Dansk C++-opfinder: Sådan bliver du en god udvikler

18. oktober 2010 kl. 08:532
Programmeringssproget C++ fylder 25 år. Danskeren Bjarne Stroustrup, der står bag det succesfulde sprog, ser i den anledning tilbage og giver gode råd til ungdommen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ingen nemme genveje til at blive en dygtig udvikler. Sådan må man tolke meldingen fra Bjarne Stroustrup, da han i et interview med magasinet Wired bliver spurgt om gode råd til programmører in spe.

Listen over krav er nemlig lang:

»Lær det fundamentale (algoritmer, datastrukturer, maskinarkitektur, systemer) og lær flere programmeringssprog så godt, at du kan bruge dem idiomatisk (altså så godt, at man kender alle mærkværdighederne, red.).«

»Lær et andet emne, som ikke er computere, godt - matematik, biologi, historie, optik, hvad-som-helst. Lær at kommunikere effektivt i tekst og tale. Brug uforholdsmæssigt meget tid på et svært emne for virkelig at lære det. Prøv at udret noget, der kan gøre en forskel i verden,« lyder svaret fra Bjarne Stroustrup til Wired.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er kendt som manden bag C++, der endte som det måske mest succesfulde programmeringssprog nogensinde. I disse dage kan sproget fejre 25 års jubilæum, og danskeren bemærker, at C++ stadig er alle vegne.

»Hvis jeg havde tænkt på det, og havde haft noget sans for marketing, ville alle computere og næsten alle gadgets have et lille 'C++ Inside'-klistermærke på sig,« siger han med henvisning til Intels kendte selvpromovering.

Sproget blev opfundet som en videreudvikling af C i 1979, da Bjarne Stroustrup arbejde i AT&T Bell Labs, først under navnet C with Classes, og i 1983 med navnet C++. I oktober 1985 udkom så den første referenceguide for sproget, der i de første 12 år af sit liv fordoblede antallet af brugere hver syvende måned.

Men succesen kom ikke af sig selv - der var hård konkurrence mellem sprog som Ada, Smalltalk, Eiffel og Objective C dengang, fortæller Bjarne Stroustrup, der derfor heller ikke havde tid til at reflektere over forløbet dengang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sprogene kæmpede indædt om folks opmærksomhed. I den sammenhæng var C++ det eneste 'avancerede' sprog uden en marketing-organisation,« forklarer han Wired.

På spørgsmålet om, hvad han ser potentiale i nu, sørger han for ikke at pege på bestemte sprog eller værktøjer. Ideen om at ét sprog eller værktøj er det bedste til alle slags problemer er barnlig, mener han, og dem, der påstår, de har opfundet det perfekte sprog, er dumme eller salgsfolk, lyder hans vurdering.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. oktober 2010 kl. 13:58

Der har været undersøgelser, der skulle afklare forskellen mellem de bedste og de middelmådige indenfor forskellige fag, inklusive sport, musik og videnskab. De har stort set entydigt vist, at den afgørende forskel er, hvor meget tid udøverne har brugt på at træne deres færdigheder. Konklusionen er, at hvis man har akkumuleret 10 000 timer indenfor et område, så er man blandt eliten. Hvis man omregner det til almindeligt fuldtidsarbejde (37 timer om ugen, 45 uger pr. år), svarer det til 6 år.

Med andre ord, så skal du træne i softwareudvikling i 6 år for at blive en superudvikler. Træning er ikke bare at gøre det samme igen og igen, man skal presse citronen og forsøge at gøre det bedre og bedre hele tiden. Indenfor softwareudvikling kræver det ofte, at man sætter sig ind i algoritmer, arkitektur, datastrukturer og flere programmeringssprog.

2
18. oktober 2010 kl. 20:30

Hvis man er interesseret i at læse mere om de famøse 10.000 timer så kan Malcolm Gladwell's bog Outliers: The story of success anbefales:http://www.amazon.co.uk/Outliers-Story-Success-Malcolm-Gladwell/dp/0141036257/ref=tmm_pap_title_0

Han gennemgår en masse emner omkring de 10.000 timer, softwareudvikling, men også sport, hvor det også har stor betydning for hvornår på året man er født. Det der er værd at bemærke omkring de 10.000 timer, så er det som Torben siger, hårdt arbejde. Jeg kan ikke huske om det er i denne at der også lægges vægt på at det i høj grad er selvtræning, hvor man ene og alene fokuserer på hvad man kan gøre bedre.