Dansk Blindesamfund med hård kritik af MitID: »Løsningen er ikke god nok«

11. oktober 2021 kl. 03:4540
Dansk Blindesamfund
Illustration: Karimala/Bigstock .
Dansk Blindesamfund retter kritik mod den nye identifikationsløsning, MitID. Brugerorganisationen mener ikke at løsningen er tilgængelig nok for synshandicappede danskere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En migrationsproces, som ikke kan tilgås af synshandicappede, og en tilgængelighedsløsning, der er utilstrækkelig for en del af medlemmerne, er en del af den kritik, som Dansk Blindesamfund retter mod MitID.

Onsdag morgen præsenterede vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech og digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen det nye MitID på et pressemøde i Digitaliseringsstyrelsen.

Spurgt ind til hvordan man havde arbejdet med inklusionen af digitalt udsatte, fortalte Michael Busk-Jepsen, at man har været i dialog med en flere grupper:

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
40 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
17. oktober 2021 kl. 22:36

Når vi nu kan føre retssag mod Inger Støjberg på brud af Internationale konventioner der høre hjemme ved den Internationale domstol frem for ved den Danske Grundlovs Domstol.

Så kan vi godt begynde at kigge nærmere efter hvad der står skrevet i FN - Konvention. Med følgende artikler: Handicappet, Svagtsenede og Offentligt Rum. Da må vi desværre konstaterer at MitID lide voldsomt på ekstreme mange fejl der kan give internationale bøde og strafsanktioner til den danske stat og samfund. Denne konvention der henvises til, er blevet indgået af en Socialdemokratisk Statsminister i 1990'erne. Der findes nyere på disse 3 artikler, men de er ren formel skærpelser med instruks.

39
15. oktober 2021 kl. 10:02

Måske er der håb for os, der hjælper andre. Se, hvad jeg i dag fandt under "Til dig, der er fuldmagtshaver":"Du kan hente MitID kodeviser eller kodeoplæser for en anden person, hvis du medbringer din fuldmagt på borgerservice."https://www.borger.dk/internet-og-sikkerhed/mitid

Det punkt har ikke været der tidligere, når jeg har forsøgt at finde ud af den lovlige løsning. Hverken borger.dk eller Nets eller Digiforstyrrelsen har kunnet svare på det.

Nu mangler vi så bare at se, at det også virker i praksis...men det er i hvert fald vigtigt at skaffe sig fuldmagter, mens tid er:

  • fremtidsfuldmagt
  • digital fuldmagt
  • generalfuldmagt
  • ældresagens pårørendefuldmagter
36
13. oktober 2021 kl. 07:31
35
12. oktober 2021 kl. 19:07

I artklen ovenfor kan man læse:

»Årsagen til at interesseorganisationernes repræsentanter, heriblandt repræsentanter fra Dansk Blindesamfund, først blev inviteret til pilotfasen i september, var et ønske om at sikre, at oplevelsen med overgangen fra NemID til MitID stemte overens med den, som deres medlemmer skal igennem. I pilotfasen blev der løbende foretaget justeringer bl.a. ift. løsningens tilgængelighed ligesom der indtil september var en række krav i pilotfasen, som gjorde at processen var markant anderledes end den reelle oplevelse, deres medlemmer skal gennem når de skal overgå fra NemID til MitID,« lyder det.

Det læser jeg som; "først laver vi noget, som VI synes er smart, derefter kan brugerne få lov til at tilpasse sig Vores løsning."

Ville det ikke have været MEGET bedre, om man Først talte med kommende brugere, inden man gik i gang ?

Det bedrøver mig dybt, at softwarefolk ikke er nået længere i deres forståelse af brugernes behov, og at poltikerne/myndigheder er SÅ ukvalificerede, at de sluger "IT-eksperternes" råd og blot betaler ved kasse 1.

34
12. oktober 2021 kl. 18:59

Da vi for år tilbage fik trukket Ned-id ned om ørene, skal jeg love for, at jeg blev "begavet";

Som alle andre fik jeg en personlig "Nem-id". Men; da jeg er selvstændig fik jeg også (uopfordret!) tilsendt et "direktør-Nem-id" og senere et "medarbejder-Nem-id. Da jeg ingen ansatte har, voldte det mig lidt besvær, at se meningen med tre "Nem-id".

Så gik der nogle år hvor jeg overhovedet ikke havde brug for direktør eller fima-Nem-id. Men en dag fik jeg besked om, at jeg skulle logge ind på min "medarbejder-Nem-id". Det kunne jeg imidlertid ikke før "direktøren" (også mig) havde givet "medarbejderen" (også mig) tilladelse til at benytte sin "medarbejder-Nem-id". Derefter viste det sig, at før at "direktøren" (mig) kunne logge ind, skulle der betales et gebyr på 500 kr (så vidt jeg husker) - da "direktør-Nem-id" "ikke havde været brugt i flere år og derfor "manuelt" skulle genåbnes".

Så havde jeg fået nok og protesterede SÅ højlydt, at det gik op for selv Digitaliseringsstyrelsen, at man måskeee ikke havde tænkt sig ordentlig om .... i DK er jeg vist ikke den eneste selvstændige uden ansatte (?).

Nu er det ændret, så jeg kun behøver et nøglekort - fint nok.

Men jeg begynder at forstå at Nets tidligere direktør blev forgyldt, da han forlod firmaet. Hvem der har betalt de mange totalt overflødige "direktør" - og "medarbejder-Nemd-id" som deltes ud, kunne det være interessant at få opklaret.

32
12. oktober 2021 kl. 09:14

Er der så også en løsning til os, som skal betjene det for andre - som ikke som de to 80-årige er selvhjulpne? Har man fået lavet en fuldmagtsløsning?

31
12. oktober 2021 kl. 09:07

Nu står banker, Ældresagen, Borgerservice og andre, os borgere, som er på vej mod udløbsdatoen, til rådighed med råd og dåd, når vi vil/skal have MitID.

Der kan være problemer med pas og telefoner, som ikke har NFC. Pasproblemet løser sig selv næste år, og NFC-problemet kan løses på Borgerservice. Og så haster det hele ikke så meget, da det ikke kan bruges hos hverken Danske Bank eller Nordea, som åbenbart har mere travlt med hovedrengøring i mellageret end med at implementere MitID på deres hjemmesider.

Har installeret MitID for to damer, begge 80+, uden problemer. Og begge bruger det allerede som om de aldrig har bestilt andet.

30
12. oktober 2021 kl. 02:24

Hvad foregik der i virkeligheden, da systemerne blev udviklet?

90% af dem der specificerer og tror de "laver det nye system" er 9-16 administratorer - altså sjældent i forbindelse med folk - dem derude og it-udviklings-faget.

Man kan helt ærligt være ganske fremragende til sit fag og arbejdefunktion i det offentlige, men livet der er administration/lovgivningen/etc. og slet ikke noget, der lugter af os - brugerens verden.

Og vores folk på tinge.. Borgen/Rådhuset/Regionen er da samme type - administration og politik ka' de allesammen, men it-analfabeter er hele flokken sør'm også.

Og administratorer tror i det herrens år 2021 endnu klippefast på, at it + teknikken kan løse alt, tilmed uden de selv fatter en bønne af det. Virkeligheden har derimod vist, at det er en løgn.

Har selv Been there, done that (got the t-shirt). Se det her som at man misbruger de forkerte mennesker = sisyfosarbejde.

Unødvendige og hundedyre rådgivere kobles ind til at tage hele skraldet, når dele eller 80% helt som forventet fejler.

Selv et barn opdager ellers hurtigt, at en firkantet klods ikke du'r til et rundt hul ;)

29
11. oktober 2021 kl. 19:53

Efter adskillige fejlslagne forsøg tillader jeg mig at bruge det kraftigeste IT skældsord jeg kender som står i titlen. Den værste anomali var at først langt inde i operationen dukker det op at mit pas ikke blot skal være gyldigt men også have en bestemt lang gyldighedsperiode. Så først efter at rejse tilbage til DK og skifte pas i utide lykkedes operationen.

Jeg spekulerer altid på, om det er udviklerne, cheferne, eller specifikationen, den er gal med. Hvad foregik der i virkeligheden, da systemerne blev udviklet?

Jeg tænker at noget af problemet er, at vi sender opgaverne i udbud. Så skal nogen først beskrive helt ekstremt nøje, hvordan systemet skal virke, og hvis ikke alle detaljer er helt på plads, og jeg mener alle detaljer, ja, så bliver vinderen af udbuddet det firma, der har lavest moral og som kun implementerer det allermindst nødvendige for formelt at leve op til specifikationen. Og så får man noget skidt. Det firma, som har moralen intakt og helst vil gøre det lidt bedre end specifikationen ved at løse de åbenlyse problemer og lave en god og velfungerende (og måske ligefrem mere fremtidssikret) løsning, vil nødvendigvis tabe udbuddet.

28
11. oktober 2021 kl. 18:05

Som hørende til den truede borgergruppe med IT morbiditet; men i besiddelse af et gyldigt DK pas med chip og computeraflæsning og adresse i udlandet kastede jeg mig optimistisk ud i MitID tilslutningen. Efter adskillige fejlslagne forsøg tillader jeg mig at bruge det kraftigeste IT skældsord jeg kender som står i titlen. Den værste anomali var at først langt inde i operationen dukker det op at mit pas ikke blot skal være gyldigt men også have en bestemt lang gyldighedsperiode. Så først efter at rejse tilbage til DK og skifte pas i utide lykkedes operationen.

27
11. oktober 2021 kl. 17:36

I forhold til det andet, der nævnes i artiklen - webtilgængelighed. Der hvor jeg arbejder har vi haft stort besvær med, at en del skærmlæsere ikke kan fange fx alt-tekst i billeder, der indlæses med CSS-effekter.

Her har vi måttet skuffe mange brugere og meddelt dem, at det også er et spørgsmål om, at de firmaer, der laver skærmlæsere, laver ordentlig software. Det kan ikke passe, at alle verdens hjemmesider skal tilpasses for at virke med proprietær software (fx skærmlæsere). At det stadig ligger så lavt med webtilgængeligheden på offentlige hjemmesider anser jeg grundlæggende ikke som et 100% offentligt problem. Der er også en anden side af den sag, hvor der skal udvikles og videreudvikles, så vi får bedre hjælpemidler.

20
11. oktober 2021 kl. 16:45

Nej, men det er bare langt mere praktisk og hurtigt for de pårørende, der skal ordne sagerne, end at skulle booke tid til et personligt møde - om måske 3 uger mellem kl. 10 og 12 mandag eller onsdag - og så skulle rejse til den anden ende af landet på det tidspunkt.

Sikkert nok, for hvorfor i alverden skulle det offentlige være til for borgerne, borgerne er jo bare et forstyrrende element, så derfor må vi sørge for at bygge en højere og højere firewall mod de irriterende borgere.

Og tænk at nogle af borgerne så kan være så formastelige at hævde at det sådan set er dem der betaler lønnen, og det offentlige burde være til for borgerene - hvad bilder de sig ind.

"I gamle dage" (det vil sige før digitaliseringspesten virkelig havde smittet alt og alle), så kunne mange ting klares over telefonen, og som regel kunne man komme i forbindelse med en kompetent medarbejder, som kendte reglerne, så man ikke selv skulle prøve at gennemskue kancellisproget - og mange gange kunne det hele klares med en telefonsamtale på nogle få minutter, hvor det nu kræver timers frustration foran skærmen.

Men bevares, den gang var der jo også væsentligt færre ansat i den kommunale forvaltning.

19
11. oktober 2021 kl. 16:31

Min gamle mor er ikke tilmeldt digitalt sjov, det kunne du jo sådan set også have gjort.

MIn far er også frameldt digitalt sjov; men det gør det absolut ikke lettere for mig.

Der er ingen lovhjemmel for at kræve at der skal bruges "NemID" ved flytning, eller en masse andre steder, hvor det påstås:

Nej, men det er bare langt mere praktisk og hurtigt for de pårørende, der skal ordne sagerne, end at skulle booke tid til et personligt møde - om måske 3 uger mellem kl. 10 og 12 mandag eller onsdag - og så skulle rejse til den anden ende af landet på det tidspunkt.

18
11. oktober 2021 kl. 16:08

Det kan godt være, at det ikke er en ordentlig løsning og ikke er tilladt, men så forklar mig lige, hvad jeg skulle gøre i stedet, når nu ikke én eneste har bekymret sig om de ældres (og blindes) problemer ved udvikling af hverken NemID eller MidID! Jeg har netop flyttet min far i en ældrebolig og ved derfor f.eks. hvor mange steder, der skal meldes flytning til, og at det reelt set er umuligt at gøre selv for den aldersgruppe.</p>
<p>

Min gamle mor er ikke tilmeldt digitalt sjov, det kunne du jo sådan set også have gjort.

Der er ingen lovhjemmel for at kræve at der skal bruges "NemID" ved flytning, eller en masse andre steder, hvor det påstås:

https://www.nets.eu/dk-da/l%C3%B8sninger/nemid/nemid-til-private/ra-univers/Pages/Hvordan-g%C3%B8r-jeg-uden-et-NemID.aspx

Når det så er sagt, så er reglerne så tilpas gummiagtige at det er helt grotesk, så de gamle alligevel skal bebyrdes med krav om der gøres hint eller dette, og det kan være en kamp fra sag til sag (og talen med store ord) at overbevise bureakraterne om at der skal være et alternativ.

Det er fuldstændig latterligt at en gammel, som er fritaget for digital post, kun kan blive det for en periode.

Tror magteliten, for hvem empati jo er et fremmedord, at de kognitive evner bliver bedre med alderen?

Det værste ved hele dette her sjov er, at i det store hele, så tager alting længere tid end før (for alle parter), hvor man f.eks. bare lige kunne give kommunen et ring - og det er sandelig ikke fordi der er blevet færre kolde hænder i den offentlige administration.

17
11. oktober 2021 kl. 15:38

Det rigtige svar er at du får lavet en fuldmagt til din fars konti og e-boks, så du kan klare det med dit eget NemID/MitID.

PS: Her er, hvad man kan læse om Digital fuldmagt på digitaliseringsstyrelsens hjemmeside:

Den fællesoffentlige digitale fuldmagtsløsning, Digital Fuldmagt, er udviklet til myndigheder, som vil give borgerne mulighed for at lade sig partsrepræsentere i digitale selvbetjeningsløsninger. Med den kan borgere blandt andet give fuldmagt til en digital selvbetjeningsløsning til en anden person eller en virksomhed <strong>i en afgrænset periode</strong>, som borgeren selv angiver.

Hvordan skal borgere, der er frameldt digital post og ikke kan køre NemID eller MitID, så angive den periode, og hvorfor kan den ikke være livslang?

Digitaliseringsstyrelsen stiller Digital Fuldmagt til rådighed for den enkelte myndighed, som selv har ansvaret for den tekniske tilslutning af løsningen. Den enkelte myndighed har også selv ansvaret for at sikre sig, at deres selvbetjeningsløsninger understøtter digital fuldmagt, hvor det er relevant. Digitaliseringsstyrelsen opfordrer til, at det sker i størst muligt omfang.

Det er altså op til boligselskaber og lignende om de accepterer en sådan fuldmagt, så man f.eks. kan underskrive lejekontrakter digitalt. Ellers skal man måske booke tid og rejse land og rige rundt på hverdage sammen med den ældre for at underskrive, og hvad når den begrænsede periode udløber?

Det er ganske simpelt noget makværk for ældre, og nu bliver det endnu værre, fordi de pårørende ikke bare kan "bøje loven lidt" og få det hele til at fungere.

16
11. oktober 2021 kl. 15:22

Det rigtige svar er at du får lavet en fuldmagt til din fars konti og e-boks, så du kan klare det med dit eget NemID/MitID.

Rigtigt; men hvordan skal den fuldmagt så oprettes? Ved personligt fremmøde af begge parter i Digitaliseringsstyrelsen?

Jeg har i mange år haft fuldmagt til min fars konti, og her skete det ved personligt fremmøde hos bankrådgiveren i hans lokale bank; men den løsning er jo aldeles urealistisk ved både NemID og MitID, så kom med et realistisk forslag til, hvordan den fuldmagt skal oprettes. Hvis det skal ske digitalt, og den ældre skal have hjælp til dette, er man jo lige vidt, og der er ingen sikkerhed i at sende en håndskrevet fuldmagt.

Ældre mennesker kan få hjælp til mange ting; men lige netop med hensyn til personlig økonomi halter det ganske gevaldigt, og jeg tør slet ikke tænke på, hvad ældre mennesker uden pårørende skal gøre, hvis de f.eks. har behov for at komme på plejehjem eller i en ældrebolig. Også lejekontrakter underskrives digitalt af begge parter.

14
11. oktober 2021 kl. 14:30

Der fandtes jo kun en fysisk kopi af nøglekortet, som ikke måtte kopieres, så der havde I vel samme problem. Hvem skulle have det?

Det kan da godt være, at der er nogen i Digitaliseringsstyrelsen, der ikke fatter, at en person på f.eks. 97 år ikke bare kan køre MitID på en mobiltelefon, vedkommende ikke har; men med NemID var problemet trods alt til at løse!

MitID kan installeres på flere enheder, så alle pårørende kan have det på deres telefon.

Fint, så besvar lige mine spørgsmål omkring sikkerheden ved at have alt på én fysisk enhed. Jo flere enheder, MitID ligger på, jo større risiko er der jo for, at en af den bliver inficeret med en virus.

13
11. oktober 2021 kl. 14:26

Kunne klares ved at som her at dansk blindesamfund skal godkende alt og sålænge de ikke er tilfreds så må udviklerne lave det om. Skulle udviklerne så mangle evnen til at lytte efter hvad det er kunden vil have så må man jo skifte udviklerne ud indtil man finder nogle der evner at høre efter. Her kan der så være en udfordring hvis kunden er stum , udvikleren døv og projektlederen blind ;) ( og politikerne er en blanding af dumsmarte og naive)

12
11. oktober 2021 kl. 14:20

Den fornuftige løsning ville være, hvis du kunne logge ind med dit eget ID, og at han så i systemet (eller banken/kommunen/whatever) kunne give dig fuldmagt til at foretage ting.

På hvilke måde - med NemID eller med MitID og en app på den mobiltelefon, han ikke har? Kom med et konkret og sikkert forslag!

At du anvender hans ID er ikke en ordentlig løsning (og teknisk set ikke tilladt, ej heller med NemID?).

Det kan godt være, at det ikke er en ordentlig løsning og ikke er tilladt, men så forklar mig lige, hvad jeg skulle gøre i stedet, når nu ikke én eneste har bekymret sig om de ældres (og blindes) problemer ved udvikling af hverken NemID eller MidID! Jeg har netop flyttet min far i en ældrebolig og ved derfor f.eks. hvor mange steder, der skal meldes flytning til, og at det reelt set er umuligt at gøre selv for den aldersgruppe.

11
11. oktober 2021 kl. 14:13
9
11. oktober 2021 kl. 14:08

Jeg har en far på 97, som jeg ordner alt økonomisk for. Med det gamle NemID var det let, da jeg bare skulle have en kopi af papkortet og kodeordet.

Det er da heller ikke en ordentlig løsning.

Den fornuftige løsning ville være, hvis du kunne logge ind med dit eget ID, og at han så i systemet (eller banken/kommunen/whatever) kunne give dig fuldmagt til at foretage ting.

At du anvender hans ID er ikke en ordentlig løsning (og teknisk set ikke tilladt, ej heller med NemID?).

7
11. oktober 2021 kl. 13:34

Jeg har en far på 97, som jeg ordner alt økonomisk for. Med det gamle NemID var det let, da jeg bare skulle have en kopi af papkortet og kodeordet. Med det nye MitID skal han have en app på en mobiltelefon, som han ikke har. Alternativet er en nummerviser, som ikke kan kopieres, så hvem skal have den - ham, jeg eller andre pårørende? Det er en om'er!

For os andre virker løsningen heller ikke særlig gennemtænkt. Man har to mulighder:

  • Man kan vælge at lægge det hele på mobiltelefonen i form af en app; men hvad med sikkerheden? Når mobiltelefonen indeholder kodegeneratoren, kan denne vel også tilgås via ondsindet software? Så er der selvfølgelig password'et; men det kan softwaren vel bare opsnappe via en keypad logger, så med den rette virus ligger al sikkerhed vel reelt set i telefonens 4 cifrede pinkode eller hvad? Mange firmaer, som f.eks. Mastercard, er for længst gået over til 2 faktor godkendelse for at sikre, at der skal flere fysisk adskilte enheder til, så er der ikke én, der kan forklare mig, hvordan man kan opnå endnu højere sikkerhed, når det hele samles i én enhed?

  • Man kan medbringe en kodegenerator; men den kan i modsætning til papkortet ikke være i en tegnebog og hvad, hvis man mister den. Man kan jo i modsætning til papkortet ikke lægge en sikkerhedskopi i pengeskabet.

Når man kalder NemID med papkort for usikkert, er det vel udelukkende fordi, nogle fuppes til at udlevere en kopi incl. adgangskoden? Hvorfor skal vi andre lide under, at nogle få er så idiotiske, og at myndighederne ikke for længst har forlangt, at teleselskaberne skal gøre noget ved spoofing, så man kan stole på, at en telefonsamtale eller en SMS kommer fra den kilde, som den udgiver sig for. Så kunne vi også slippe af med de talrige call-centre samtidig.

6
11. oktober 2021 kl. 12:00

Det er jo faktisk det, de selv siger:

Årsagen til at interesseorganisationernes repræsentanter, heriblandt repræsentanter fra Dansk Blindesamfund, først blev inviteret til pilotfasen i september, var et ønske om at sikre, at oplevelsen med overgangen fra NemID til MitID stemte overens med den, som deres medlemmer skal igennem.

Oversat: Det bliver sådan som vi har lavet det - så kan I lære det!

5
11. oktober 2021 kl. 11:34

Man beslutter noget - og inddrager først derefter dem, der virkelig ved noget om emnet - for så at meddele, at det faktisk stort set er for sent at indføre ændringer.

2
11. oktober 2021 kl. 10:07

Supergod og egentligt indlysende idé... alle steder i det offentlige.

1
11. oktober 2021 kl. 08:28

Kunne være intersant hvis det var disse grupper som udviklede løsningerne og alle "almindlige" borgere så måtte rette ind efter det. Vil jo være et stor jammer fra dem så.. men her siger det offentlige jo ret direkte at de egentlig ikke gider at lave andet end en løsning som tvinges ned over hovedet på alle og den skal bare være nem for dem der udvikler den og leve op til kravene om at malke flest oplysninger ud af folk. At lave noget med brugerne i fokus er ikke relevant.