Danmark stemmer nej til kontroversiel FN-traktat om internettet

Danmark har sammen med flere andre lande nedstemt en FN-traktat, der ifølge kritikere kunne give enkelte lande mere kontrol med internettet.

Et klokkeklart nej.

Sådan lyder budskabet fra Danmark og en stribe andre lande, som med en nedadvendt tommelfinger nu dødsdømmer en FN-traktat, der ifølge kritikere kunne gøre det lettere for medlemslande at stramme kontrollen med internettet.

Det skriver flere internationale medier efter afslutningen af konferencen WCIT i Dubai arrangeret af FN-organet ITU, International Telecommunication Union.

Her skulle medlemslandene enes om nye, fælles regler for tele- og internetområdet. De nuværende ITU-traktater er ikke blevet opdateret siden 1988 - flere år, før nettet blev hvermandseje i store dele af verden.

Men ifølge flere medier var Danmark altså et af de lande, der ikke accepterer det allersidste udkast til traktaten, som torsdag lå klar efter to ugers benhårde forhandlinger.

Heller ikke USA, Canada, Costa Rica, Tjekkiet, Egypten, Kenya, Holland, New Zealand, Polen, Qatar, Storbritannien og Sverige ønskede at skrive under, skriver den britiske avis The Guardian.

Flere punkter i aftaleteksten var ifølge nej-sigerne kontroversielle og kunne lede til øget overvågning af internettrafikken i medlemslandene. Også selvom, at traktaten efter planen først skulle træde i kraft i 2015 og i øvrigt ikke være juridisk bindende.

I dag hører reguleringen af internettet ind under en række uafhængige private organisationer som eksempelvis ICANN og IANA, som dog begge er stiftet og kontraktligt bundet op på den amerikanske regering.

Lande som USA og Danmark er fortsat tilhængere af, at kontrollen ligger hos de private organisationer.

Striden mellem lande som USA og Storbritannien på den ene siden og Rusland og Kina på den anden har konkret gået på, om ordet 'internet' skulle nævnes direkte i aftaleteksten. Dermed ville internettet i praksis blive en del af det område, som ITU og organisationens medlemslande varetager.

Det bakkede lande som Rusland og Kina op om med henvisning til, at nettet kører oven på teleudbydernes infrastruktur, mens USA og Storbritannien og flere andre var imod at lægge internettet ind under FN-regi.

Version2 afventer en kommentar fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere