Nordjysk landsby har verdens hurtigste bredbånd: Sådan ændrer 1 gigabit hverdagen

400 husstande og virksomheder i nordjyske Tranum har fået internet med svimlende 1 gigabit/s. Se, hvad det lynhurtige internet betyder for lokalsamfundet.

Fiber-bredbånd med op til 1 gigabit/s - hver dag, hele året rundt.

Nej, det er ikke et it-drømmescenarie eller amerikanske tilstande, men en allerede anvendt forbindelse blandt 400 husstande og flere virksomheder i den nordjyske by Tranum.

Og den hurtige forbindelse er ikke bare godt for øjnene, men også for erhvervslivet og infrastrukturen i byen, fortæller Per Lorentzen, der er formand for Tranum Landsbyråd.

»Jeg driver selv en virksomhed, der eksporterer blomster rundt i Europa. Tidligere kunne jeg godt blive frustreret over den langsomme og ustabile forbindelse, jeg havde. Det kender alle vist. Nu er jeg ovre alle de der irritationsmomenter,« siger Per Lorentzen til Version2.

Som Version2 fortalte tilbage i september 2011, er de høje hastigheder resultatet af projektet ‘Digitale Tranum – måske Europas hurtigste landsby’, som Per Lorentzen har været en del af.

Meningen var at udbygge og forbedre infrastrukturen for bredbånd i den nordjyske by, gøre det mere attraktivt for virksomheder at flytte til området og så at give store amerikanske Google bredbånds-baghjul.

Til sammenligning leverer Google lige nu ‘kun’ en 700 Mbit/s-forbindelse i den amerikansk by Kansas City.

De endnu hurtigere forbindelser i Tranum har været i drift siden starten af 2012.

Læs også: Nordjysk landsby giver Google gigabit-baghjul

Vigtig for fremtidens virksomheder

Og en 1 gigabit-forbindelse kan virkelig mærkes hos de lokale virksomheder.

Per Lorentzens erfaring bakkes op af Tage Danielsen, der driver it-virksomheden HTD-information med kontor i Brovst, tæt på Tranum.

Tidligere kæmpede Tage Danielsen med en 2 Mbit-forbindelse. Nu ser hverdagen noget anderledes ud.

»Bredbånd er en utrolig vigtig del af fremtidens infrastruktur. For min virksomhed betyder den hurtige forbindelse rigtig meget. Jeg har en support og hotline, som driver fordel af en god og hurtig hastighed. Og så er jeg ganske enkelt mere produktiv,« fortæller Tage Danielsen til Version2.

Per Lorentzen fra landsbyrådet følger op:

»Rigtig mange små danske virksomheder starter i dag som rene internetbaserede virksomheder. Så en hurtig bredbånds-forbindelse er en afgørende del af infrastrukturen i en kommune eller et land,« siger Per Lorentzen til Version2.

Lokalsamfundet den store vinder

Ud over at nedsætte svartiderne hos både virksomheder og almindelige borgere i Tranum, så har bredbånds-projektet også sat gang i lang række andre initiativer i det nordjyske bredbånds-mekka.

Som eksempel nævner Per Lorentzen et såkaldte fjernhus, som byen er ved at få opført. Det er en stor bygning, som skal blive de nye fysiske rammer for eksisterende lokale virksomheder - og gerne trække flere.

»Fjernhuset skal sikre, at vi beholde de lokale virksomheder, som er afhængige af gode bredbånds-forbindelser i her byen. Og så vil vi gerne bruge 1 gigabit-pakken til at lokke erhvervsdrivende til udefra,« siger Per Lorentzen til Version2.

Ud over fjernhuset har også Tranums folkeskole fået indlagt den hurtige forbindelse, som skolen, ifølge Per Lorentzen, allerede nyeder stor fordel af.

Tilbage hos it-virksomheden HTD-information nævner Tage Danielsen og flere områder, hvor han ser 1 gigabit-forbindelse som en rigtig god investering.

»Tænk også på streaming af tv og internetbaseret telefoni. Vi har snakket om, at internettet på sigt ville overtage meget af vores etablerede infrastruktur. Men overtaget er allerede for alvor i gang,« forklarer Tage Danielsen over for Version2.

Per Lorentzen nævner også den digitalisering af tilgange til det offentlige, som betyder, at både bestillingen af nyt sundhedskort, melding af flytning og flere andre ting er blevet gjort obligatorisk digitalt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anders Reinhardt Hansen

Der er efterhånden mange der har Gigabit netværk i lejligheder og mindst en Gigabit ud af ejendommen. Disse har jo også Gigabit netværk, spørgsmålet er dog hvad kapaciteten til udbyderens backbone er i forhold til antallet af brugere.

Taget fra Parknet (https://parknet.dk/internet/) "Forbindelsen er uden maksbegrænsning. Det betyder at du kan opleve hastigheder højere end de 50 Mbit., f.eks. 80 Mbit eller 500 Mbit – afhængig af det udstyr du sidder på."

 • 0
 • 0
Lars Rune Jensen

Verdens bedste og verdens bedste....bob..bob.

Prøv at se på Sverige - der får du bredbånd fx i Malmø i mange lejligheder på 1 Gigabit både download og upload til en pris af fx 500 SEK om måneden.

Herhjemme er vi fuldstændig lullet i søvn af TDCs monopol på de to tynde kobberledninger indtil hvert hus. Kære politikere sæt os nu fri og få bygget en ordentlig fiber backbone i alle byer over 500 indbyggere - og i alle erhvervsområder.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 • 0
 • 0
Anders Reinhardt Hansen

Man kan også gøre meget selv. Hvis man bor i lejlighed så er der stor fordel ved at gå sammen om et fælles netværk. Det koster mellem 1500-3000,- pr. lejlighed at få et fælles netværk, dernæst kræver det selvfølgelig at der er en udbyder der vil forbinde til ejendommen. I København og især på Nørrebro, i nordvest og på Amagerbro er der mange lejemål der allerede er forbundne med fiber og så er etableringsomkostningerne forholdsvis lave hvis naboforeningen også er på.

 • 0
 • 0
Klaus Hansen

Det er da fedt for indbyggerne i Tranum, hvis ellers de ikke liiige skal betale for at få ført et kabel ind til deres hus… Og hvorfor er det nødvendigt med gigabit forbindelse til en landsby i udkantsdanmark? De anvendelser der bliver nævnt i artiklen kunne jo snildt foretages med 100 mbit eller væsentligt mindre... Undskyld mig, men det lyder lidt som et mediestunt i et desperat forsøg på at få borgere og erhverv til at flytte til udkantsdanmark. Og samtidig er der masser af virksomheder og borgere i storbyerne, som må nøjes med langt mindre hastigheder...

 • 0
 • 0
Michael Friis

Naturligvis er det et mediestunt. Men det er da godt og innovativt tænkt af byen at de kan bryste sig med den hastighed. Det svarer vel til en by investerer i at få Motorvejen forbi byen.

Det kan jo være der er virksomheder eller borgere der flytter til fordi muligheden for 1gbit/s nu er der.

Det er gjort i udkantsdanmark fordi byen har ønsket det og det er langt billigere at gøre i en lille flad by uden det store traffik, kontra en travl, høj storby som København

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Til sammenligning leverer Google lige nu ‘kun’ en 700 Mbit/s-forbindelse i den amerikansk by Kansas City.

Prøv nu lige at komme ind i kampen. Google leverer præcis det samme som man har i Tranum: 1 Gbit/s.

Det 700 Mbit/s er det almindelige folk kan finde ud af at måle sig frem til. Jeg vil æde min hat på at man i Tranum ej hellere kan måle 1 Gbit/s. Det er nemlig ekstremt svært at finde et målepunkt uden for udbyderens eget net, som kan levere den slags båndbredde. Samtidig er den mest udbredte hastighedsmåler flash-baseret og selv på hurtige computere kan den ikke følge med ved så høje hastigheder.

 • 0
 • 0
Anders Reinhardt Hansen

"..op til 1 Gigabit/s"

Lyder som en TDC forbindelse.....

Der er jo ingen der garanterer en vis hastighed på forbindelser ud til internettet. Men selve forbindelsens hastighed mellem dig og udbyders netværk er nemmere at garantere ved fiber end ved kobber.

 • 0
 • 0
Klaus Hansen
 • 0
 • 0
Johnny Olesen

Naturligvis er det et mediestunt. Men det er da godt og innovativt tænkt af byen at de kan bryste sig med den hastighed. Det svarer vel til en by investerer i at få Motorvejen forbi byen.

Det kan jo være der er virksomheder eller borgere der flytter til fordi muligheden for 1gbit/s nu er der.

Det er gjort i udkantsdanmark fordi byen har ønsket det og det er langt billigere at gøre i en lille flad by uden det store traffik,

Om man har gravet i en lille eller en stor by er vel sagen underordnet?

I en lille by er omkostningerne til etablering vel ikke lavere end i en stor by?

I den store by er beeflkningstætheden langt større, og derfor er der også flere folk til at betale grundomkostningerne. Samtidig så vil man kunne få flere kundeforhold per gravet meter end i en lille by.

Eneste grund til ikke at fiberselskaberne ikke i første omgang "angriber" storbyerne er jo at de allerede har adgang til internet via både xDSL, kabel-TV og 3G/4G mobiltelefoni. Markedet i storbyen er altså allerede overfyldt, mens konkurrencen i den lille by er næsten ikke eksisterende.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Synes bare det er lidt tragi-komisk, at udbygningen af infrastrukturen sker i en lille landsby, hvor den gavner få mennesker i stedet for i byområder, hvor mange flere mennesker kunne få glæde af investeringen...

De nemme byområder fik det for 10 år siden. Også kendt som boligforeninger. Farum Midtpunkt har 1600 lejligheder der alle har gigabit og der er mange tilsvarende.

Det "nye" ved Tranum er nok mest at det er villaer der er kommet på.

Hvor meget trafik får man fra 1600 lejligheder der alle har gigabit? Se grafen her: http://bolignet.farummidtpunkt.dk/cgi-bin/mrtg-rrd.cgi/fiber.html

 • 0
 • 0
Henrik Winther Jensen

Der er en tendens til at vi alle sammen skal betale alt det vi kan skrabe sammen for at bo så tæt på rådhuspladsen som muligt. Privat og erhverv. Enhver investering som modvirker dette er en god investering, og specielt når det handler om trafik af den ene eller anden slags. Hvis ikke der bliver gjort noget aktivt ved dette problem, vil den økonomiske og geografiske skævvridning blive endnu værre med uoverskuelige samfundsomkostninger til følge.

Man kan spørge sig selv om sådan en betragtning hører hjemme i et IT forum, men jeg gætter på at der er andre herinde som interesserer sig for andet end teknologiske specialiteter og økonomisk suboptimering.

Se i øvrigt artiklen (Danfoss outsourcer.....) lige under denne :-)

 • 0
 • 0
Mogens Ritsholm

Tak Henrik. Helt enig.

Sjovt nok glemmer man også i debatten, at gode telekommunikationer i et vist omfang erstatter behovet for fysisk transport - herunder behovet for at klumpe sig sammen i byerne via motorveje, ringveje mv.

Er der overhovedet nogen, der har forsøgt at gøre disse virkninger af en god teleinfrastruktur op?

De kan være ret dramatiske.

 • 0
 • 0
Martin Nielsen

Jeg har haft Partnet i fem år og er yderst tilfreds.

Det virker ved, at vi har en server i kælderen. Fra den går der ethernetkabler ud i lejlighederne samt alm. antennekabler til DVB-C.

Jeg har ikke tjekket mine egne ethernetkabler eller router, men jeg får normalt omkring 95 Mbit download og omkring 65 Mbit upload. Jeg vil dog tjekke det efter for, at se om jeg måske kan udskifte og få højere hastighed.

Oplevelsen på en forbindelse som denne er bedre end YouSee Bredbånd og betydeligt bedre end ADSL. Jeg synes at bemærke hurtigere svartider og jeg bliver ikke generet af, at download eller uploade en stor fil.

... og til en pris på 73 kr. til IT-drift og 60 kr. for interent, så burde alle boligforeninger i København få en aftale med Parknet. De 73 kr. til IT-drift er en slags grundbeløb, som også gælder for kabel-tv og fastnet/VOIP.

Jeg er klar over, at det vil give en lidt hurtigere forbindelse hvis man trækker fiber helt ud i lejlighederne. Men jeg vil gætte på, at der så vil være større udgifter til hardware, da hver lejlighed skal have sit eget fibermodem og man vil nok ikke undgå en server i kælderen af den grund.

 • 0
 • 0
Rune Svendsen

Nogen der har erfaring med bredbånd fra Andels.net? Den boligforening jeg bor i overvejer at få fælles internet fra dette selskab, men jeg gad godt høre andres erfaringer med Andels.net, før vi træffer beslutningen.

 • 0
 • 0
Anders Reinhardt Hansen

Der er ret meget forskel på om det er én computer der henter en fil med 100 MBit i sekundet eller 500 pc're med 500 filer med tilsammen 100 MBit i sekundet.

Asus RT-N56U har rigtig god performance og koster vidst omkring 600,- Men den er ikke lavet til store netværk med mange PC'ere. Den kan dog præstere op til 800 MBps:

http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/31436-asus-rt-n...

http://www.edbpriser.dk/router/asus-rt-n56u-id-4521375.aspx

 • 0
 • 0
Anonym

@jan

Jeg har fiber og fri telefon (men hvem pokker ringer næsten ud disse dage) - skatten for det er stadig meget mindre end hvis jeg selv skulle betale for det. Jeg arbejder typisk hjemmefra 1-2 dage om ugen, og jeg elsker den frihed og den er helt klart skatten værd - man kan så godt argumentere om det er nødvendigt med den skat, men det er vist en anden sag.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere