Danmark har testet fælles europæisk deling af data til smitteopsporing

Illustration: petovarga / Bigstock
Sammen med en håndfuld europæiske lande har Danmark været med til at teste muligheden for at dele data til smitteopsporing med andre EU-lande.

Hvad sker der, når en tysker står i køen på færgen mellem Gedser og Rostock, og uheldigvis står bag en dansker, der uden at vide det er smittet med Covid-19? Formentlig ingenting lige for øjeblikket. For selvom de to hver især har hver deres nationale smitteopsporings-app installeret, så deler landene for nuværende ikke data med hinanden.

De to europæiske borgere går altså fra borde uden, at tyskeren er eller kan blive klar over, at han har været i kontakt med en smittet person fra et andet europæisk land. Men sådan bliver det nødvendigvis ikke ved med at være.

Det skriver det tyske medie Deutsche Welle.

For ifølge det tyske medie har Danmark sammen med Tyskland, Italien, Irland, Tjekkiet og Letland i den seneste tid gennemført en række test af et fælles system til udveksling af data til smitteopsporing.

Det bekræfter Digitaliseringsstyrelsen ligeledes i et skriftligt svar til Version2.

»Det er korrekt, at der pt. arbejdes på at få de europæiske apps, der benytter Exposure Notification API’et, til fungere sammen, så brugeren kan blive notificeret, hvis de har været i nærheden af en smittet fra et andet land og visa versa.«

I den seneste uge er der således blevet gennemført test, og det forlyder, at den del af processen har været en succes. Det fortæller en talsperson for EU-kommissionen til Deutsche Welle.

Fremadrettet er det planen, at data skal deles via en Luxemburg-baseret EU-server, hvilket gør det muligt for den tyske og danske passager fra færgen at blive bekendt med det, såfremt en af de to bliver konstateret smittet med Covid19 – også selvom de to altså ikke har den samme app installeret på deres smartphone.

Version2 følger sagen...

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Emil Kampp

Jeg synes principielt at smittesporing er en god idé.

Det er synd at det skal omgives af hemmelighedskræmmeri og urederlige politikere.

Det er ikke ukendt at danske helbredsoplysninger bruges langt ud over, hvad de er givet til. Det er ikke ukendt at politikerne senere, retroaktivt ændrer grundlaget data var givet på, og benytter det til nye formål uden at give borgerne besked.

Det er ikke ukendt at Google og Apple gerne tracker dig så meget som muligt. Det er ikke ukendt at FE aflytter og sender tele data til USA udenom den danske regering.

Det er ikke ukendt at it systemer i Danmark er hullede og uigennemtænkte. Det er ikke ukendt at man benytter "security by obscurity".

Alle disse ting tilsammen gør mig ekstremt skeptisk og meget modvillig imod at installere den app.

  • 5
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere