Danmarks Statistik erkender regelbrud: Modtog gaver fra datavirksomhed

Offentligt ansatte i Danmarks Statistik har modtaget flere gaver fra data- og analysevirksomheden Geomatic.

Gennem syv år har ansatte i Danmarks Statistik modtaget gaver i form af både koncertbilletter, billetter til landskampe og vinsmagningskurser. Afsenderen var det private data- og analysefirma Geomatic, som har købt ydelser fra Danmarks Statistik i form af data om den danske befolkning.

Det skriver Politiken, der har fået aktindsigt i en række dokumenter om sagen.

I perioden fra 2009 til 2016 modtog Danmarks Statistik årligt gaver fra virksomheden. Nogle af gaverne er blevet givet til flere medarbejdere, såsom et besøg hos konditoriet La Glace, sæsonkort til forlystelsesparker og gokart-ture.

Siden 2002 har datavirksomheden Geomatic baseret sin forretning på at købe data fra netop Danmarks Statistik. Disse data er så blevet koblet med andre informationer og solgt som analyser eller konsulentydelser til eksempelvis danske virksomheder eller politiske partier.

Juridiske eksperter har gennemgået sagen, og de mener, at der er tale om klare overtrædelser af forvaltningslovens gaveregler.

Det var ifølge Politiken først i forbindelse med aktindsigterne, at ledelsen hos Danmarks Statistik blev opmærksom på forholdene og de mange gaver. Afdelingsdirektør for kommukination og salg i Danmarks Statistik Carsten Zangenberg kalder sagen for kritisk.

Geomatic mener ikke, at man har gjort andet end at pleje sine samarbejdspartnere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Gert G. Larsen

Jeg var engang offentligt ansat. Vi fik en del gaver fra forskellige leverandører og samarbejdspartnere. Især til jul kom der rigtig meget vin og chokolade osv. Gaverne skulle altid gives videre til ledelsen, hvorefter de fordelte gaverne jævnt blandt medarbejderne. Blev der fortalt. Sjovt nok "formuldede" gaverne altid, når de havde stået på ledelsens kontor i lidt tid. Og når vi medarbejdere kommenterede det til en mellemleder, ala "Nåh, var det en god atea-barolo til julemaden?" blev der rimelig stille. Sådan kørte det, og sådan havde det "altid" kørt.

  • 6
  • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Man må ikke give gaver til offentligt ansatte. De offentligt ansatte må ikke modtage gaver.

Det gælder så ikke folketingsmedlemmer/regeringsmedlemmer - de må gerne tage imod gaver - for de er jo ordentlige mennesker, hævet over enhver risiko for korruption: http://danskpolitik.com/flere-partier-vil-ikke-stoette-forbud-mod-gaver-...

Gad vide hvor mange andre steder, Geomatic "smører" systemet (hvordan med partier/ folketingsmedlemmer?) - og hvad får de mon ud af det? Øget adgang til vores alle sammens privatliv (som slet ikke burde være i Danmarks Statistiks varetægt)? Og gad vide, hvor mange andre tilsvarende firmaer, som også udøver "kundepleje" overfor dem, som (desværre) sidder på magten over vore privatliv?

Man har fuldt bevidst sat personer, som primært motiveres af penge (bonusser, karrierer, aftrædelsesgodgørelser osv), til at passe på vore følsomme data. Resultatet er som forventet katastrofalt, uanset om der er tale om statistikere, sundhedsforskere, eller andre datagrådige aktører - det er som at sætte ulven til at passe får/ræven til at passe gæs/trojanske heste i det offentlige system osv. .

Der er tale om forbrydelser mod borgerne hver gang, disse overgreb mod privatlivet sker.

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere