Danmarks corona-app til smittesporing virker ikke på iPhones

17. april 2020 kl. 08:296
Danmarks corona-app til smittesporing virker ikke på iPhones
Illustration: boggy/Bigstock.
En sikkerhedsfunktion i Apples iPhones blokerer for appens forbindelse til Bluetooth, når den går i dvaletilstand, oplyser Digitaliseringsstyrelsens direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kommende app, som skal give danskerne besked, hvis de kommer i kontakt med en coronasmittet, virker ikke på Apples iPhones, som op mod halvdelen af den danske befolkning ejer.

Det skriver Altinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når telefonen går i dvaletilstand blokerer en særlig sikkerhedsfunktion på Apples iPhones for, at appen kan registrere, hvem der kommer i kontakt med hinanden, siger Digitaliseringsstyrelsens direktør, Rikke Zeberg, til Altinget.

»Den store udfordring er, at man ikke kan registrere kontakter med iPhones i dag, fordi styresystemet er designet til at kappe appens forbindelse til Bluetooth, når man ikke aktivt bruger appen eller telefonen,« siger hun.

Ifølge Rikke Zeberg så er både de danske myndigheder og andre lande i »god dialog« med Apple om at få åbnet den funktion. Udfordringen er Rikke Zeberg ikke til stede i Googles styresystem, Android.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. april 2020 kl. 12:02

Bluetooth kan faktisk godt bruges i baggrunden på IOS. Det kommer an på hvad man vil. I dette scenarie (contact-tracing) hvor man har brug for broadcast functionalitet, så kan man ikke endnu (først med den kommende opdatering som kommer en gang i maj). Den løsning som Apple/Google implementerer på API niveau, ville sagtens kunne bruges i en specialiseret dansk løsning, som digitaliserings-styrrelsen kan bygge oven på. Der er mange aspekter i en contact tracing løsning, privacy er håndteret af Google/Apple. Det afhænger selvfølgelig af hvordan man bruger API'et i den løsning man bygger oven på. En anden ting der er værd at kigge på er præcisionen af løsningen på RF niveau. Er det ok, at blive informeret om at man har været i nærheden af en smittet når man måske har været 10-15 meter væk fra vedkommende ? Singapore som også har lavet en tracing løsning (trace-together) har brugt en hel tid på at karakterisere de forskellige RF løsninger. Apple/Google nævner ikke noget om den del i deres dokumentation.

5
17. april 2020 kl. 11:56

Hvis data går til Google og Apple i stedet for direkte, og kun, til de danske myndigheder, er det selvfølgelig ikke en acceptabel løsning.</p>
<p>Edit: Google nævner at de ikke får noget at vide om hvem der er syge, men intet om at de ikke får kontakt data.

Google og Apple modtager kun nogle unikke IDer for dem som er blevet diagnosticeret med COVID-19, og de IDer kan ikke umiddelbart linkes til en telefon/person (sådan tolker jeg det i hvert fald).

Er det bedre at oplysningerne uploades til danske myndigheder? Ideal set ja, men tvivler på deres løsning vil være lige så privacy friendly. Så hvad er bedst: En privacy fokuseret løsning hvor dataene uploades til Apple/Google (og deraf også fungere på tværs af apps) eller en mindre privacy fokuseret løsning hvor dataene uploades til de danske myndigheder?

Kig eventuelt på deres Cryptography Specification og Bluetooth Specification.

Men det kan dog implemenetres mere eller mindre korrekt ud fra et privacy perspektiv, den løsning Apple/Google er kommet frem til, der skifter det såkaldte ID hvert 15 minut og alle IDerne gemmes kun på den lokale enhed.

Må nok hellere lige præcisere den sidste del. IDerne gemmes lokalt, de uploades dog til en central database af en art, hvis man er blevet diagnosticeret med COVID-19.

4
17. april 2020 kl. 11:23

Men hvis den løsning er baseret på bluetooth, så har den vel samme problem som den danske løsning, nemlig at bluetooth er blokeret under dvale på iPhone?

Det er Apple der implemenetere det for iOS, så tænker de kan give sig selv den nødvendige adgang :)

Jeg synes også det er fint Apple blokerer bluetooth, det er der gode grunde til, men er bluetooth faktisk ikke den bedste løsning til at registrere hvem man har været i nærheden af? Også ud fra et privacy synspunkt?

Det handler primært om at bluetooth ikke kan bruges når appen er i baggrunden på iOS. Men jo, bluetooth er nok den eneste og nok også bedste løsning (f.eks. ville GPS nok bruge alt for meget strøm og være for upræcist). Men det kan dog implemenetres mere eller mindre korrekt ud fra et privacy perspektiv, den løsning Apple/Google er kommet frem til, der skifter det såkaldte ID hvert 15 minut og alle IDerne gemmes kun på den lokale enhed.

Deres fælles pressemeddelelse kan findes her: https://www.apple.com/newsroom/2020/04/apple-and-google-partner-on-covid-19-contact-tracing-technology/ og https://blog.google/inside-google/company-announcements/apple-and-google-partner-covid-19-contact-tracing-technology/, der er også et udkast til et API og en "Bluetooth Specification".

Der er flere relevante kommentarer på HN, hvis folk mangler lidt flere indspark: https://news.ycombinator.com/item?id=22834959

3
17. april 2020 kl. 10:28

Jeg må inddrømme at jeg i dette tilfælde har mere tillid til Apple/Google "Contact Tracing" løsning,

Men hvis den løsning er baseret på bluetooth, så har den vel samme problem som den danske løsning, nemlig at bluetooth er blokeret under dvale på iPhone?

Jeg synes også det er fint Apple blokerer bluetooth, det er der gode grunde til, men er bluetooth faktisk ikke den bedste løsning til at registrere hvem man har været i nærheden af? Også ud fra et privacy synspunkt?

2
17. april 2020 kl. 10:25

Hvis data går til Google og Apple i stedet for direkte, og kun, til de danske myndigheder, er det selvfølgelig ikke en acceptabel løsning.

Edit: Google nævner at de ikke får noget at vide om hvem der er syge, men intet om at de ikke får kontakt data.

1
17. april 2020 kl. 09:52

Handler det ikke bare om at Apple går op i privacy og strømforbrug? Jeg er ærlig talt meget usikker på om Apple "giver efter".

Jeg bider dog mærke i følgende citat i den oprindelige artikel:

Apple har <a href="https://www.apple.com/dk/newsroom/2020/04/apple-and-google-partner-on-c… et samarbejde</a> med Google om at lave en fælles smittesporingsfunktion baseret på bluetooth, men Rikke Zeberg pointerer, at hun hellere ser en løsning bygget på dansk digital infrastruktur:</p>
<p>"Det vigtige for os er at have styr på data, så vi vil gerne bruge vores egen danske infrastruktur, hvor vi ved, der er styr på sikkerheden," siger hun.

Jeg må inddrømme at jeg i dette tilfælde har mere tillid til Apple/Google "Contact Tracing" løsning, hvor der er tænkt over privacy, for jeg har ærlig talt ikke særlig megen tiltro til, at den danske app udvikles lige så fornuftig ift. privacy.

Google har et fint lille dokument der forklarer designet.