Danmarks tech-ambassadør: På nogle måder skal vi opfinde et nyt ordforråd

Illustration: Udenrigsministeriet
Der er brug for at gentænke relationen mellem regeringer, virksomheder og civilsamfundet, mener den danske ambassadør til teknologivirksomheder.

Det kræver nye måder at tænke diplomati på, når man skal være ambassadør til alverdens tech-giganter frem for nationer.

Det fortæller verdens første tech-ambassadør – danske Casper Klynge – til Mozilla i forbindelse med selskabets Internet Health Report.

»Det er et ambassade-startup,« forklarer han om TechPlomacy, der blev lanceret af regeringen i 2017.

»Vi har ikke den samme fælles forståelse på begge sider af, hvad en ambassade handler om, og hvad en ambassade skal kunne. På nogle måder opfinder vi et nyt ordforråd for bedre at kunne forstå hinanden,« siger Casper Klynge, der leder en afdeling, der er spredt over København, Silicon Valley og Beijing.

Tech-ambassadør Casper Klynge har tidligere været ambassadør til både Cypern og Indonesien. Illustration: Casper Klynge

Læs også: Her er udvalget, der skal udforme Danmarks retningslinjer for dataetik

Ikke desto mindre har jobbet som tech-ambassadør mange ligheder med et konventionelt ambassadør-embede.

»Hvis et af vores ministerier vil have os til at rejse en sag med et specifikt selskab, så gør vi det. Det er meget lig, hvad du ville gøre som ambassadør til et land,« bemærker Casper Klynge.

På nogle måder er tech-giganterne efterhånden også så store og magtfulde, at deres indflydelse på globale begivenheder minder om den, nationalstater har ydet, siger ambassadøren.

»Hvad end vi kan lide det eller ej, så er det virkeligheden.«

Civilsamfundet skal i spil

Et af de diplomatiske mål for Klynges arbejde, er at sikre, at internettet forbliver en positiv ting for samfundet. Et gode, som skaber – og ikke begrænser – folks muligheder. Det betyder også at kæmpe i mod, hvad Klynge kalder, misbrug af internettet – og dermed fokus på emner som fx cybersikkerhed, online radikalisering, fake news og påvirkning af demokratiske valg.

»Det er kritiske emner, og det er en del af vores mandat at se på dem, og give den private sektor en fornemmelse for ansvar for at begrænse brugen af internettet til ondsindede aktiviteter,« siger Casper Klynge.

Læs også: Kan vi stadig lære noget af Silicon Valley?

Tech-ambassadøren siger desuden til Mozilla, at der er brug for at gentænke relationen mellem regeringer, den private sektor og særligt civilsamfundet.

»Der er en værdi-dimension i teknologi, der sommetider overses, som er ‘hvordan sikrer du, at ny teknologi hænger sammen med demokratiske værdier, menneskerettigheder, inklusion, etc?’ Det er her jeg mener, civilsamfundet har en meget vigtig stemme.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere