansk retspraksis at man er uskyldig ind til det modsatte er bevist, men men begynder at tvivle på om denne retspraksis er blevet ophævet her.

 • 0
 • 0
Benny Lyne Amorsen

men at kalde Danmark for en politistat er decideret latterligt - måske du burde undersøge hvad en politistat egentlig er :-)

Danmark er ikke en politistat, men fængslinger uden dom er en politistatsmetode. Langvarig isolationsfængsling er tortur. Både lange varetægtsfængslinger og isolation er udbredte i dansk retspraksis.

Kombineret med præventive anholdelser og fuld immunitet for folketingsmedlemmer har vi forhold som en del udemokratiske præsidenter sikkert synes er fremragende. Heldigvis er reglerne ikke blevet misbrugt særligt meget indtil nu, fordi vores politikere ikke har interesse i at omstyrte demokratiet.

Det er lidt dumt at have den slags redskaber liggende klar til en diktator, uanset hvor usandsynligt det virker at vi nogensinde får sådan én.

 • 0
 • 0
Jakob Busk Sørensen

[quote]under henvisning til kompliceret efterforskning og forbrydelsens grovhed.[\quote]

Jeg kan godt se at det kan være en kompliceret efterforskning (ikke at det retfærdiggøre et år i varetægt), men at henvise til forbrydelsens grovhed er da en direkte hån mod folk der er blevet voldtaget, tævet eller myrdet. Vi snakker om en hacker her, ikke en seriemorder el.lign. Det er simpelthen et sølle land vi er blevet, retsmæssigt...

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Politistat og tortur.

"En politistat er betegnelsen for et samfund, hvor politiet eller militæret har adgang til at foretage anholdelser, ransagninger og afhøringer uden særlig begrundelse; "

Det er da tæt på i denne sag, hvor det mere ser ud som varetægtsfængslingen bruges som tortur for at få de anklaget til at tale, da man åbenbart ikke selv kan klare opgaven med at indsamle beviser.

 • 0
 • 0
Deleted User

Det strider mod min opfattelse af retssikkerhed og menneskerettigheder at man varetægtsfængsler folk sålænge uden en endelig dom, indsamling af beviser bør ske inden man straffer folk, måske det strider mod de internationale menneskerettigheder og det er jo pinligt når danmark ellers bør stå i front der.

 • 0
 • 0
Ejvind Andersen Christensen

Mig bekendt er lignende metoder ikke anvendt siden Glistrup sagen hvor man dømte manden fordi har opførte sig i strid med lovens ånd (lovens bogstav blev egentlig aldrig nævnt) hvilket Glistrup burde kunne indse måtte være ulovligt (!). Han blev trods sin høje alder indespærret i ganske lang tid. Således burde også en hacker kunne indse at selv om .... osv.

 • 0
 • 0
Christian Nobel
 • 0
 • 0
Albert Christensen

Det er muligt at du ikke bryder dig om den måde retssystemet håndterer visse sager på (det gør jeg sådan set heller ikke altid), men at kalde Danmark for en politistat er decideret latterligt - måske du burde undersøge hvad en politistat egentlig er :-)

Janus Rønne@ Når du skriver ”men at kalde Danmark for en politistat er decideret latterligt - måske du burde undersøge hvad en politistat egentlig er :-)” Så skriver du selv af uvidenhed. Måske burde du selv udforske emnet, før du udtaler dig.

“Meninger og holdninger kan være godt, men viden er bedre, dog kan ingen vide alt.”

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere