EU-Domstolen afsagde den 5. april 2022 en dom i en irsk sag om logning, der har betydning for danske retshåndhævende myndigheders adgang til at indhente loggede teleoplysninger med henblik på at bekæmpe grov kriminalitet.
Som en direkte konsekvens af dommen må Danmark nu på ny ændre i de omstridte regler for telelogning. Det skriver Justitsministeriet selv i en pressemeddelelse.
Konket betyder det ifølge ministeriet, at politiet ikke længere kan få adgang til de trafikdata, som er logget generelt og udifferentieret af teleudbyderne med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed.
Planlægger nød-logning
For igen at give politiet muliged for at bruge denne type data til opklaring af retssager arbejder Justitsministereiet på at implementere 'en vis, målrettet logning', som ministeriet selv kalder det. Denne logning adskiller sig fra den generelle masselogning, der foregår i dag, ved kun at ramme mindre grupperinger i samfundet - præcis hvilke er endnu uvist.
På den måde er der ikke tale om masselogning, og dermed vurderer Justitsministeriet, at data lovligt kan bruges af politiet.
»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen gerne havde set, at EU-Domstolen var kommet frem til et andet resultat, og at det var muligt at benytte oplysninger, der er logget generelt og udifferentieret med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed, til også at retsforfølge grov kriminalitet som fx mord og voldtægter. Vi må dog konstatere, at det ikke er muligt inden for EU-retten, da EU-Domstolen vurderer, at det vil være i strid med e-databeskyttelsesdirektivet sammenholdt EU’s Charter om grundlæggende rettigheder,« siger justitsminister Mattias tesfaye (S) i pressemeddelelsen.
Kan fortsat ramme store dele af Danmarks befolkning
Det er ikke første gang, en målrettet logning er på bordet. Der er tidligere blevet snakket om en geografisk agrænset logning, der kun skulle logge i områder med forhøjet kriminalitet, herunder især de støre byer i Danmark.
Men det viser sig imidlertid, at vil man udføre denne form for afgrænsede logning, risikerer man alligevel at logge op mod syv ud af ti danskere på nationalt plan.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.