Dansk C++-opfinder: Sådan bliver du en god udvikler
Der er ingen nemme genveje til at blive en dygtig udvikler. Sådan må man tolke meldingen fra Bjarne Stroustrup, da han i et interview med magasinet Wired bliver spurgt om gode råd til programmører in spe.
Listen over krav er nemlig lang:
»Lær det fundamentale (algoritmer, datastrukturer, maskinarkitektur, systemer) og lær flere programmeringssprog så godt, at du kan bruge dem idiomatisk (altså så godt, at man kender alle mærkværdighederne, red.).«
»Lær et andet emne, som ikke er computere, godt - matematik, biologi, historie, optik, hvad-som-helst. Lær at kommunikere effektivt i tekst og tale. Brug uforholdsmæssigt meget tid på et svært emne for virkelig at lære det. Prøv at udret noget, der kan gøre en forskel i verden,« lyder svaret fra Bjarne Stroustrup til Wired.
Han er kendt som manden bag C++, der endte som det måske mest succesfulde programmeringssprog nogensinde. I disse dage kan sproget fejre 25 års jubilæum, og danskeren bemærker, at C++ stadig er alle vegne.
»Hvis jeg havde tænkt på det, og havde haft noget sans for marketing, ville alle computere og næsten alle gadgets have et lille 'C++ Inside'-klistermærke på sig,« siger han med henvisning til Intels kendte selvpromovering.
Sproget blev opfundet som en videreudvikling af C i 1979, da Bjarne Stroustrup arbejde i AT&T Bell Labs, først under navnet C with Classes, og i 1983 med navnet C++. I oktober 1985 udkom så den første referenceguide for sproget, der i de første 12 år af sit liv fordoblede antallet af brugere hver syvende måned.
Men succesen kom ikke af sig selv - der var hård konkurrence mellem sprog som Ada, Smalltalk, Eiffel og Objective C dengang, fortæller Bjarne Stroustrup, der derfor heller ikke havde tid til at reflektere over forløbet dengang.
»Sprogene kæmpede indædt om folks opmærksomhed. I den sammenhæng var C++ det eneste 'avancerede' sprog uden en marketing-organisation,« forklarer han Wired.
På spørgsmålet om, hvad han ser potentiale i nu, sørger han for ikke at pege på bestemte sprog eller værktøjer. Ideen om at ét sprog eller værktøj er det bedste til alle slags problemer er barnlig, mener han, og dem, der påstår, de har opfundet det perfekte sprog, er dumme eller salgsfolk, lyder hans vurdering.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.