Danmarks største teleselskab trodser Schrems II-usikkerhed: »Vi er klar til at løbe den risiko«

7. juli 2022 kl. 03:4916
Nuuday hovedkontor
Illustration: PR-Foto.
Selvom der fortsat mangler svar på flere centrale spørgsmål om Schrems II-dommen har det tidligere TDC-selskab Nuuday alligevel flyttet et nyt kæmpesystem i clouden. »På nuværende tidspunkt er vi klar til at løbe den risiko,« siger CTO Monika Gullin.
Artiklen er ældre end 30 dage

Schrems II-dommen har skabt stor tvivl om brugen af amerikanske cloud-løsninger i EU. Flere danske myndigheder har endda helt valgt at stoppe deres cloud-projekter på grund af usikkerheden.

Hos det tidligere TDC-selskab Nuuday har man omvendt valgt at starte et cloud-projekt med åben øjne at løbe den risiko det medfører og flytter sin kommende it-platform til en amerikansk cloud-platform.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
27. juli 2022 kl. 13:00

Det er dejligt at de er så åbne om deres beslutninger. Efter 20 år har jeg idag endeligt skiftet leverandør ud over den manglende moral hos Nuuday/Yousee/TDC/Tele Danmark eller hvad de kalder sig for tiden, spare jeg også penge. Tak, Monika Gullin for at bekende kulør (det har i ikke altid været så gode til), har i egentlig stadig skuffeselskaber på Cayman Islands og Luxemburg?

15
25. juli 2022 kl. 09:47

»Vi har valgt Microsoft fremfor AWS fordi de har en mere klar strategi for et dansk datacenter,« siger Monika Gullin.

Henviser lige til: https://www.computerworld.dk/art/261618/microsoft-i-ny-kaempe-cloud-satsning-vil-aabne-ti-nye-datacenterregioner-i-det-kommende-aar-men-danmark-maa-vente

For ja, Microsoft har nogle meget vage planer om at lave danske datacentre... dog tidligst 2024. Jeg tror, jeg hellere må finde mig et nyt teleselskab.

14
8. juli 2022 kl. 16:40

Når Justitsministeriet trender med at tage flere væsentlige procesrisikoer, hvorfor skulle private så ikke også? Sørgeligt...

12
8. juli 2022 kl. 13:55

Grådighed er på alle måder den digitale verdens værste fjende. Techgiganterne og andre mastodonter støtter selvfølgelig hinandens dagsordner og ved at placere flest mulige data i skyen, satser de på at lægge pres på, at loven retter sig efter deres strategi og grådighed, fremfor fremme af borgernes/kundernes rettigheder. Der gambles med private kunders privacy - Det er uartigt, flabet og uhyggeligt og jeg håber ikke at de slipper godt afsted med det, men lobbyister fra techgiganterne skal nok gøre deres, sammen med en stab af supersælgere, der farer rundt og forvisser kunderne om at ”EU kommissionen og datatilsynene nok skal falde til patten” og ”kære kunde der er penge at spare…mange penge ved at gå i skyen med data også dem du holder for andre, så kom nu Mulle….du vil jo gerne være med i legen ikk?” Hvis man har en plan B der handler om at etablere en private cloud, så kom i gang- der er ikke en god nok undskyldning for andet.

13
8. juli 2022 kl. 16:05

Grådighed er på alle måder den digitale verdens værste fjende.

Der mangler nogle helt fundamentale data-borgerrettigheder.

Opsamling og brug af vores data, bør være helt under borgernes egen kontrol.

Kun EU har haft mod til at træde de første spæde skridt i den retning. Vores engen solte politikere, træder hellere et skridt tilbage end frem.

6
7. juli 2022 kl. 11:11

Hvor er det dog befriende, at der er nogle, der har besluttet ikke at ville ligge under for manglende IT-kompetencer hos lovfortolkere.

11
7. juli 2022 kl. 21:21

Tror nærmere de har besluttet sig for at lade hånt om egne IT-faglige mangler.

10
7. juli 2022 kl. 16:10

Hvor er det dog befriende, at der er nogle, der har besluttet ikke at ville ligge under for manglende IT-kompetencer hos lovfortolkere.

Det er nok snarere et tegn på at der er en del IT folk, virksomhedsledere og endog lovgivere, der ikke vil ligge under for samfunds-kompetance.

9
7. juli 2022 kl. 11:38

Hvor er det dog befriende, at der er nogle, der har besluttet ikke at ville ligge under for manglende IT-kompetencer hos lovfortolkere.

Hvis de skulle det, skulle de netop undlade at flytte data i skyen.

USA vil have mulighed for at tilgå og anvende data til hvilket formål det passer dem.

Det er i modstrid med den europæiske ret til privatliv.

Længere er den ikke.

Det har ikke noget med IT-kompetencer at gøre.

7
7. juli 2022 kl. 11:17

Hvor er det dog befriende, at der er nogle, der har besluttet ikke at ville ligge under for manglende IT-kompetencer hos lovfortolkere.

Kan du uddybe?

8
7. juli 2022 kl. 11:19

Jeg mener, er det de manglende IT-kompetencer eller lovgivningen, de har besluttet ikke at ville ligge under for?

4
7. juli 2022 kl. 10:15

TDC/nuuday/YouSeeLess har i mange år levet højt på, at de er to big to fail, men de er på skrump. De har et kompliceret setup, en indimellem fraværende kundeservice og en arrogant attitude. Og jeg frygter lidt at planen er at flytte alle svaghederne med over i skyen...

3
7. juli 2022 kl. 07:18

" hvis der sker noget vil vi flytte data til en national privat cloud og det har vi en plan for,«"

Igen: Hvad bilder de sig ind at kaste borgernes private data i grams i clouden, fuldt vidende om, at det er ulovligt, og når de oven i købet har en alternativ løsning, som ikke er ulovlig?

Igen: De nye forhandlinger med USA er ikke andet end en syltekrukke, der giver skruppelløse firmaer et figenblad af en dårlig undskyldning for at vikle os endnu mere ind i clouden og NSA, mens der angiveligt "arbejdes" på en "løsning". Det er det, der er disse håbløse forhandlingers egentlige formål: At trække tiden til den endelige håndhævelse af GDPR ud i al evighed.

Garanteret godt hjulpet af tech-giganternes top-skruppelløse-fuske-jurister og en masse lobbyistmiddage.

2
7. juli 2022 kl. 07:16

national privat cloud og det har vi en plan for

Hvis de har en plan for en sikker løsning, hvorfor i .... så udsætte deres kunder for den risiko! Sæt for .... i gang med den private cloud ASAP

5
7. juli 2022 kl. 10:43

Som det er lige nu, så har de ikke engang en plan, når de begynder at ændre på mailsystemet...

1
7. juli 2022 kl. 06:02

»På nuværende tidspunkt er vi klar til at løbe den risiko, fordi der er så mange store globale softwareservices (der er i clouden, red.), og derfor tror vi på, at man vil nå frem til en aftale, men hvis der sker noget vil vi flytte data til en national privat cloud og det har vi en plan for,« siger Nuudays CTO Monika Gullin.

Man kommer uvilkårligt til at tænke på den "gamle" annoncetekst:

"Har Monika, vil flytte."

Om det kommer til at ske, afgør Microsoft og hvor mange der søger på, hvem der ryger med i svinget, hvis ... for, hvor meget dyrere (hvor mange kunder dropper Nuuday pga prisstigningen) bliver det (Microsoft) med dansk DC.