Dansk computerspil får latinamerikanere på barrikaderne

5. august 2013 kl. 10:3713
Myndighederne i flere sydamerikanske lande er på vej med et forbud mod et nyt, dansk computerspil. Skildringen af den spanske kolonisering af landene er ’racistisk’, lyder anklagen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis dårlig omtale er bedre end ingen omtale er det otte mand store spilfirma Logic Artists fra København på rette vej. Firmaets nye spil Conquistador er nemlig blevet en skandalehistorie i Spanien og i flere sydamerikanske lande. Det skriver Politiken.dk.

I spillet går man som spansk ’conquistador’ (erobrer, red.) i land i Sydamerika og indtager ’det nye land’ i 1500-tallet. Den proces var blodig og kostede mange af de oprindelige beboere på kontinentet livet, og i spillet bliver der ikke lagt fingre imellem.

Men da den argentinske ombudsmand hørte om spillet og fik fat i det, blev han gal, for fremstillingen af spaniernes indtog i Sydamerika er ’racistisk’, mener han. Myndighederne for diskrimination og racisme i nabolandene blev orienteret, og en mediestorm brød ud. Nu bliver der i flere lande arbejdet på et forbud mod spillet.

Ombudsmanden beskriver spillet som ’genskabelse af et folkemord’, mens en af hans kolleger i Argentina kalder spillet for ’xenofobisk’. For at få succes med koloniseringen af de ’vilde’, skal man vælge den mest voldelige fremgangsmåde, lyder kritikken blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Logic Artists forstår man ikke vreden hos ombudsmændene, for selve spillet er mere nuanceret, end hvad PR-materialet kan give indtryk af, forklarer spiludvikler Jonas Wæver fra det lille spilfirma.

Han sammenligner spillets udgangspunkt med film som ’Der Untergang’ om Hitler og Nazi-Tyskland. Selvom man udsættes for mange ’horrible holdninger’, taget fra den historiske virkelighed, er det et middel til bedre at forstå folks handlinger, uden at man af den grund skal sympatisere med dem, forklarer han.

Også fra dansk side er der dog kritik af spillet, nemlig hos Anne Magnussen, lektor i latinamerikansk historie på Syddansk Universitet. Hun kalder spillets fremstilling af koloniseringen for ’gammeldags’.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. august 2013 kl. 03:50

Deres argument bunder udelukkende i national følelse. De er selv efterkommere af de selvsamme Spanske erobrerer. Under 2% af Argentinas befolkning er oprindelig folk, resten er er indvandrere fra Europa der stjal landet fra ovennævnte befolkning.

Det er vist bare national politik der har forvirret sig over dammen...

8
6. august 2013 kl. 11:16

Så hvis man nedstammer fra de spanske conquistadorer, skal man ikke gå rundt som sydamerikaner i dag og hykle, at man er træt af den oprindelige befolknings skæbne?

Jeg ved ikke hvor mange procent indianer fx Bolivias præsident er; fornemmer bare at begrebet kolonisering ligger en del danskere fjernt, men faktisk er følsomt i bl.a. latinamerika (apropos Evo Morales historie her om at "Krigen mod terror har reduceret Europa til en koloni" - på norsk...)https://www.information.dk/nyhedsblog/468211

10
6. august 2013 kl. 12:13

Så hvis man nedstammer fra de spanske conquistadorer, skal man ikke gå rundt som sydamerikaner i dag og hykle, at man er træt af den oprindelige befolknings skæbne?</p>
<p>Jeg ved ikke hvor mange procent indianer fx Bolivias præsident er; fornemmer bare at begrebet kolonisering ligger en del danskere fjernt

Det er den ene conquistator der hyler over den anden. Faktisk er det ikke særlig længe siden at den helt store immegration til Argentina foregik (1880'erne) fra Europa.

Bolivia har i øvrigt en fundamental anderledes demografi; 85% er indianere eller blandede og ca 15% europæere (mod 98% europæere i Argentina). Sagen er at Argentina har et ekstremt protektionistisk og nationalistisk styre som bare skal markere sig..

Men det har vist lige så meget med IT at gøre som hvide sokker ;-)

11
6. august 2013 kl. 12:42

Nej, det har ikke meget med IT at gøre - men det har den argentinske diskussion om spillet heller ikke. Historien bliver jo også fortalt, uanset om det er i spil, bog eller film, skidt med mediet i den forbindelse.

Jeg kommer nu til at glæde mig til spillet om den bolivianske præsidents rejse fra Moskva til La Paz. Hvor man kan vælge at spille med eller uden Snowden om bord. Ser især frem til den amerikanske lancering af spillet..

12
6. august 2013 kl. 12:44

Amerikanerne var meget glade for JFK: Reloaded.

13
6. august 2013 kl. 13:10

... og spiller vist allerede Snowden-i-lufthavnen spil.

Men tilbage til den verdensdel, Conquistador-spillet vist handler om, så var Bolivias præsident i tæt kontakt med den argentinske, uanset deres forskellige aner. Morales konkluderer i artiklen på norsk:

"Tilbakeholdelsen av presidentflyet og dets besetning – som vi har all grunn til å mene var utenkelig i det 21. århundre – viser at en viss type rasisme har overlevd innad i enkelte europeiske regjeringer. For dem representerer indianerne og de demokratiske eller revolusjonære prosessene de er involvert i, hindre på ferden mot sivilisasjon. Denne rasismen søker nå tilflukt i arrogansen og de latterligste «tekniske» forklaringer for å dekke over en politisk beslutning tatt på et kontor i Washington. Her har vi altså regjeringer som har mistet evnen til å erkjenne at de er kolonialiserte, og som forsøker å forsvare koloniherrens rykte."

9
6. august 2013 kl. 11:37

Så hvis man nedstammer fra de spanske conquistadorer, skal man ikke gå rundt som sydamerikaner i dag og hykle, at man er træt af den oprindelige befolknings skæbne?

Selvfølgelig ikke, jeg siger bare at man ikke skal lade sig støde over film/spil/kunst der udstiller historiske begivenheder, der skete for lang tid siden. Historien skal man lærer ikke af, ikke blot blive forarget over den og bruge den til putte ord i munden på historiske personligheder der for længst er døde.

Desværre er der ikke mange der gider lære af historien.

7
6. august 2013 kl. 08:51

Deres argument bunder udelukkende i national følelse. De er selv efterkommere af de selvsamme Spanske erobrerer. Under 2% af Argentinas befolkning er oprindelig folk, resten er er indvandrere fra Europa der stjal landet fra ovennævnte befolkning.

Jeg bebrejder ikke dem der lever i Argentina for hvad deres forfædre gjorde. Det er vel heller ikke folk i Sydstaterne i USAs skyld at deres forfædre kæmpede en krig for slaveri? Eller at tyskernes forfædre var nazister?

Er man flov over sit lands fortid? Det er i orden, men lad nu være med blive sure over når folk dækker flovheden i ens fortid. Jeg ser ikke tyskerne blive forargede over alle de Anden Verdenskrigsspil der findes.

Igen, en distraktion til vælgerne i Argentina og resten af Latinamerika.

4
5. august 2013 kl. 14:02

Et godt eksempel på, at man ikke kan putte lidt barsk virkelighed i et spil, uden at høre et ramaskrig fra alle verdens hjørner.

Virkeligheden er åbentbart for skrækkelig, til at folk må udføre den i et spil.

Ville gerne se reaktionen, hvis Rockstar gjorde det muligt at dræbe børn i GTA, men det er endnu en ting som medierne og politikere ikke ville acceptere.

Et andet godt eksempel på den tiltagende censur, er sange, hvori der bliver sagt skældsord, eller youtube-videoer med nøgenhed.

De originale version eksisterer, men man skal søge specifikt efter dém.

3
5. august 2013 kl. 12:32

Personligt synes jeg det gammeldags at klage over nazisterne, men i det mindste lever der stadig folk fra den tid. Spaniens kolonisering af Mellem- og Sydamerika begyndte for over 500 år siden, og spillet finder stadig i 1510erne. Jeg synes virkelig at man må til at komme sig over fortiden.

Jeg har nogle venner i Latinamerika som ikke er overrasket; det er endnu et forsøg fra politikernes side at finde noget at være stødt over, som er fuldstændigt irrelevant, men samtidigt kan fjerne fokus fra de reelle problemer i Latinamerika.

Men hey, der var også folk der klagede over Civilization: Colonization for nogle år siden, fordi det handlede om en forfærdelig tid. Men jeg har ikke hørt nogle klager om Crusader Kings 2 endnu. Eller Rome: Total War, for den sags skyld. Man må godt lave folkemord, bare så længe det foregår i den gamle verden.

2
5. august 2013 kl. 12:21

Jeg har ikke spillet det omtalte spil, men hvordan kan man på nogen måde genfortælle historien om den europæiske kolonisering af Amerika uden at fremstå xenofobisk? Alt andet ville da være at fornægte og pynte på historien.

Jeg er ikke ekspert på området, men jeg antager at dem der klager er efterkommere af conquistadorerne, og ikke af de oprindelige befolkninger. Så jeg tror bare de har dårlig samvittighed over det og håber at folk holder op med at tale om det der blev gjort den gang. Men det har nu aldrig været godt for historien at tie den slags ihjel.

1
5. august 2013 kl. 11:15

Siden hvornår i alverden skal ombudsmænd og lektorer blande sig i spil, spils indhold samt deres udvikling? Det er et spil. Det er for underholdning. Lad det nu ligge, det er vist en ikke-historie så det batter. Det har vist aldrig været et krav at de var historisk korrekte, selv når de udspiller sig på noget man kan genkende... Civilization? Empire Earth? The Lost Vikings? Hvor er rama skrigene? Hvor er historierne med udtalelser fra lektorer?!