Danmarks Radio vil købe streaming for 202 millioner kroner

19. juni 2017 kl. 13:0217
Det koster, når danskerne skal se Matador på nettet. Stigning i trafikken betyder flere penge til CDN-leverandør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DR skal købe ny CDN-platform i et udbud på 202 millioner.

Et Content Delivery Network (CDN) gør det muligt for medievirksomheder som DR at betjene mange samtidige brugere, uden at der kommer klumper i transmissionen. Det sker ved at fordele et antal servere, så enkelte steder i netværket ikke overbelastes.

Udbuddet er på to år og kan forlænges med yderligere to år. Prisen er en væsentlig stigning i forhold til i dag, hvor leverandøren er Akamai.

»Det handler om gigabyte-pris og den mængde data, vi skal sende ud. Det handler om markedsprisen og det estimat, vi har,« oplyser konsulent i DR Birgitte Germann Skytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I beregningen har DR har forlænget de prisfald, der har været på gigabyte-priser over de seneste år.

»Det er en udregning ud fra en masse forudsætninger, som ikke nødvendigvis holder - måske bliver det billigere eller dyrere.«

Niels Sennicksen, som også er konsulent i DR, fortæller, at udbuddet også nævner peer-2-peer-teknologi som en del af leverancen. Det kan nedsætte behovet for servere ved at streame direkte mellem klienter.

»Det kan man bruge til live-tv, men jeg tror ikke, man er klar med det til on-demand. Det kan godt være, man kan indbygge noget intelligens på et tidspunkt, men den kræver, at en hel masse ser det samme på samme tidspunkt«.

DR er en af landets største udbydere af streaming-tv.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
22. juni 2017 kl. 00:01

DR må så vidt jeg husker ikke levere content ud af landet.. hvorfor så reelt et CDN?

De må gerne levere indhold ud af landet - dog ikke alt der får rettighederne til at blive distributed ud af landet.

Hvorfor et CDN?

Fordi et CDN ikke kun handler om at levere trafik på et globalt marked, men lige så meget for at offload dit indhold fra dit eget netværk, og overlade skalering af infrastruktur til en anden virksomhed.

Et CDN kan oftest hive bedre megabit priser hjem end de fleste virksomheder kan fordi de netop har enorm volumen - dette gør at man som virksomhed oftest kan spare penge ved at gå til et CDN, sammenlignet med at skulle bygge infrastrukturen selv.

CDN == Content Delivery Network, der er intet sted hvor der indgår "Vi skal være globale" - der findes flere CDN's som hovedsagligt arbejder i et givent land eller få lande (Telenor CDN og Telia CDN er gode eksempler, de arbejder kun i skandinavien, og bruger enten EdgeCast eller lign for globalt plan).

Hvorfor ikke lave en cachebox ala Netflix, hos de respektive danske ISP'er og tilbyde dem hardwaren

Fordi det kræver et kæmpe arbejde at bygge cache boxe som disse, og er en stor investering, både i hardware, men også i ansatte du skal have til netop at bygge disse setups, som på ingen måde er simpelt.

Samtidig med det skal man også kigge på hvordan usage patterns virker for de forskellige platforme, det kan måske være et Netflix's koncept ikke engang giver mening med det indhold som DR skulle levere over netværket.

Vi skal samtidig huske på at Netflix har brugt utrolig mange år på at tilpasse deres platform til faktisk at være utrolig optimal, og omkostning at skulle gøre det samme i DR ville nok være så høj at ens budget ville blive opbrugt ret hurtigt anyway.

så slipper de for at skulle forholde sig til peak trafik i rimelig grad

De kunne også bare bruge et CDN som løser samme problem.

Og både de, og isp'erne slipper for at rive meget trafik igennem dixen

De meste af det danske internet trafik går ikke igennem DIX'en - DIX'en kommer ikke engang over 50 gigabit.

AS29266 (DR) bruger hovedsagligt Telia og Telenor som upstreams på deres netværk - og så lige HE, men du vil se størstdelen af trafikken (80-90%) går via Telenor og Telia, dette gør også du går over Telenors og Telias peering, og derved ikke via DIX'en, fordi at begge udbydere netop kan route en hel del trafik internt i deres eget netværk, og har en række peering aftaler med de fleste udbydere i Danmark - derved er der ingen grund til at køre det over en traffic exchange.

At de vil bruge et CDN er fint, det gør de fleste andre TV stationer også rundt omkring i verdenen - fordi det netop oftest er billigere faktisk at købe sig til det ude i byen, sammenlignet med at bygge det selv.

Nu nævnte Flemming Cloudfront ovenfor, men CloudFront er en ufattelig dyr udbyder (det er Amazon generel med deres sub-optimale netværk) - der findes utallige udbydere som har stor erfaring med netop levering af VOD og Live streaming - som kan give priser langt lavere end DR selv ville kunne hente hjem ved de forskellige carriers så som Telia, TDC, Telenor og lign.

Du finder ikke ret mange virksomheder der faktisk bygger deres eget CDN, fordi det netop ikke kan betale sig for de fleste, og kun er meget specifikke tilfælde (ekstremt høj volumen i trafik, eller meget specifikke krav som ingen udbyder kan give).

16
21. juni 2017 kl. 21:15

DR må så vidt jeg husker ikke levere content ud af landet.. hvorfor så reelt et CDN? Hvorfor ikke lave en cachebox ala Netflix, hos de respektive danske ISP'er og tilbyde dem hardwaren, mod at de holder den kørende? - så slipper de for at skulle forholde sig til peak trafik i rimelig grad? Og både de, og isp'erne slipper for at rive meget trafik igennem dixen

15
20. juni 2017 kl. 17:34

Antenneforeninger står for infrastruktur, de har ikke materialet liggende. DR kommer jo heller ikke rendende med et TV til dig hvis du beslutter dig for at betale licens, så du kan ikke sammenligne på den måde.

Der er et par problemer ved at lade netflix e.lign. tage en del af slæbet. Dels er DR så vidt jeg ved underlagt regler omkring reklamer/markedsføring, og siden netflix kan ændre praksis som vinden blæser risikerer DR at bryde de regler ved at have netflix ind over dele af distributionen. Samtidigt har det også været nævnt tidligere at når nu serien ruller igen, skal div. rettighedshavere betales for dette, DR vil derfor nødvendigvis have brug for brugerdata fra netflix for at kunne holde styr på hvor mange der streamer og hvor meget der skal betales.

14
20. juni 2017 kl. 16:52

Hej - nu er det faktisk sådan at der er (har været) en del antenneforeninger rundt omkring i landet - og her betaler man alle steder for diverse TV kanaler, også DR (selvom vi allerede har betalt for det over licensen). Jeg er lidt usikker, men det er muligvis en pris for "distribution" af materialet og ikke selve DR man betaler. Det bliver vel det samme med Netflix, man betaler for distributionen.

13
20. juni 2017 kl. 13:46

Nej det skal du faktisk ikke, DR kan ikke smide det over på netflix for det ville kræve at jeg, som bruger, skal betale både licens og for netflix.

Der er tale om en misforståelse. Pointen fra forslaget var ikke, at det kun skulle ligge på Netflix, men blot at det også skulle ligge på Netflix.

Dermed kunne DR, og dermed vi alle sammen, spare nogle af pengene til selve streamingen. Det drejer sig om 1 million kr./år pr. procent, der vælger at se DR's udsendelser på Netflix frem for på DR's platform. Så hvis bare 5 % vælger det, sparer DR – og dermed vi alle sammen – 5 millioner kr./år. Det er da også en sjat penge.

Og jeg tror nogle vil flytte platform. Mange som allerede har Netflix kunne foretrække Netflix' tekniske platform frem for DR's. Desuden ville Netflix-kunderne få et større udsendelsesunivers at udforske inde i Netflix, muligvis med forslag til relaterede udsendelser, som så kunne gå på tværs af DR's og Netflix' indhold.

Og det kunne jo være, at Netflix så en forretningsmæssig fordel i at kunne levere langt mere "gratis" indhold på den danske Netflix, selv om det jo også ville betyde, at de selv fik højere streamingudgifter.

For det kunne sagtens skubbe nogle ekstra kunder ind på Netflix, hvis kunderne vidste, at DR's indhold også var tilgængeligt derfra, så de dermed fik en mere samlet pakke med samme grænseflade – og måske endda med offline-muligheder.

Og Netflix kunne udvide deres overvågning af kunderne og få adgang til mere statistik og profilering. Dette kunne så også være en ulempe for DR, da de så vil miste noget af deres egen overvågning. Medmindre de simpelthen lavede en aftale med Netflix om at få adgang til Netflix' overvågning af folks brug af DR's udsendelser – det kan jeg sagtens forestille mig kunne blive en del af en aftale.

Umiddelbart ser jeg ikke noget principielt i vejen for det. Måske kun lige det med overvågningen af danskernes tv-vaner, som så flyttes til udlandet – og vel at mærke til et ikke særlig demokratisk og generelt temmelig vanvittigt (eller underudviklet) land, USA. Det kan jeg godt se noget problematisk i. Men det vil jo stadig være valgfrit for folk at deltage i denne direkte overvågning, da de ikke behøver se DR's udsendelser på Netflix. Og desuden overvåger USA jo alligevel al internettrafik.

Jeg ser ingen rettighedsproblemer i det, da de jo stadig kun vil være danske seere, der kan se programmerne, hvis de begrænses til den danske Netflix.

I øvrigt ville det selvfølgelig også kunne gøres med andre platforme end Netflix, hvis blot platformen har en landebegrænsning.

Jeg synes det er et ganske godt forslag, som jeg tænker kunne være værd for DR at undersøge nærmere.

12
19. juni 2017 kl. 22:43

<a href="https://aws.amazon.com/cloudfront/pricing/">https://aws.amazon.com/clou…;
<p>man får ikke meget for 30kr nu om dage

Nu har jeg selv arbejdet for en større CDN udbyder - og jo, generel EU/US pris kan sagtens gøres for 30 DKK per terabyte hvis du er oppe i petabyte skala.

Cloudfront er et ufattelig dyrt CDN - det er en af de eneste CDN's hvor du faktisk betaler for mængden af requests du har.

Transit og peering er billigt hvis man bare er stor nok ;)

11
19. juni 2017 kl. 20:41

Jo det skal du faktisk.

Nej det skal du faktisk ikke, DR kan ikke smide det over på netflix for det ville kræve at jeg, som bruger, skal betale både licens og for netflix. At DR skal betale for "noget" for at sende det til mig er netop det som licensen dækker. Det ville derfor ikke være ok hvis DR kræver at jeg både betaler for matador gennem licens OG skal betale for netflix e.lign. service ved siden af for at få adgang.

8
19. juni 2017 kl. 17:26

»Det handler om gigabyte-pris og den mængde data, vi skal sende ud. Det handler markedsprisen og det estimat, vi har,« oplyser konsulent i DR Birgitte Germann Skytte.

Nu ved jeg ikke hvor meget trafik DR laver - men med et budget på 202 millioner DKK for en 24 måneders kontrakt, kan vi regne med ca 30 DKK per terabyte - eller 6.7 exabyte over 24 måneder, godt 279 petabyte om måneden - eller 9 om dagen.

Det svarer til et gennemsnit på 833 gigabit/s, og et langt højere tal (et par terabit) hvis du tager peak traffic, fordi alle ved at trafik går op og ned baseret på tiden af dagen.

Hvis de laver alt over 100 gigabit trafik, vil man som kunde aldrig betale per gigabyte pris, men derimod betale 95th percentile for sin båndbredde, også hos en CDN udbyder, hovedsagligt fordi at det er billigere for kunden at gøre det på den måde.

Deres budget lyder højt, baseret på at det gælder DR trafik - jeg tror ikke at de servere mere trafik end nogle af de større "adult" sites gør - men man kan jo altid blive overrasket.

Det ville være fint hvis de gad at komme med mere info omkring peak trafik - men vi må se hvad der kan opsnappes :-D

7
19. juni 2017 kl. 17:05

Hvad med at købe en branded youtube kanal, og placere ting der?

Jeg er sikker på, at man kan få en aftale med dem ang. nul reklamer, hvis man vil betale.

6
19. juni 2017 kl. 16:45

Et streaming system til 101 millioner kr om året?? Hvor mange danskere ser rent faktisk DR indhold, og hvor meget koster dette system så pr borger der ser DR? Seere divideret med prisen = ? Godt vi ikke er tyskland med 81 millioner mennesker phew.

Danske programmøre / hobby programmøre kan sikkert lave et lidt så godt peer-to-peer open source slut produkt på meget lidt tid med officielt støtte, som dette "super" CDN netværk. Så ville alle også rent faktisk lære noget i stedet for hjernedødt at kaste om sig med andres penge.

Den person fra DR der underskriver aftalen, får han eller hun så også en fed rejse til udlandet fra leverandøren?

5
19. juni 2017 kl. 16:27

"Fordi du allerede har betalt for indholdet via licensen. Du skal ikke betale igen, for eksempel over et Netflix abonnement."

Jeg skrev jo netop at DR selv kunne streame til danskere uden Netflix. Så kunne måske 50% af danskerne streame gennem Netflix og resten fra DR. Så har vi DR sparet en masse penge.

4
19. juni 2017 kl. 15:49

Det er der helt sikkert ikke. Det er dog kedeligt at betale licens og også blive "tvunget" til at seede Matador til de andre brugere. Det er ligesom at betale for at få lov til at arbejde.

Dog kunne man overveje en fritagelse af licens mod seeding af DR's serier.

3
19. juni 2017 kl. 15:40

Er der noget IT teknisk til hinder for at lade dem der ønsker det downloade og samtidigt bidrage til streaming folket? Det virker lidt tosset ikke at lade os sprede belastningen ud når det netop ikke er tale om live udsendelser.

2
19. juni 2017 kl. 14:47

Fordi du allerede har betalt for indholdet via licensen. Du skal ikke betale igen, for eksempel over et Netflix abonnement.

1
19. juni 2017 kl. 14:26

Hvad med at give streaming tjenesterne lov til at vise indholdet? Så Netflix/HBO/ etc. kan få Matador. DR kan så selv streame til de kunder der ikke har en streaming tjeneste.

Sådan så er der sparet nogle hundrede millioner.