Danmark prøver igen at bevare masse-logning: Vil have ny EU-dom
Den danske regering vil støtte Belgien, der ligesom justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er blevet sagsøgt for regler, som tvinger teleselskaberne til at gemme oplysninger om deres kunder.
Regeringen vil afgive et indlæg i en sag, som forfatningsdomstolen i Belgien har sendt til udtalelse hos EU-Domstolen. Danmark vil nemlig have EU-Domstolen til at ændre de udtalelser, som har gjort det klart, at også de danske regler om masselogning strider med Chartret, også omtalt som EU's grundlov.
EU-Domstolen afgjorde for knap to år siden, at svenske regler om masselogning var i strid med Chartret, fordi de er uforenelige med retten til privatliv. Det er ikke tilladt at gemme oplysninger om, hvor en hel befolkning befinder sig henne, og hvem de taler og sms'er med, fastslog domstolen i klare vendinger i den såkaldte Tele2-dom.
Siden har den danske regering været klar over, at reglerne herhjemme skal ændres. Det er blot ikke sket endnu, og derfor har den nye Forening mod Ulovlig Logning anlagt sagen mod justitsministeren.
En tilsvarende sag kører ifølge et notat fra Justitsministeriet ved den belgiske forfatningsdomstol. Her er dommerne gået videre til EU-Domstolen for at få en ny udtalelse.
Det skyldes ifølge notatet, at den belgiske regering argumenterer med, at lovgivningen, der tvinger teleselskaberne til at masse-overvåge belgierne, ikke blot har til formål at bekæmpe grov kriminalitet. Den skal »garantere det strafferetlige systems integritet og forbedre borgernes tillid til retsvæsnets funktionsdygtighed,« skriver ministeriet.
Belgien: Umuligt at leve op til krav om udvalgt logning
Den belgiske regering finder det umuligt at leve op til EU-Domstolens krav om udelukkende at logge teleoplysninger for udvalgte personer, udvalgte områder eller i udvalgte perioder. Netop det hovedbrud har den danske regering, som netop har taget hul på endnu en omgang forberedelser til nye logningsregler, også.
Justitsministeriet argumenterer, at den nye udtalelse fra EU-Domstolen kan »få stor betydning for, hvordan logningsregler kan indrettes i overensstemmelse med EU-retten på en måde, hvor logning fortsat vil udgøre et centralt og effektivt efterforskningsredskab«.
Samtidig beder den belgiske forfatningsdomstol om, at EU-dommerne fortæller, om Belgien kan opretholde midlertidige regler for at gemme og benytte teleselskabernes data. Netop det anser Justitsministeriet for centralt i Foreningen mod Ulovlig Lognings sag, så også på dette punkt ønsker Danmark at bakke den belgiske regering op.
Danmark: EU-Domstolen skal genoverveje sine udtalelser
Regeringen håber, at den belgiske sag kan bruges som løftestang for at få omgjort dele af den Tele2-dom, som gør den nuværende telelogning herhjemme ulovlig efter EU-retten.
»Det er overordnet regeringens opfattelse, at EU-Domstolen skal opfordres til at genoverveje visse af de udtalelser, som Domstolen afgav i Tele2-dommen,« som Justitsministeriet skriver.
Herefter gentager ministeriet, at de loggede oplysninger om danskernes telefonsamtaler og fysiske færden »udgør et centralt og effektivt redskab for politiet og PET«.
»Der bør efter regeringens opfattelse argumenteres bl.a. på den baggrund for, at EU-retten ikke er til hinder for en generel og udifferentieret logningsforpligtelse, hvis formål bl.a. er at sikre den personlige og nationale sikkerhed, som staten har en positiv forpligtelse til at sikre for alle borgere,« skriver ministeriet.
Formanden for It-Politisk Forening, Jesper Lund, gør på Twitter opmærksom på regeringens forsøg på at få en ny EU-dom om logning.
Han henviser til, at der allerede i 2014 faldt en første dom om logning, som ifølge kritikere gjorde det klart, at de danske logningsregler strider mod EU-retten.
It-Politisk Forening bakker op om Foreningen mod Ulovlig Lognings sag mod staten.
