Danmarks corona-app har fået navn

22. april 2020 kl. 09:498
Danmarks corona-app har fået navn
Illustration: petovarga / Bigstock.
Snart vil en ny app blive inddraget i kampen imod coronavirus. Appen viser både brugerne og Statens Serums Intitut, hvem der har været i kontakt med hvem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

`Smittestop´. Det bliver ifølge DR navnet på den danske corona-app. Appen er inspireret af den norske corona-app og ser ud til at udkomme i to etaper, hvoraf første etape vil tælle antallet af andre brugere, der har været tæt på (inden for to meters afstand i mere end 15 minutter).

Anden etape vil indeholde decideret smitteopsporing. Her vil brugerne via NemID kunne se resultaterne fra en virustest på appen. Samtidig kan brugerne informere andre brugere, som de har været tæt på, hvis testresultatet skulle være positivt. Brugerne vil derfor også kunne se, hvis de selv har været tæt på en smittet.

Gemmer data i to år

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at det er planen, at myndighederne kun får adgang til aggregeret data (data, hvor der ikke kan udpeges enkeltpersoner). Ifølge de materiale som DR er kommet i besiddelse af, vil oplysningerne om, hvilket telefoner der mødes, dog gemmes i en central database i op til to år.

»Det betyder i princippet, at Statens Serum Institut får et register over, hvilke brugere af appen der har mødtes. Man vil jo nok gøre alt for at sikre, at data om brugerne hverken kan forbindes til dig eller mig eller vil kunne misbruges, hvis de havner i de forkerte hænder. Men det kan ikke udelukkes, det kan ske, hvis de laver det på den her måde,« siger DR´s tech-korrespondent Henrik Moltke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil være frivilligt for danskerne at bruge appen.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. april 2020 kl. 21:58

Hvor mange har ikke lige en iPhone eller en Android mobil.

Ifølge Danmarks Statistik er det 88% af hjemmene. Dvs. at i 1 ud af 9 hjem er der ingen som ejer en smartphone.

Hvis de vil overvåge Jer, så registrerer de jo alt om Jer via Jeres mobil ( hvilket de ikke gør!),for I har sikkert alle en mobil, der enten er en iPhone eller Android.

Tja. Min fik først strøm igen, da Corona kom frem, og den ligger på mit skrivebord for at bidrage til login på VPN. That's it. Men nu er jeg også en særling, som synes at man er usmart, hvis man ikke kan se det problematiske i de fleste af de dimser, som kalder sig selv for "smart".

Nu snakker vi godt nok her om den danske særløsning, men jeg synes godt nok at flg. artikel om Apple+Google initiativet sætter det noget i perspektiv:

https://www.eff.org/deeplinks/2020/04/apple-and-googles-covid-19-exposure-notification-api-questions-and-answers

Et par løsrevne citater (som appetitvækker, læs nu den artikel):

Many older phones won’t have the technology necessary for Bluetooth proximity tracking. Phones can be turned off, left at home, run out of battery, or be set to airplane mode.

Their effectiveness will rely on numerous tradeoffs and sufficient trust for widespread public adoption. Insufficient privacy protections will reduce that trust and thus undermine the apps’ efficacy.

Fourth, a significant portion of the population must actually use the apps. In Singapore, a government-developed app has only achieved about 20% adoption after several weeks.

The whole system depends on trust. If users don’t trust that an app is working in their best interests, they will not use it.

All of this will take time. There’s a lot that can go wrong, and too much is at stake to afford rushed, sloppy software. Public health authorities and developers should take a step back and make sure they get things right. And users should be wary of any apps that ship out in the days following Apple and Google’s first API release.

Finally, this program must sunset when the COVID-19 crisis is over. Proximity tracking apps should not be repurposed for other things, like tracking more mild seasonal flu outbreaks or finding witnesses to a crime.

I lyset af al dette, og meget mere, så er jeg mindre end uimponeret af "Smittestop". Jeg er bange for, at man i sin iver efter at gøre noget, i stedet skyder os selv i foden.

6
29. april 2020 kl. 21:17

Jeg synes, det ville være en fantastisk idé. Jeg har set den amerikanske, og den er super god. Den oplyser alt omkring Corona virussen og Covid-19. Man kan tage en test, så den kan vejlede dig til om, du skal kontakte din læge. Hvor mange har ikke lige en iPhone eller en Android mobil. Alle Android mobiler de bruger allesammen Google, hvor iPhones er Apple. Det er da godt at have en rigtig god og oplysende og lærerig app om Corona/ Covid-19. Man gider da ikke at skulle Google sig til det, når man kan få det hele i en app. Det er specielt godt for unge mennesker. Hvis de vil overvåge Jer, så registrerer de jo alt om Jer via Jeres mobil ( hvilket de ikke gør!),for I har sikkert alle en mobil, der enten er en iPhone eller Android. Man kan ikke downloade den amerikanske app, da man skal være amerikansk statsborger, men man kan se den i web-version. Check den ud her https://www.apple.com/covid19

5
29. april 2020 kl. 21:16

Nu ved jeg ikke lige, hvorfor du ikke har tillid til de danske sundhedsmyndigheder, for dem har jeg kun haft positive oplevelser og erfaringer med.

1 - Det såkaldte "NemID" er en katastrofe ud fra en sikkerhedsmæssig betragtning, og en joke fsva. privacy.

2 - SSI's trackrecord omkring det at passe på data beviser at deres evner udi datasikkerhed er minimal, grænsende til det ikke eksisterende.

Dermed ikke sagt at hospitalsvæsenet i det store hele gør det ganske glimrende, det har bare ikke så meget med "apps" og datasikkerhed at gøre.

Der findes også folk der synes de har "positive oplevelser" med Facebook.

7
29. april 2020 kl. 21:40

Sorry jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg er kommet til at kommentere dit opslag. Det har absolut intet med dig at gøre. Jeg ved virkelig ikke, hvad der lige sker med denne her chat. Det er virkelig mærkelig, eller så er det fordi, jeg er ny ??‍♀️ Det er jeg virkelig ked af ?

4
29. april 2020 kl. 20:41

Nu ved jeg ikke lige, hvorfor du ikke har tillid til de danske sundhedsmyndigheder, for dem har jeg kun haft positive oplevelser og erfaringer med.

Der har været en masse for et halvt års tid siden, hvor Apple indrømmede at de samlede oplysninger ind om dig igennem Siri med, hvad du spurgte hende om. De er meget transparente med, at de samler nogle digitale data ind, hvor de slet ikke samler noget som helst ind, hvad der drejer sig om dig og dine private oplysninger. Jeg har set den amerikanske app om Covid-19, og jeg synes simpelthen, at den er fantastisk, så jeg synes virkelig, at det ville være en super god idé at få en dansk app, da der er mange, der bruger apps i stedet for at skal Google sig til alt. Jeg kan ikke downloade den amerikanske app, da jeg ikke er bosiddende der, men man kan se den i web-version. Du kan se den her ? https://www.apple.com/covid19

3
22. april 2020 kl. 13:00

Jeg siger pænt, nej tak.

2
22. april 2020 kl. 12:20

Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvad de data ellers kommer til at blive brugt til. Og jeg skriver helt bevidst ikke "kan blive brugt til".

1
22. april 2020 kl. 12:11

Det løber mig "koldt nedad ryggen".

Det her drejer sig om tillid og det har jeg ikke til danske sundhedsmyndigheder.

Især får jeg kuldegysninger over at man ikke vil benytte Apple og Google fælles standard løsning - fordi det er ikke muligt at høste statistikker om danskernes adfærd, da Apple/Googles løsning er designet på en måde, der sikrer brugerne mod overvågning.

Hvis bundlinjen er at privacy kan bevares og myndighederne får de statistikker som de har brug for i relation til smittespredning … hvad er det så som er problemet?

At Sundheds- og Ældreministeriet slet ikke ønsker privacy – det er faktisk det stikmodsatte der er målet med denne app, nemlig detailovervågning på individniveau.