Danmark må ændre logningsregler igen efter ny EU-dom

25. maj 2022 kl. 15:398
Danmark må ændre logningsregler igen efter ny EU-dom
Illustration: Iskra Dinkova.
Regeringen havde ellers håbet, man ikke behøvede ændre i logningsreglerne så hurtigt igen, lyder det fra justitsminister Mattias Tesfaye (S).
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Domstolen afsagde den 5. april 2022 en dom i en irsk sag om logning, der har betydning for danske retshåndhævende myndigheders adgang til at indhente loggede teleoplysninger med henblik på at bekæmpe grov kriminalitet.

Som en direkte konsekvens af dommen må Danmark nu på ny ændre i de omstridte regler for telelogning. Det skriver Justitsministeriet selv i en pressemeddelelse.

Konket betyder det ifølge ministeriet, at politiet ikke længere kan få adgang til de trafikdata, som er logget generelt og udifferentieret af teleudbyderne med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed.

Planlægger nød-logning

For igen at give politiet muliged for at bruge denne type data til opklaring af retssager arbejder Justitsministereiet på at implementere 'en vis, målrettet logning', som ministeriet selv kalder det. Denne logning adskiller sig fra den generelle masselogning, der foregår i dag, ved kun at ramme mindre grupperinger i samfundet - præcis hvilke er endnu uvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde er der ikke tale om masselogning, og dermed vurderer Justitsministeriet, at data lovligt kan bruges af politiet.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen gerne havde set, at EU-Domstolen var kommet frem til et andet resultat, og at det var muligt at benytte oplysninger, der er logget generelt og udifferentieret med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed, til også at retsforfølge grov kriminalitet som fx mord og voldtægter. Vi må dog konstatere, at det ikke er muligt inden for EU-retten, da EU-Domstolen vurderer, at det vil være i strid med e-databeskyttelsesdirektivet sammenholdt EU’s Charter om grundlæggende rettigheder,« siger justitsminister Mattias tesfaye (S) i pressemeddelelsen.

Kan fortsat ramme store dele af Danmarks befolkning

Det er ikke første gang, en målrettet logning er på bordet. Der er tidligere blevet snakket om en geografisk agrænset logning, der kun skulle logge i områder med forhøjet kriminalitet, herunder især de støre byer i Danmark.

Men det viser sig imidlertid, at vil man udføre denne form for afgrænsede logning, risikerer man alligevel at logge op mod syv ud af ti danskere på nationalt plan.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
30. maj 2022 kl. 13:57

"De kan kun klare politiarbejde med masseovervågning, andet evner de ikke."

Det må vi da håbe, at forbryderne ikke opdager, for så bliver det da nemt at være forbryder: Man skal bare blive analog.

6
30. maj 2022 kl. 11:48

Med al den logning, som er tilgængelig for Politiet, så burde de være enormt effektive.

Det ser jeg ikke rigtig nogen tegn på.

Er de inkompetente, eller har den massive overvågning ikke nogen effekt?

Det var på tide at politikerne fik afdækket dette, inden de lykkes helt med deres målrettede angreb på den tillid, der er tilbage i samfundet.

7
30. maj 2022 kl. 13:51

Tja til TV2 udtalte ministeren vist, at det var det vigtigste redskab for politiet. Uden kunne de ikke klare sig og det havde været det vigtigste redskab i at få folk dømt.

Og her gik jeg og troede, at folk ikke var blevet dømt fejlagtigt med de fejlbehæftede logningsoplysninger og at de oplysninger aldrig stod alene.

Så det er en ren tilståelsessag, vores politi er i ministerens øjne fuldstændig inkompetente. De kan kun klare politiarbejde med masseovervågning, andet evner de ikke.

5
27. maj 2022 kl. 08:30

Der er tidligere blevet snakket om en geografisk agrænset logning, der kun skulle logge i områder med forhøjet kriminalitet, herunder især de støre byer i Danmark.

Det er godt, der ikke sker kriminalitet på landet da...

Planlægger nød-logning for igen at give politiet muliged for at bruge denne type data til opklaring af retssager arbejder Justitsministereiet på at implementere 'en vis, målrettet logning', som ministeriet selv kalder det. Denne logning adskiller sig fra den generelle masselogning, der foregår i dag, ved kun at ramme mindre grupperinger i samfundet - præcis hvilke er endnu uvist.

Nødlogning? Hvorfor nød? Fordi man har fundet ud af, at man ikke må, men ikke accepterer, at man ikke må? Hvornår er tærsklen for national fortolkning af EU-regler og national skøn overskredet? "Nødlogning" er bare endnu et bevis på at DK har gjort sig selv dybt afhængigt af ulovlig praksis.

Det er som om hvis der ikke fandtes antikorruptionslove, og EU pludselig ville indføre en sådan lov, at man så i de mere korrupte lande begyndte på "nød-korrumpering"... **

4
25. maj 2022 kl. 22:54

Det ender nok som med ANPG hvor man også kun skulle gemme specifikke data men hvor man,m besluttede at alle data bare var specifikke

Stoler ikke en skid på staten

1
25. maj 2022 kl. 16:02

"'en vis, målrettet logning', som ministeriet selv kalder det. Denne logning adskiller sig fra den generelle masselogning, der foregår i dag, ved kun at ramme mindre grupperinger i samfundet - præcis hvilke er endnu uvist."

Er jeg den eneste, der bliver utilpas ved den formulering?

Skal vi gætte på, at Justitsministeren kun på overfladen retter ind, men at disse "mindre grupperinger i samfundet" viser sig at være at ret omfattende?

Kan "grupperinger " i øvrigt regnes for "målrettet" logning? Jeg ville forvente, at det skulle være tale om konkrete mistanker til individer og dommerkendelse, før man kan sige, at betingelserne iht. EUs regler er opfyldte. Det håber jeg i hvert fald.

2
25. maj 2022 kl. 19:43

Umiddelbart, vil jeg formode du har ret. Alene baseret på de eksempler som gives

....udifferentieret med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed, til også at retsforfølge grov kriminalitet som fx mord og voldtægter.

Jeg kan sagtens tage fejl, men jeg vil mene at der kan være både mordere og voldtægtsmænd i alle klasser (hvis vi kan bruge det udtryk) af samfundet.

3
25. maj 2022 kl. 20:28

Jeg kan sagtens tage fejl, men jeg vil mene at der kan være både mordere og voldtægtsmænd i alle klasser (hvis vi kan bruge det udtryk) af samfundet.

Nej de kan nøjes med at logge mandlige borgere... Kvinder er ofte hellere ikke med i bander eller med til at planlægge terror.

Er det målrettet nok?

PS.: Ovenstående er sarkasme. Noget lignende er desværre blevet foreslået i ramme alvor her på foraet tidligere.