Dansk blockchain-standard skal skabe tillid og troværdighed

8. marts kl. 15:24
Dansk blockchain-standard skal skabe tillid og troværdighed
Illustration: ITU.
ITU-professor Roman Beck og Dansk Standard står bag en ny governance-standard, der giver retningslinjer for ansvarlig og transparent anvendelse af blockchain.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Professor Roman Beck fra IT-Universitetets Institut for Business IT og European Blockchain Center har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af en governance-standard for blockchain og såkaldte DLT-systemer (distributed ledger technology, distribueret hovedbog).

Det skal sikre fælles spilleregler for brugen af teknologien, og sammen med Dansk Standard er Roman Beck nu klar til at præsentere resultatet af arbejdet.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Governance-standarden for blockchain og DLT er den første af sin slags og er vedtaget og udgivet af organisationen ISO (International Organization for Standardization).

Artiklen fortsætter efter annoncen

I standarden, som netop er udgivet, bydes der på retningslinjer til organisationer, private virksomheder og offentlige institutioner om, hvordan man implementerer governance i blockchain og DLT-systemer.

Man finder også svar på spørgsmål om, hvordan governance-nøglebegreber som beslutningsret, ansvar og incitament effektivt håndteres inden for teknologiens rammer.

»Der er en stor gevinst at hente i blockchain og DLT-systemer for virksomheder, især i et digitalt foregangsland som Danmark. Ved at gå forrest i udviklingen af en internationalt anerkendt governance-standard på området har vi sikret, at det danske erhvervslivs interesser er repræsenteret,« siger Roman Beck ifølge pressemeddelelsen.

Standarden har potentiale til at understøtte tillid til blockchainteknologien, og dermed sikre større udbredelse af teknologien i markedet, lyder synspunktet. Med en international standard i baghånden kan virksomheder og offentlige institutioner dokumentere over for kunder og brugere, at de følger en række anerkendte retningslinjer.

»Standarden er med til at sikre en korrekt og ansvarlig anvendelse af blockchain med fokus på bl.a. sikkerhed og privatlivsbeskyttelse, og gøre virksomheder i stand til at dokumentere, at dens kunder kan have tillid til, at der er styr på tingene«, siger Astrid Bækby Knudsen, konsulent i Dansk Standard.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger