Det danske forsvar skal ikke nøjes med at forsvare dansk infrastruktur mod fjendtlige hackere. Fra i år skal Danmark opruste til at kunne udføre reelle cyberangreb. Det skriver Politiken.
En kæmpesum på 465 millioner kroner skal bruges over de næste par år til at opbygge den danske cyberangrebskapacitet. Dermed skal det være muligt for Forsvaret at angribe en fjendes kritiske infrastruktur så som strøm- og vandforsyning.
Millionbeløbet er en del af forsvars forliget. I en rapport fra Forsvarsministeriet anbefales det, at kapaciteten ligger hos Forsvarets Efterretningstjeneste. Og netop en offensiv kapacitet i den hemmelighedsfulde myndighed får eksperter til at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan den politiske kontrol skal sikres.
Et cyberangreb kan sidststilles med andre former for militær magt som for eksempel troppeindsats. Og det kræver samtykke fra Folketinget, understreger professor i statsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.
»Og militær magtanvendelse er så vigtig en ting, at der ifølge grundloven skal være parlamentarisk indsigt og kontrol med, hvornår Danmark bruger den magt«, siger Jens Elo Rytter til Politiken.
Forsvarsminister Nikolaj Wammen oplyser over for avisen at det nye våben i det danske arsenal ikke giver anledning til særlige parlementariske problemstillinger. Vurderingen af, om et cyberangreb kræver Folketingets samtykke, vil ske på samme retsgrundlag som andre militære aktioner, lyder det fra ministeren.