Danmark stormer frem på global it-liste

Danmarks DNA bliver mere og mere digital. Illustration: Rost-9 | Bigstock
Danmark bliver stadigt mere 'it-parat'. I det ligger for eksempel, at vores tekniske infrastruktur er en af verdens bedste.

Danmark indtager fjerdepladsen i en ny global analyse af 141 landes it-parathed, hvilket svarer til en fremgang på otte pladser fra 12.-pladsen i 2018.

Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Cisco.

Overordnet set ligger Danmark nu foran alle andre nordiske lande.

Læs også: Fejl i Forsvarets it-system suger ansattes løn ned i sort hul: Overarbejdstimer og nattillæg forsvinder

»Mange politikere og virksomhedsledere taler om, hvor digitalt Danmark egentlig er. Nu kan vi præsentere en analyse, der rent faktisk viser det. I forhold til sidste år er Danmark rykket otte pladser op til en flot fjerdeplads, hvilket placerer os i den digitale elite foran vores nordiske naboer,« siger Carsten Videcrantz, adm. direktør for Cisco Danmark, i en pressemeddelelse.

Førsteplads for infrastruktur og erhvervsklima

Der er særligt to områder, hvorpå Danmark scorer flest point.

Det gælder muligheden for at drive forretning i form af et stærkt erhvervsklima samt vores teknologiske infrastruktur.

Læs også: 'Groundhog Day': Borgere kan igen ikke logge på e-Boks grundet tekniske problemer

»De seneste års store investeringer i teknologisk infrastruktur fra både virksomheder og det offentlige er en af hovedårsagerne til, at Danmark rykker så højt op ad listen. Det er også noget, vi oplever i vores arbejde herhjemme, hvor vi ser en stor dansk appetit på digitale løsninger. Lige fra forbundne byer til produktionsfaciliteter,« siger Carsten Videcrantz i pressemeddelelsen.

Halter bagud på it-kompetencer

I forhold til indbyggernes kompetencer, også kaldet menneskelig kapital, kommer Danmark ind på en mindre flot 13.-plads.

Ifølge Carsten Videcrantz kan det tal forbedres med et større fokus på uddannelse og ikke mindst fokus på at få flere kvinder ind i it-branchen.

Læs også: Grønlands regering vil indføre digital valghandling

Rapporten er udarbejdet af it-virksomheden Cisco på baggrund af data indsamlet fra blandt andet Verdensbanken, FN og World Economic Forum.

Den undersøger, i hvor høj grad enkelte lande er i stand til at udnytte de teknologiske muligheder i forhold til en række parametre.

Herunder for eksempel offentlige og forretningsmæssige investeringer, start-up-miljøet samt teknologisk adaption.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Thy

Et udvalg af overskrifter fra forsiden på Version2 samtidig med denne artikel:

 • Boligejere har betalt 150 millioner i forkert grundskyld: Nye it-fejl forsinker tilbagebetalinger
 • Fejl i Forsvarets it-system suger ansattes løn ned i sort hul: Overarbejdstimer og nattillæg forsvinder
 • Dårlige data bekymrer: Manglende data fra Sundhedsplatformen til Dansk Hjerteregister
 • Uhindret adgang til 500.000 cpr-numre og sundhedsdata i Region Syddanmark
 • Hovsa: Teleselskab deler kunders private sms-beskeder med politiet
 • 11
 • 0
#2 John Foley

IT-parathed er ikke nok. Der haltes alvorligt bagud på It-kompentencer og uddannelse, og især cybersikkerheden er et flop. Når det kommer til behovet for at passe bedre på samfundets og befolkningens data og sikkerhed, ser det desværre ikke så godt ud.

 • 3
 • 0
#3 Jan Heisterberg

Mange af de flops vi alle kan huske i offentlig it skyldes ikke nødvendigvis manglende it kompetance i den snævre forstand.

Mange flops skyldes misforhold mellem køberens reelle behov / krav og den specifikation som lægges til grund. De stive kontrakter som så anvendes, og den offentlige ledelses manglende forandringsparathed (her evnen og viljen til at erkende at grundlaget var forkert OG træffe relevant, men oftest stor, følgeslutning).

EFI er et let skole eksempel at forstå: startede med 14 fordringstyper og ender med 100+ forskellige typer. Når dette erkendes bør projektet fokuseres på mest relevante (største, samlede fordring) ELLER der bør ske en regelsanering inden it bringes på banen.

Jeg har på grundlag af de halvårlige rapporter om statens it-projekter lavet en grundig analyse. En meget stor brøkdel af de syge projekter har ændret baseline = forudsætningerne er bristet. Det er beviseligt og ganske vist.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere