Danmark i top 5: Vi elsker stadig telefaxen

Det offentlige Danmark og erhvervslivet er stadig flittige brugere af fax-teknologien. Årsagen er blandt andet flittig kommunikation med udlandet.

På trods af at Danmark er godt med på beatet, når det gælder digitalisering af samfundet holder vi alligevel troligt fast i kontormiljøets grand old man.

Telefaxen bliver den dag i dag fortsat brugt af så mange, at Danmark lander på en femteplads på verdensplan, når det gælder antallet af fax-brugere pr tusind indbyggere. Det skriver teknologileverandøren Brother i en pressemeddelelse, der henviser til en opgørelse fra send-din-fax-gennem-os-leverandøren fax87.com

Det er især ervervslivet, organisationer og det offentlige, der skal have æren for Danmarks høje placering på listen. Årsagen skal findes i, det i flere tilfælde ikke er muligt at anvende de nyeste digitale teknologier, når der skal kommunikeres med visse hjørner af verden, hvor infrastrukturen ikke er gearet til det.

Læs også: Her er 5 kendte problemer med sundheds-it anno 2012

Derfor kan det altså være nødvendigt at sende informationer såsom ordrepapirer med en teknologi, der ikke kræver så meget af den lokale båndbrede og teknologiske standard.

Selv om fax-salget er let faldende forventer Brother Nordics marketingschef Henning Elkjær, at telefaxen har mange år igen.

»Mange har spået faxens død gennem de seneste 10 til 15 år og helt op til nu. Det ser dog ikke ud til at ske lige med det samme. Det kan vi se på vores salg af telefax og på nye analyser, som spår telefax et liv adskillige år frem i tiden«, udtaler han i pressemeddelelsen.

Telefax – dinosauren, der bare ikke vil uddø

Sylvester Hvid PR - 10. oktober 2013     

Danmark er blandt de fem lande* i verden, som har flest fax-brugere. Brother er i dag Danmarks suverænt største leverandør af fax-maskiner – og selvom markedet falder langsomt, sælges der fortsat tusinder af telefax hvert år. Brugere er især virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder, der kommunikerer meget med udlandet.

Selvom e-mail, digitale signaturer og smartphones er blevet populære kommunikations-værktøjer i danske virksomheder, har de ikke formået at udrydde en af kontorlivets ægte dinosaurer.

Tværtimod lever telefaxen fortsat i bedste velgående. Hvert år sælges i tusindvis af fax-maskiner på det danske marked. Enten som selvstændige telefaxer eller som integreret del af de populære alt-i-én-printere.

Absolut førende på både telefax og alt-i-én printer med fax er Brother. De seneste analysetal** viser således, at Brother har en markedsandel på 66 pct. i laserfax og 100 pct, når det gælder thermo-transfer faxmaskiner.

Danmark i faxens verdenstop
Danske politikere har normalt travlt med at prale af, at vores land hører til de mest digitaliserede i verden. Vi har en stor udbredelse af internet, hurtige netforbindelser, og stort set alle har en pc til sin rådighed.

Ikke desto mindre hører Danmark til blandt verdens mest fax-forbrugende lande. Faktisk ligger Danmark på 5. pladsen* i verden, når der måles på antal fax-brugere pr. tusind indbyggere:

Japan 93,31
USA 55,28
Tyskland 45,55
Sverige 41,63
Danmark 39,23
Norge 36,04

Erhvervslivet storforbruger af fax
Det er erhvervsliv, organisationer og den offentlige sektor, som fortsat holder liv i fax-dinosaurerne.

I mange virksomheder bruges fax f.eks. til modtagelse af ordrer – og når man skal kommunikere med udlandet, kan den papir-kvittering, som fax tilbyder, være en simpel nødvendighed.

Endelig findes der mange steder i denne verden, hvor man ikke er helt med oppe på ”beatet”, når det gælder ny teknologi, eller hvor internet-forbindelserne ikke er så hurtige som i vores del af verden. Dér kan fax fortsat være en god løsning.

"Mange har spået faxens død gennem de seneste 10 til 15 år og helt op til nu. Det ser dog ikke ud til at ske lige med det samme. Det kan vi se på vores salg af telefax og på nye analyser, som spår telefax et liv adskillige år frem i tiden,” forklarer marketingchef Henning Elkjær fra Brother Nordic A/S.

Seneste nye faxmaskine
Som en af meget få i verden udvikler og producerer Brother fortsat nye telefax-maskiner, ligesom mange af Brothers alt-i-én-printere fås med fax integreret.

Det seneste skud på stammen hos Brother er FAX-2840. En hurtig og fleksibel faxmaskine med laser, som passer til behovet hos de fleste mindre og mellemstore virksomheder.

I stil med Brothers øvrige kontormaskiner hører FAX-2840 også til det mest miljørigtige og energi-besparende udstyr, man kan købe. Faxmaskinen er således certificeret af ENERGY STAR og tyske Blauer Engel, der betragtes som en af verdens skrappeste miljø-standarder. Blauer Engel minder meget om den nordiske Svanemærkning.

 • Ifølge Fax87.com, august 2013. ** Ifølge DMR, markedsandele for 1. halvår 2013 i Danmark.

Yderligere information fås hos:
Marketingchef Henning Elkjær, Brother Nordic A/S, telefon 43 31 31 31, e-mail: he@brother.dk
eller
Leif Bomberg, Sylvester Hvid PR, telefon 38 32 22 30, e-mail lb@shc.dk

Forslag til billedtekster:

(1)
Brother har fremstillet faxmaskiner i mange år – her er det en ældre Brother FAX-1020. Selvom mange tror, at telefax nærmest er uddød, lever kontorets dinosaurer fortsat i bedste velgående.

(2)
Brother FAX-2840 er en moderne, hurtig og miljørigtig faxmaskine. Mange avancerede funktioner gør telefaxen effektiv at arbejde med.

((Fotos er til redaktionens gratis anvendelse))

Om Brother
Brother Nordic A/S er en førende leverandør til det nordiske marked. Selskabet er eneimportør af Brother printere, alt-i-én-printere, telefax og labelsystemet P-touch. Brother leverer produkter af høj kvalitet med ydelse og funktionalitet i topklasse – alt sammen til konkurrencedygtige priser. Flere af Brothers produkter er markedsledende. Brothers produkter sælges og distribueres gennem et bredt net af forhandlere og distributører. Brother Nordic A/S har 78 medarbejdere på sine kontorer i Ishøj, Göteborg, Helsinki og Oslo. Se mere på www.brother.dk eller www.brother.com

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Det er vel netop et tegn på det stik modsatte. Danske virksomheder har droppet faxen i så stort et omfang, at de må ty til virtuelle løsninger. når de har behovet. Hvis de danske virksomheder "elskede" faxen, var der jo ingen grund til, ikke bare at bruge sin egen fax-maskine.

 • 1
 • 0
#2 Jakob Damkjær

Telefax er desvære en teknologi der var lige ved at blive fra et kvalitets synspunkt konkurence dygtig (ie. indscannede jpegs att. eller vedhæftede word dokumenter) med email samtidigt med at opretholde den ret fantastiske evne faxen havde mht dokumentfasthed og sikkerhed. Noget email stadig ikke har.

3G fax var den sidste generation af fax der fik lov til at prøve, hvis ISDN fax eller 4G fax havde fået en rimelig success havde vi haft muligheden for at sende fuldopløsning (med moderne kryptering og encoding (of farve på vej)) dokumentfaste dokumenter der ville være meget mere besværlige at opsnappe end alle indscannede emailede pdf dokumenter der flyver rundt og lader som om de er dokumentfaste... (NB! jeg ved godt der nu findes rigtige signering løsninger til pdf osv. men det var der ikke for 10 år siden)...

Hvorfor netværksfax servere firmaerne ikke så mulighederne (som 4sightfax ie. print to fax med integreret kontakt database) i at lave en internet overførsel af krypterede 4G fax dokumenter eller digitalt signerede dokumenter for 10 år siden er dumt og ret irriterende...

Men det var ikke "gratis" og krævede i starten en ISDN linje og at modtageren også havde en 4G fax maskine, så derfor dræbte supercrap (på det tidspunkt) email 4G fax (og de fuldstændigt uanstændige priser som teleselskaberne krævede for isdn dataforbindelser på det tidspunkt).

Desvære hændte det ikke og fordi 4G fax ikke udbredt, blev vi alle "fanget" i den sidste super crap fax version som stadig er den eneste lovlige almindeligt tilgængelige måde at overføre personfølsom information i ikke fysisk form (dvs. efter den digital signatur signerede webmail indenfor sundhedsvæsnet (også for patienter) som sundhed.dk drev blev lukket ned pga. de ikke lige orkede at implementere den efter et provider skifte. jup that sucked too).

Forestiller mig en app der sender signerede krypterede dokumentfaste højkvalitets 4G fax fra post-PC dimser som udskrifts output til offentlige myndigheder, sundhedspersoner, banker, forsikringselskaber og modtager det samme.

NOT amazeballs IMO at den version af fremtiden fra for 10 år siden stadig kun findes som dårlige kopier af hvad der kunne ha været...

 • 0
 • 1
#3 Poul Pedersen

Den eneste grund til faxens lange karriere, er brugernes inkompetence.

Hvor tit har man ikke skullet faxe et underskrevet dokument, fordi en scanning sendt med email ikke var juridisk accepteret af $whatever_firma?

Man får næsten ligeså ondt i hovedet af at høre den slags, som folk der gerne vil have en "pdf" fordi den jo ikke kan ændres.

 • 3
 • 0
#4 Martin Storgaard Dieu

Er jeg naiv hvis jeg siger: Oftest når en person beder om en PDF, er for at undgå et hav af andre formater?

Det er i hvert fald derfor jeg helst vil have PDF filer. Jeg har prøvet at åbne et .docx dokument i LibreOffice - resultatet var ikke pænt. Desuden retter jeg opgaver direkte i PDF filen, så er det nemmere for både mig og de studerende.

 • 3
 • 0
#5 Bent Okholm

Fax'en har et dårlig ry blandt tekno-freaks, formentlig fordi mange ikke er fulgt med i udviklingen. Det er brugerens hverdag det drejer sig om! Fax'en er en TIFF fil - et grafisk format der bl.a. kan anvendes i automatiske processer. Det er lang tid siden det var en maskine til manuel behandling. Således er fax nu = grafisk og sikker kommunikation, der blandt andet anvendes af nogle fremsynede til ordremodtagelse, hvor indhold maskinaflæses og lægges ind i ERP-systemet. Til dem der ikke ved det kan jeg oplyse, at der mindst er et supplement på vej for sikker kommunikation under navnet SecureIX. Det vil vi høre mere om. Iøvrigt er det forgudede PDF-format en pestilens, når virksomheder producerer PDF'er med programmer fra uransagelige kilder, og som i øvrigt sjældent bliver opdateret. Når man skal behandle disse filer automatisk ud fra en PDF standard, så er standarden ikke eksisterende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere