Ifølge Googles offentlige statistik søger danske myndigheder generelt mindre og mindre indsigt i den data, Google indsamler om os.
Indsigtsanmodninger i Googles data kan eksempelvis komme fra politiet i forbindelse med efterforskningsarbejde.
Den danske udvikling kan ses i lyset af, at de lande, vi ellers normalt sammenligner os med – eksempelvis Sverige, Norge og Tyskland – befinder sig i den modsatte udvikling. Ligesom resten af verden – inklusive vores nabolande – sender et stigende antal indsigtsbegæringer til Google.
I starten af 2012 søgte Danmark 34 gange, Sverige 22 gange og Tyskland 1.550 gange indsigtsbegæringer. I samme periode i 2018 sendte Danmark 20, Sverige 234 og Tyskland svimlende 10.094 indsigtsbegæringer til Google.
Faldende udleveringsrate
Samtidig er udleveringsraten for de danske indsigtsbegæringer i frit fald. I 2012 fik danske ansøgere om indsigt, herunder politi og andre myndigheder, lov til at se, hvad der sker i Googles datamølle, i 75 pct. af ansøgningerne.
Det var til sammenligning tilfældet i 35 procent af ansøgningerne ved udgangen af 2018. I samme periode var udleveringsraten i Sverige og Tyskland henholdsvis 85 og 65 procent.

Sagt på en anden måde sender Danmark færre og færre begæringer, mens vi procentuelt set får mindre og mindre ud af dem. Imens er udleveringsraten næsten konstant for verden generelt og ligger på omkring 70 procent.
Der er næsten ingen lande i Europa, der har lige så lave udleveringsrater som Danmark. Ud over altså lige Tyrkiet, der med 550 ansøgninger ved udgangen af 2018 og med en udleveringsrate på 0 procent slår Danmark med længder.
Man kunne få det indtryk, at Danmarks begæringer enten er irrelevante, eller også stoler Google ikke på den danske stat.
»Vi har også andre værktøjer«
Version2 har forhørt sig hos NC3, Nationalt Cybercrime Center, der er en af de instanser, der kunne finde på at søge om indsigt i Googles mange data på vegne af Danmark.
Herfra lyder det, at det danske politi har andre strenge at spille på:
»Googles tal siger ikke nødvendigvis noget om, at vi fra politiets side søger mindre, end vi plejer. Vi har også andre værktøjer, der gør, at vi kan efterforske mere bredt,« siger Niels Denny Sørensen, der er operativ chef hos NC3, til Version2.
Han ønsker dog ikke at komme nærmere ind på, hvilke andre værktøjer der er tale om, idet han ikke ønsker at afsløre politiets efterforskningsmetoder.
»Det er helt tilfældigt, hvor mange ansøgninger der vil være i en given periode. Nogle gange er det et brugbart værktøj, andre gange skal der måske fysiske undersøgelser af et gerningssted til i stedet,« siger Niels Denny Sørensen der ikke mener, der er noget opsigtsvækkende ved de danske tal i forhold til Google.
»Jeg kan kun udtale mig om situationen i Danmark og kan ikke forholde mig til, hvordan det står til i Sverige, Norge eller Tyrkiet for den sags skyld, men både Sverige og Norge har forstærket deres indsats på cybercrime-området,« siger Niels Denny Sørensen.
Han ønsker ikke at forholde sig til, hvorvidt Danmark matcher den oprustning, men understreger, at landene har et godt samarbejde.