Danmark fik alligevel en it-minister - dog ikke af navn
Danmark fik ikke en it-minister af navn - men i høj grad af gavn.
I hvert fald vil tidligere sundhedsminister Sophie Løhde som ny minister for offentlig innovation få magten over 'sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale', lyder det i den kongelige resolution.
Det fremgår endvidere, at Sophie Løhde også får ansvaret for 'sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering, samt ressortansvaret for sager vedrørende Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration".
En krølle på den politiske ledelse er dog, at sagsbehandlingen forbliver i Finansministeriet: 'den departementale ekspedition af sager vedrørende disse forretningsområder skal håndteres i Finansministeriet under ledelse af ministeren for offentlig innvation.'
Ved første blik ligner det en mellemregning, men Løhdes rolle bliver langtfra uden betydning, skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard, Politiken.
»Populært sagt bliver Løhde minister for et borgerligt-liberalt prestigeprojekt målrettet en mindre offentlig sektor.«
Løhde kommer til at sidde centralt i Finansministeriet, skriver han, hvorfra hun overtager ansvaret for centrale parametre såsom udviklingen i antallet af offentligt ansatte, udlicitering af offentlige opgaver og ledelse i den offentlige sektor. Løhde overtager samtidig Moderniseringsstyrelsen, som spiller en central rolle i effektiviseringen af den offentlige sektor.
»Ministerposten er en liberal opfindelse, der bygger på et borgerligt mantra om, at den offentlige sektor først og fremmest bør effektiviseres - og ikke udvides. Det er regeringstoppens forventning, at posten kan bruges til at skabe kant til rød blok på flere velfærdsområder. Derudover forventes økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll at spille en central rolle i den ligning også,« skriver Politikens analytiker.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.