Dansk computerspil får latinamerikanere på barrikaderne
Hvis dårlig omtale er bedre end ingen omtale er det otte mand store spilfirma Logic Artists fra København på rette vej. Firmaets nye spil Conquistador er nemlig blevet en skandalehistorie i Spanien og i flere sydamerikanske lande. Det skriver Politiken.dk.
I spillet går man som spansk ’conquistador’ (erobrer, red.) i land i Sydamerika og indtager ’det nye land’ i 1500-tallet. Den proces var blodig og kostede mange af de oprindelige beboere på kontinentet livet, og i spillet bliver der ikke lagt fingre imellem.
Men da den argentinske ombudsmand hørte om spillet og fik fat i det, blev han gal, for fremstillingen af spaniernes indtog i Sydamerika er ’racistisk’, mener han. Myndighederne for diskrimination og racisme i nabolandene blev orienteret, og en mediestorm brød ud. Nu bliver der i flere lande arbejdet på et forbud mod spillet.
Ombudsmanden beskriver spillet som ’genskabelse af et folkemord’, mens en af hans kolleger i Argentina kalder spillet for ’xenofobisk’. For at få succes med koloniseringen af de ’vilde’, skal man vælge den mest voldelige fremgangsmåde, lyder kritikken blandt andet.
Hos Logic Artists forstår man ikke vreden hos ombudsmændene, for selve spillet er mere nuanceret, end hvad PR-materialet kan give indtryk af, forklarer spiludvikler Jonas Wæver fra det lille spilfirma.
Han sammenligner spillets udgangspunkt med film som ’Der Untergang’ om Hitler og Nazi-Tyskland. Selvom man udsættes for mange ’horrible holdninger’, taget fra den historiske virkelighed, er det et middel til bedre at forstå folks handlinger, uden at man af den grund skal sympatisere med dem, forklarer han.
Også fra dansk side er der dog kritik af spillet, nemlig hos Anne Magnussen, lektor i latinamerikansk historie på Syddansk Universitet. Hun kalder spillets fremstilling af koloniseringen for ’gammeldags’.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.