Danmark og USA anklager Rusland for NotPetya-angreb

16. februar 2018 kl. 08:549
Danmark og USA anklager Rusland for NotPetya-angreb
Illustration: mkitina4, BigStock.
Både den danske forsvarsminister og Det Hvide Hus anklager nu Kreml for at have have angrebet Ukraine - og resten af verden med NotPetya i juni 2017.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) anklger nu Rusland for at stå bag NotPetya-angrebet.

Det skriver Finans.

Angrebet ramte store dele af Ukraines infrastruktur, men spredte sig til resten af verden, hvor bl.a. også Mærsk blev ramt.

At magthavere kan være sikre på, at det er Rusland, kommer ikke bag på sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det var en møghamrende destruktiv kode, hvis ene formål var at destabilisere. Sådan en modus operandi, hvor man kun ville ødelægge systemer i Ukraine. Det lugtede fra starten af Rusland,« siger Peter Kruse til Finans.

Det Hvide Hus anklager også

Reuters fortæller samtidigt, at Sarah Huckabee Sanders, pressesekretær i Det Hvide Hus, torsdag gjorde det klart, at USA mener, at angrebet stammede fra Rusland:

»Det var en del af Kremls fortsatte forsøg på at gøre Ukraine ustabilt, og det demonstrerer helt klart Ruslands involvering i konflikten (i Ukraine,red.),« sagde hun.

Begge udmeldinger kommer i forlængelse af, at Storbrittaniens udenrigsminister tidligere på ugen lavede samme anklage.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. februar 2018 kl. 16:38

med hensyn til at Russerne burde have dygtigere folk... måske. stuxnet var også designet til at ramme noget bestemt og blev alligevel spredt. USA og Israel er ikke ligefrem de dårligste på cyberområdet. det er sværere end man tror at begrænse den slags. har du først trykket "execute" så skal der ikke meget til at en virus spreder sig til enheder du egentlig ikke ønskede at ramme.

og med noget af det lort man kan hente på diverse sites rundt omkring, jeg mener, hent et exploit, hent en malware, brug 10 minutter på at flikke det sammen. slip det løs. forsimplet ja, men det er sgu nærmest det eneste det kræver at skabe overskrifter i dag. desto større skade det gør, desto større sandsynlighed for at det er en statslig aktør der står bag? tvivlsomt men kan absolut ikke afvises. det kunne lige så godt være nogle unger der lige skulle hygge sig.

og det med at efterlyse beviser... kan det lade sig gøre at bruge en proxy og sende skylden i en anden retning end ens egen?

8
16. februar 2018 kl. 18:32

CHF må dokumentere sine påstande ellers er det jo grove anklager, som Ib Poulsen Fiskeri ordfører for DF, fik rigtig mange tæsk for.

Men CHF må godt komme med sådanne udtalelser, uden dokumentation.

Det næste bliver vel at dokumentation ikke kan bringes pga, rigets sikkerhed.

Det er sådan noget der giver mig Minister/politiker kvalme. Bvarr.

7
16. februar 2018 kl. 14:25

Men så ser pengene til de 3 stjernet på det her område ud til at være spildte ?

De kunne ikke forhindre et angreb. Så pengene og viden brugt på at lukke sikkerheds huler, ville sikkert være givet bedre ud.

Men utroligt så meget FUD vi får for øjeblikket, fra alle sider, hvor vi er bedt om at fordoble vore forsvarsbudget. Fordi USA gerne vil sælge os flere våben. Lige som løsningen på skoleskyderier i USA, også ser ud til at være flere våben.

6
16. februar 2018 kl. 13:25

Det er så langt fra sandheden som det kan komme.

Petya koden var binært patchet. Den blev ikke kompileret. Den blev leveret via en supply chain, som er knyttet til en service der anvendes af Ukrainske virksomheder. Mere målrettet bliver det ikke.

Dens mål var at ødelægge systemer. Og din fortolking af Kaspersky AV checket og payload er også ukorrekt.

5
16. februar 2018 kl. 13:12

... fortæller at hvis NotPetya var et statsstyret angreb, har de kun haft råd til at hyre Moskvas dummeste script kiddies. Rusland har fremragende IT-folk, der sagtens kunne have lavet noget ordentligt - i stedet for dette angreb med spredehagl, der også ramte russiske virksomheder. Det var nemlig en fiks detalje i koden - hvis den fandt russiske Kasperskys antivirus på den ramte computer, fik denne grim særbehandling, ved at boot record blev overskrevet.

4
16. februar 2018 kl. 12:59

Det borger ikke godt for verdensfreden i fremtiden at stormagterne beskylder hinanden for dette og hint offentligt. Heller ikke selvom det er sandt.

Det betyder at diplomatiske forbindelser ikke virker. Lidt ligesom en skilsmisse hvor al kommunikation går gennem advokater.

Selvfølgelig laver de forskellige stater alle de hackerangreb de kan slippe af sted med. Det håber jeg sandelig også Danmark gør.

Men fører denne offentlige retorik ikke kun til konflikt og ufred?

3
16. februar 2018 kl. 12:54

"Vil man bare lade et sådant angreb gå ustraffet hen ? Så sker det nok snart igen. Rusland er ikke bange for at gå til eller over grænsen den ene gang efter den anden. Det samme gælder de fleste mennesker. Hvis der ikke sker noget ved at gå over for rødt eller køre for hurtigt, så gør man det igen.

Næsten absolut sikkert er højeste grad af sikkerhed som de engelse myndigheder opererer med."

Fjern alle borger og menneskerettigheder rettigheder, som retten til at - ydre sig, være anonym, have et privat liv, kunne tage en advokat, ....

Det frie mennesker kan alligevel ikke styre sig, de kan endda finde på at tale magthaverne i mod, og folk bliver over fadet på garderne, ....

Nej god mand som NSDAP's formand, sætter alle de besværlige og farlige i fængsel, skaber ro og fred i samfundet. Og øger sikkerheden med et stærk militær, så ingen tager magten fra ham.

Og det er helt sikkert at det er ruserne, (eller kineserne, nord korea, eller borger fra den lande) som har gjort dette, og alt muligt andet. Som at Sadam have Atom og Kemiske våben. Du skal bare tro på de 3 stjernet, de har ingen BIAS, og skal ikke have godkendt nye budget.

Hemmelig i de 3 stjernet er til for, at vi ikke skal finde ud af, hvor lidt vi endeligt får for vores mange penge.

2
16. februar 2018 kl. 11:44

Vil man bare lade et sådant angreb gå ustraffet hen ? Så sker det nok snart igen. Rusland er ikke bange for at gå til eller over grænsen den ene gang efter den anden. Det samme gælder de fleste mennesker. Hvis der ikke sker noget ved at gå over for rødt eller køre for hurtigt, så gør man det igen.

Næsten absolut sikkert er højeste grad af sikkerhed som de engelse myndigheder opererer med.

1
16. februar 2018 kl. 10:29

Forskellen på "næsten absolut sikkerhed" og absolut sikkerhed

Det er "næsten absolut sikkert", at Russerne står bag NotPetya.

Det var absolut sikkert, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak.

Anders Fogh var absolut sikker, mens Claus Hjort kun er "næsten absolut sikker"

Jeg stoler på hvad politikerne siger, men vil gerne se lidt beviser for det - tak.