Danmark udvider cyberforsvar til 50 mand - Norge har 1.100 cyberkrigere

Illustration: leowolfert/Bigstock
Forsvaret samler nu cyberforsvaret og får i alt 50 cyberkrigere. Det er langt mindre end i Norge, hvor 1.100 i Forsvaret arbejder med cyberkrig.

Mens resten af det danske forsvar skal spare, bliver der opgraderet i det nye it-sikkerhedscenter Computer Network Operations, som skal beskytte kongeriget mod fjendtlige hackere. Sammenlagt 50 ’cyberkrigere’ i varslingstjenesten GovCert og andre funktioner udgør nu landets it-forsvar.

Det fortæller TV2 News ifølge Jyllands-Posten.

Der er afsat 140 millioner kroner om året frem til 2014 til at opbygge Computer Network Operations-centret. Men sammenlignet med nabolandet Norge er den danske oprustning ikke imponerende. I Norge har forsvaret for flere år siden valgt at satse hårdt på at forberede sig på cyberkrig, og et selvstændigt ’it-værn’, på linje med et søværn og et flyvevåben, er blevet oprettet.

Her arbejder 1.100 it-specialister med cyberkrig, ud fra en ny forsvarsdoktrin, hvor hurtig reaktion og gennemsigtighed er vigtigere end at prøve at beskytte alting med tung sikkerhedssoftware og stive procedurer.

Læs også: 1200 norske cyberkrigere skriver lærebøgerne om: Væk med strenge sikkerhedsregler

I et interview med Version2 i januar fortalte forsvarsminister Nick Hækkerup, at der ikke i Danmark var planer om at få en it-forsvarsmuskel på samme niveau som i Norge. Der var heller ikke lagt op til offensive kræfter, lød det dengang - en udmelding, som i maj måned blev modereret til, at de danske cyberkrigere skal have evnen til at angribe, men ikke skal bruge denne evne.

Læs også: Forsvarsminister: Danske cybersoldater skal både kunne forsvare og angribe

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere