Danmarks største lektiefirma blev reddet af online lektiehjælp under corona
Lektiehjælpsvirksomheden MentorDanmark stod i en kæmpe krise, da landet lukkede ned i foråret 2020 som følge af coronapandemien. Fra den ene dag til den anden faldt deres salg af lektiehjælp med omkring 80-90 procent.
»Man skulle tro, at flere børn og unge havde brug for lektiehjælp under corona. Men når folk ikke tør mødes fysisk, så sker det modsatte. Så det har været en sindssyg rutsjebanetur for MentorDanmark det seneste år,« siger Nicklas Kany, stifter og adm. direktør af MentorDanmark.
Men MentorDanmarks eksisterende kunder og mentorers villighed til at omstille sig fra fysisk til online undervisning gjorde, at virksomheden alligevel klarede sig gennem krisen.
Illustration: MentorDanmark.
»Muligheden for online lektiehjælp holdt hånden under os. Vores eksisterende kunder og mentorer var utrolig omstillingsparate og accepterede alle sammen, at vi gik over til online lektiehjælp. Vi havde været på spanden, hvis vores kunder sagde, at det ikke kunne lade sig gøre,« siger Nicklas Kany og tilføjer:
»Det var vildt, at vi klarede os igennem den periode på den måde, og at alle bare havde ja-hatten på,« siger Nicklas Kany, selvom det var en stor øvelse at få flere tusinde kunder til at rykke sig fra fysisk undervisning til en online platform.
Online undervisning skaber fleksibilitet
Inden coronakrisen bestod MentorDanmarks forretning hovedsageligt i at tilbyde fysisk én til én lektiehjælp til landets elever med skræddersyede forløb ledet af deres over 3.000 mentorer. Men da landet lukkede ned, blev de nødsaget til at skifte alle deres fysiske forløb til online undervisning gennem deres eksisterende online platform Learncube med blandt andet videofeed og whiteboard funktion.
En af dem, der sad klar til at hjælpe eleverne på den anden side af skærmen under corona, var 26-årige Kenneth Hartung, som læser en bachelor i virksomhedskommunikation og erhvervsøkonomi på CBS. Til september har han arbejdet i syv år for MentorDanmark, hvor han underviser gymnasieelever i matematik og folkeskoleelever i matematik, engelsk og dansk.
De fire elever, som han er mentor for, valgte alle at skifte til online lektiehjælp under første og anden nedlukning.
»Mit eget studie gik også over til online undervisning, hvor undervisningen blev optaget. Derfor blev det væsentligt nemmere at være fleksibel på min egen tid, og jeg kunne støtte op om eleverne på flere tidspunkter på døgnet - også når der opstod en akut situation for dem,« siger han.
Illustration: Alexander Wenge Pedersen / MentorDanmark.
Men der var også elementer ved undervisningen, som fungerede knap så godt online.
»Det var svært for de mere sensitive elever, fordi de ikke på samme måde kunne aflæse kropssprog, og de savnede den fysiske interaktion med både undervisere som mig og deres klassekammerater i hverdagen,« siger Kenneth Hartung.
På nuværende tidspunkt underviser han både online og fysisk gennem MentorDanmark, og han ser frem til at fortsætte med at yde lektiehjælp på begge måder.
»Det bedste scenarie er, at vi fortsætter med en blanding af online og fysisk lektiehjælp, og at de forældre og elever, der tror, at det skal foregå fysisk for, at det har en effekt, vænner sig til en anden tanke. For online lektiehjælp kan usandsynligt meget og har et stort potentiale,« siger Kenneth Hartung.
Han håber og tror, at perioden under corona har fjernet elever, forældre og underviseres fordomme om, at online undervisning ikke kan give det samme udbytte som fysisk undervisning.
Online lektiehjælp er siden blevet mere populært
Selvom genåbningen af samfundet i efteråret gjorde, at lektiehjælpen kunne foregå fysisk igen, valgte flere alligevel at holde fast i at gøre det online. Det er dog stadig den fysiske del, som fylder mest hos MentorDanmark, men brugen af online lektiehjælp er mangedoblet for hele perioden.
»Det er afgjort blevet mere populært, og det glæder vi os over, men selvom væksten ser voldsom ud, så kommer det fra et lavt niveau. Jeg vil endnu ikke sige, at danskerne for alvor har taget online lektiehjælp til sig. Det hænger nok sammen med, at rigtig mange har været mætte af online undervisning fra skolen det seneste år. De ser frem til en mere normal skoledag,« siger Nicklas Kany, adm. direktør af MentorDanmark.
Alligevel er Nicklas Kany ikke i tvivl om, at det bliver nemmere at sælge online lektiehjælp fremadrettet.
»Online lektiehjælp er et kæmpe marked i store dele af verden, og har endnu ikke for alvor fået fat i Skandinavien. Men det kommer lige så stille, fordi man er blevet mere tryg ved det, og har fået øjnene op for, at det også kan noget. Før i tiden var online lektiehjælp kun noget, man brugte, hvis geografien gjorde, at der ikke var andre muligheder. Nu er det i højere grad et aktivt valg, og jeg er ikke i tvivl om, at fremtiden vil byde på meget mere online lektiehjælp herhjemme også« siger Nicklas Kany.
I dag er MentorDanmark godt på vej tilbage fra krisen og forventer vækst resten af året – både på fysisk og online lektiehjælp.
MentorDanmark er landets største lektiehjælpsvirksomhed, som tilbyder privat én til én lektiehjælp fysisk i eget hjem og online.
MentorDanmark blev stiftet af Nicklas Kany i 2013 og vandt i 2014 Ivækstprisen for ”Årets væksteventyrer”, samt juryprisen EY’s ”Entrepreneur Of The Year” ved landskåringen i 2015. Senest blev virksomheden nordisk vinder af ”People’s Choice” prisen ved Nordic Startup Awards 2017 og Københavns Erhvervspris i 2018.
Over 20.000 familier har valgt MentorDanmarks lektie- og eksamenshjælp.
MentorDanmark har mere end 3000 mentorer rundt om i landet. Alle mentorer skal være over 17 år, have en ren straffeattest og fremvise topkarakterer i de fag, de vil undervise i.
Som udgangspunkt kommer mentoren hjem til familien, men de tilbyder også online undervisning gennem deres online platform.
Priserne for lektiehjælp varierer alt efter varighed på forløbet. Det koster fra 249 kroner i timen.
Kilde: MentorDanmark

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.