Danmark klar til at lægge it-drift for 700 mio. kr. hos Amazon

Statens og Kommunernes Indkøbsscentral, SKI, sætter it-driftkapacitet for mellem 400 og 700 millioner kroner i udbud. Udbudschefen bekymrer sig ikke om, hvorvidt driften ender i Indien eller i Amazons sky.

Statens og Kommunernes Indkøsbscentral SKI leder efter nye leverandører af central it-driftskapacitet. Det fremgår af EU's udbudstidende TED.

Opgaven er delt op i en række kerneydelser, der spænder fra central serverdrift, inkl. storage, decentral serverdrift og housing til deciderede arbejdspladser. Den samlede pris forventes at blive mellem 400 og 700 millioner kroner.

Hvordan leverandøren løser opgaven med 'central serverdrift' vil SKI ikke blande sig i:

»Vi er ligeglade med, hvor kapaciteten bliver fremskaffet. Om serverne står i Bangalore, i eget datacenter, ligger på Amazons sky eller noget helt fjerde, det bekymrer vi os ikke om. Vi opererer med det vi kalder utility-modellen, hvor kun kan få virtuel kapacitet ud fra, hvad der passer i deres eget setup,« siger Søren Bo Christiansen, udbudschef i SKIs i it- og teleteam.

Dermed er der også åbnet for, at offentlige virksomheder kan benytte sky-tjenester. Og ifølge Søren Bo Christiansen er der i udbuddet taget højde for alle betænkeligheder med, at myndigheders data svæver rundt, uden man præcis ved, hvor de er.

Han fortæller videre, at udbuddet afløser to andre it-driftsudbud, der har kørt i henholdsvis tre og fire år.

»For at hjælpe kunderne har vi samlet de to aftaler i en og samtidig forsøgt at udvide området en smule. Blandt andet er en ydelse som ren hosting nu med i udbudet, ligesom kunderne også efterspørger 'housing' ? altså tjenester, hvor man stiller fysiske datacenterfaciliteter til rådighed,« siger Søren Bo Christiansen videre.

De hidtidige leverandører er her IBM, CSC, KMD, Siemens, Fujitsu, Steria og Atea. Søren Bo Christiansen forventer, at et lignende felt vil forsøge at prækvalificere sig til den nye aftale, der efter planen skal træde i kraft 1. maj 2010.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Carsten Jørgensen

Dansk persondata skal selvfølgelig behandles efter den danske Persondatalovgivning.

Hvordan kan man forhindre fx Indiens regering sikker sig adgang til dansk persondata, der ligger på server i Indien?

Det kan man kun hvis man selv beskytter data, f.eks. ved at opbevare data krypteret. Helt som ved almindelig outsourcing.

 • 0
 • 0
#3 Nicolai Klausen

Dansk persondata skal selvfølgelig behandles efter den danske Persondatalovgivning.

Hvordan vil du håndhæve dansk lov i Indien?

Det kan man kun hvis man selv beskytter data, f.eks. ved at opbevare data krypteret. Helt som ved almindelig outsourcing.

Der er bare den forskel, at udenlandske regeringer ikke behøver at cracke serverne for at få adgang til data - De kan bare vedtage at de har adgang til data, da det ligger på server i deres jurisdiktion.

Lande som Indien har atomvåben, det kraver ganske kraftige computer at lave de nødvendig beregninger for at lave en moderne atombombe samt at lave løbende simulerede sprængninger (baseret på måleringer af bombernes tilstand), for at verificere de stadig virker efter hensigten. Hvad tror du, sådanne computere bruges til, når de ikke laver simulerede sprængninger - Kryptering er ikke nok til at beskytte sig mod regeringer.

 • 0
 • 0
#4 Kenneth Østrup

Er der slet ingen danske alternativer? Burde man ikke prioritere en dansk leverandør fremfor at skyde vores skattepenge af i Indien eller USA ?

Det kan da godt være det er billigere lige nu og her, men hvad med på længere sigt ... ?

Desuden, er det bare mig, eller lyder 400-700 millioner kroner som et ret stort budget, til sådan en "lille" instans?

 • 0
 • 0
#5 Nicolai Klausen

Helt som ved almindelig outsourcing.

Når en virksomhed laver outsourcing, fortager den (forhåbentlig) en risiko vurdering, holdt op imod evt besparelser og nye muligheder.

Den luksus har stater ikke. Ved persondata kan besparelser ikke holdes op mod risiko, for uanset hvor lidt risikoen stiger mod en selv enorm besparelse, så vil stigningen være uacceptable.

Flyttes persondata ud af landet, taber staten at kontrol med data. Staten love gælder kun inden for statens grænser.

 • 0
 • 0
#11 Kenneth Østrup

Cloud er godt igang med at blive diskuteret af det offentlige:

Goddamnit. Kan de ikke bare forstå at Cloud er et buzzword, som dækker over et så bredt spektrum, at der ikke er nogen fast defination for hvad det egentligt er.

Alle kan sælge noget, der står "cloud" på. Amazons produkter imponerer mig på ingen måde. Det drives af oldgammelt commodity hardware, med en meget begrænset skalering per "maskine". En pinlig netværks-infrastruktur, og en prisliste der med vilje skal være svær at gennemskue.

Og ligemeget hvor meget folk godt kan lide at tænke på, at deres data svæver oppe i skyen - så wake up, ziggy, det er mere realistisk at deres data ligger i en gammel brødkasse i en finsk sauna.

Hvad bliver det næste? :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere