Danmark støtter ikke nyt EU-skatteforslag for Facebook og Google

Danmark afviser EU-forslag om ny type skat til store it-virksomheder sammen med kendte skattelylande.

EU-landenes finansministre var samlet til møde i Tallinn, Estland i weekenden. Her skulle de diskutere en ny type skat, som har til formål at få globale it-virksomheder som Google og Facebook til at spytte mere i statskasserne fra deres overskud i Europa.

Danmarks finansminister, Kristian Jensen (V), erklærer sig imidlertid uenig. Han mener nemlig ifølge Reuters, at et sådan tiltag ville skræmme virksomhederne væk fra Europa.

»Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen,« sagde Kristian Jensen til finansmediet Bloomberg efter mødet.

Forslaget, der blev fremlagt af Frankrig, går ud på at beskatte virksomhedernes omsætning i stedet for deres profit. Facebook betalte i 2015 kun 0,03 procent skat af sit overskud, hvorimod firmaet i resten af verden betalte 28 procent i skat, skriver Politiken.

Ti lande inklusive Tyskland og Frankrig underskrev en støtteerklæring til forslaget i weekenden, men Danmarks signatur blev undladt sammen med dem fra kendte skattelylande som Luxemborg, Malta og Irland, som Google f.eks. fakturerer de fleste af deres ordre til.

Finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) har indkaldt Kristian Jensen til samråd, hvor han skal forklare sin beslutning for Folketinget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Deleted User

Hvad får dig til at tro at det er tilfældet?

Det er da på ingen måde overraskende og fuldstændig i tråd med regeringens politik.

Kristian Jensen er selv citeret for følgende (i artiklen)

Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen

Det kan da umuligt komme bag på nogen at en blå regering synes det er uretfærdigt at beskatte virksomheder (hårdere).

 • 0
 • 0
Chresten Christensen

Man skal være et naivt fjols eller en korrupt politiker, for at tro at en skat på 0 % til store virksomheder, er for meget... Måske skal man stille, sig selv et spørgsmål; hvorfor er der ikke fler nystarte virksomheder her i Danmark end der er, det skyldes at de stor enten køber helle smadre de små ved hjælp af deres lobbyister, naive fjolser og korrupte politiker. Måske de skal hjælpe de små og begrænse de store virksomheder; hvis man vil have sunde virksomheder i fremtiden, og ikke oligarch

 • 0
 • 0
Kasper Hansen

Tænk at jeg finder mig selv enig med Kristian Jensen! Skatteproblemet skal løses men ikke hverken med specialbeskatning af it firmaer eller skat på omsætning istedet for profit. Begge dele er vanvid.

 • 0
 • 0
Rune Kock

Så vidt jeg har forstået, bliver indtægterne fra disse selskaber faktisk beskattet i EU, men i medlemslande med bevidste huller i deres skattesystem. Så det virker forkert at angribe problemet med mærkelige særregler. Tiden må være inde til at få en fælles selskabsskat i hele EU. Så vil vi også stå stærkere i kampen mod skattelylande udenfor.

 • 0
 • 0
Helge Svendsen

Lige præcis selskabs skatten er faktisk ret rimelig i Danmark. Den ligger pt på 22%

Ift til eks. USA hvor multinationale selskaber har en beskatning på 35% så vidt jeg kan finde ud af.

Det er ikke der problemet er i Danmark, det er beskatningen på arbejdskraft. Dvs. person beskatning der er alt for høj. Og det er den, der gør dansk arbejdskraft for dyr.

Og ja, jeg er selvstændig.

 • 0
 • 0
Thomas Vestergaard

Ift til eks. USA hvor multinationale selskaber har en beskatning på 35% så vidt jeg kan finde ud af.

Nominelt muligvis, i praksis - not so much. Se f.eks. hele balladen om om Paul Ryans annoncering af Trump-regeringens skatte-reform under et besøg hos Boeing - som godt nok betalte 26% i skat i 2016, men i gennemsnit over de sidste 15-årig kun har betalt 3% i skat.

Derudover er det værd at bemærke, at man selv i USA er begyndt at kigge på, at disse selskaber skal spytte mere i fælleskassen...

 • 0
 • 0
Niels Bjerre

Det er muligt at en harmoniseret selskabsbeskatning er den rigtige eller bedste løsning.

Men denne løsning ligger formentlig meget langt ude i fremtiden, og Danmark vil formentlig aldrig kunne acceptere det, fordi der bliver råbt "ulven kommer" (tab af suverænitet).

Derfor er alle andre forslag - til reel beskatning af de store IT virksomheder - velkomne. Og det er pinligt at regeringen - sammen med skattely-landene - går imod.

 • 0
 • 0
Jesper Nielsen

Nominelt muligvis, i praksis - not so much.

Ja, amerikanske virksomheder kan få rigtig mange forskellige fradrag i form af tax credits.

Faktisk så mange, at Forbes på baggrund af en GAO-undersøgelse konkluderer, at "In any one of these years [2006-2012], at least two-thirds (between 67% and 72%) of all active corporations had zero tax liability after credits. The peak came at the end of the recession, but in 2012, it was still 70.1%. Moreover, the low of 67% happened in 2006, before the financial meltdown set in." [1]

[1] https://www.forbes.com/sites/eriksherman/2017/04/24/trumps-corporate-tax...

 • 0
 • 0
Cristian Ambæk

Kristian Jensen er jo dum at høre på hvis det artiklen skriver er sandt.

at et sådan tiltag ville skræmme virksomhederne væk fra Europa

Hvis store virksomheder ikke vil være med på samme vilkår som små virksomheder i EU, så lad dem forsvinde fra EU markedet.

Der skal nok komme andre virksomheder til med samme services, som dem der forlod tog med sig. End of story, få en rygrad Kristian Jensen eller forlad din post.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere