Fiber-bredbånd med op til 1 gigabit/s - hver dag, hele året rundt.
Nej, det er ikke et it-drømmescenarie eller amerikanske tilstande, men en allerede anvendt forbindelse blandt 400 husstande og flere virksomheder i den nordjyske by Tranum.
Og den hurtige forbindelse er ikke bare godt for øjnene, men også for erhvervslivet og infrastrukturen i byen, fortæller Per Lorentzen, der er formand for Tranum Landsbyråd.
»Jeg driver selv en virksomhed, der eksporterer blomster rundt i Europa. Tidligere kunne jeg godt blive frustreret over den langsomme og ustabile forbindelse, jeg havde. Det kender alle vist. Nu er jeg ovre alle de der irritationsmomenter,« siger Per Lorentzen til Version2.
Som Version2 fortalte tilbage i september 2011, er de høje hastigheder resultatet af projektet ‘Digitale Tranum – måske Europas hurtigste landsby’, som Per Lorentzen har været en del af.
Meningen var at udbygge og forbedre infrastrukturen for bredbånd i den nordjyske by, gøre det mere attraktivt for virksomheder at flytte til området og så at give store amerikanske Google bredbånds-baghjul.
Til sammenligning leverer Google lige nu ‘kun’ en 700 Mbit/s-forbindelse i den amerikansk by Kansas City.
De endnu hurtigere forbindelser i Tranum har været i drift siden starten af 2012.
Vigtig for fremtidens virksomheder
Og en 1 gigabit-forbindelse kan virkelig mærkes hos de lokale virksomheder.
Per Lorentzens erfaring bakkes op af Tage Danielsen, der driver it-virksomheden HTD-information med kontor i Brovst, tæt på Tranum.
Tidligere kæmpede Tage Danielsen med en 2 Mbit-forbindelse. Nu ser hverdagen noget anderledes ud.
»Bredbånd er en utrolig vigtig del af fremtidens infrastruktur. For min virksomhed betyder den hurtige forbindelse rigtig meget. Jeg har en support og hotline, som driver fordel af en god og hurtig hastighed. Og så er jeg ganske enkelt mere produktiv,« fortæller Tage Danielsen til Version2.
Per Lorentzen fra landsbyrådet følger op:
»Rigtig mange små danske virksomheder starter i dag som rene internetbaserede virksomheder. Så en hurtig bredbånds-forbindelse er en afgørende del af infrastrukturen i en kommune eller et land,« siger Per Lorentzen til Version2.
Lokalsamfundet den store vinder
Ud over at nedsætte svartiderne hos både virksomheder og almindelige borgere i Tranum, så har bredbånds-projektet også sat gang i lang række andre initiativer i det nordjyske bredbånds-mekka.
Som eksempel nævner Per Lorentzen et såkaldte fjernhus, som byen er ved at få opført. Det er en stor bygning, som skal blive de nye fysiske rammer for eksisterende lokale virksomheder - og gerne trække flere.
»Fjernhuset skal sikre, at vi beholde de lokale virksomheder, som er afhængige af gode bredbånds-forbindelser i her byen. Og så vil vi gerne bruge 1 gigabit-pakken til at lokke erhvervsdrivende til udefra,« siger Per Lorentzen til Version2.
Ud over fjernhuset har også Tranums folkeskole fået indlagt den hurtige forbindelse, som skolen, ifølge Per Lorentzen, allerede nyeder stor fordel af.
Tilbage hos it-virksomheden HTD-information nævner Tage Danielsen og flere områder, hvor han ser 1 gigabit-forbindelse som en rigtig god investering.
»Tænk også på streaming af tv og internetbaseret telefoni. Vi har snakket om, at internettet på sigt ville overtage meget af vores etablerede infrastruktur. Men overtaget er allerede for alvor i gang,« forklarer Tage Danielsen over for Version2.
Per Lorentzen nævner også den digitalisering af tilgange til det offentlige, som betyder, at både bestillingen af nyt sundhedskort, melding af flytning og flere andre ting er blevet gjort obligatorisk digitalt.