Danmark fik alligevel en it-minister - dog ikke af navn

28. november 2016 kl. 14:5414
Opdateret. Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde bliver ny minister for offentlig innovation og får det politiske ansvar for modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danmark fik ikke en it-minister af navn - men i høj grad af gavn.

I hvert fald vil tidligere sundhedsminister Sophie Løhde som ny minister for offentlig innovation få magten over 'sager vedrørende modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor, overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale', lyder det i den kongelige resolution.

Det fremgår endvidere, at Sophie Løhde også får ansvaret for 'sager vedrørende digitaliseringsmæssige forhold og it, herunder it-modernisering, samt ressortansvaret for sager vedrørende Moderniseringsstyrelsen, inklusive Kompetencesekretariatet og Center for Offentlig Innovation, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration".

En krølle på den politiske ledelse er dog, at sagsbehandlingen forbliver i Finansministeriet: 'den departementale ekspedition af sager vedrørende disse forretningsområder skal håndteres i Finansministeriet under ledelse af ministeren for offentlig innvation.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved første blik ligner det en mellemregning, men Løhdes rolle bliver langtfra uden betydning, skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard, Politiken.

»Populært sagt bliver Løhde minister for et borgerligt-liberalt prestigeprojekt målrettet en mindre offentlig sektor.«

Løhde kommer til at sidde centralt i Finansministeriet, skriver han, hvorfra hun overtager ansvaret for centrale parametre såsom udviklingen i antallet af offentligt ansatte, udlicitering af offentlige opgaver og ledelse i den offentlige sektor. Løhde overtager samtidig Moderniseringsstyrelsen, som spiller en central rolle i effektiviseringen af den offentlige sektor.

»Ministerposten er en liberal opfindelse, der bygger på et borgerligt mantra om, at den offentlige sektor først og fremmest bør effektiviseres - og ikke udvides. Det er regeringstoppens forventning, at posten kan bruges til at skabe kant til rød blok på flere velfærdsområder. Derudover forventes økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll at spille en central rolle i den ligning også,« skriver Politikens analytiker.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
3. december 2016 kl. 08:14

Sådan er det vel altid. IT er for de fleste et værktøj til at løse en opgave

Ved enkel og overfladisk tankevirksomhed har du nok ret, men hvis du kan nogle niveauer over kodeudvikling, DB, tæmme lidt netværk og lignende, så vil du aldrig se den vinkel.

I "atomalderens"[1] udvikling og spæde start skulle alle ha' noget "atom" et-eller-andet med i alt og overalt.. der gik tiår før nogen tog mere seriøst fat på sikkerhed og risici, og endnu længere før folk var oplyste og de værste åbenlyse tåbeligheder blev stoppet.

Så længe flertallet bliver ved med at tro, at itSovs kun er legetøj/praktisk/værktøj/papir og blyant så venter der en alvorlig afklapsning. Her[2] et par af en dags "små" ubetydelige stumper værktøjshumor 8( og det er kun toppen af isbjerget.. gæt selv resterende ~98%.

[1]..http://www.kb.dk/images/billed/2010/okt/billeder/object105669/en/ [2]..https://www.version2.dk/artikel/ny-overvaagningslov-storbritannien-politikerne-lempelige-saerregler-1063743 [2]..https://www.version2.dk/artikel/gigantisk-cybercrime-infrastruktur-pillet-ned-internationalt-samarbejde-1063979

13
2. december 2016 kl. 16:29

IT er ikke målet, men midlet.

Sådan er det vel altid. IT er for de fleste et værktøj til at løse en opgave, og som med som så meget andet værktøj, så har selve værktøjet mest interesse for værktøjsmagere. De fleste andre har fokus på de opgaver værktøjet skal løse

12
29. november 2016 kl. 15:13

Så en "it-minister" er noget bragesnak, da formålet er løn-/personalestyring, og så har man lige hældt prygelknaben "it" herover,

Enig. Det her kan ikke kaldes en IT-minister: IT er ikke målet, men midlet.

Se på ansvarsområdet, benævnt med "ansvar for modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor.".

Det råber jo ligefrem "nedkæringer og besparelser vha IT". På newspeak, forstås.

11
29. november 2016 kl. 15:07

Hvorfor er hun Venstres svar på TB?

Jeg ser dem begge reagere med ihærdig, indstuderet snakken, når de får en mikrofon stukket i snuden. I det hele taget ser ihærdighed ud til at være den fremmeste egenskab hos begge.

10
29. november 2016 kl. 13:06

Jeg har aldrig lagt mærke til Sophie Løhde (hvilket enten gør mig til ignorant eller taler for ministeren), men måske er udsagnet baseret på, at hun som "it-minister" (hvad hun altså ikke er) intet ved om it. Lige som I ved nok. At hun intet ved om it, behøver sådan set ikke at være et problem, hvis hun selv ved, at hun intet ved. Disclaimer: Dette er ikke en hyldest til regeringen.

6
29. november 2016 kl. 11:31

</p>
<blockquote>
</blockquote>
<p>Hvorfor er hun Venstres svar på TB?</p>
<p>Jeg tror måske PHK bl.a. tænker på flg. legendariske "kronik"
<a href="https://www.version2.dk/blog/opraab-til-it-noerderne-smid-tennissokkern…;.

Ja, det var et fjollet indlæg af Trine Bramsen, men ikke af Sophie Løhde, vel?

Bare fordi de begge er yngre kvinder i dansk politik er der vel næppe grundlag for at sætte dem i samme bås. Nok er jeg politisk uenig med Sophie Løhde, men jeg husker ikke nogen tilsvarende ageren elefant i glasbutik, der kunne berettige en sådan sammenligning.

3
29. november 2016 kl. 06:48

A) 17 måneder som minister giver kun pension på laveste trin, sølle 86k/y, men hvis hun kan klamre sig til taburetten til 28 juni stiger pensionen med 48k/y (=55%).
B) Et eller andet sted skulle de jo have proppet en kvinde mere ind.

Jeg tror mest på 1), men det udelukker jo ikke 2). Men jeg har nu i går aftes hørt en del kommentatorer udtale, at det faktisk ser ud til at blive et af de mest spændende ministerier/nyskabelser. Og når man ser på, hvad hun skal dække, så kan jeg godt frygte, at det bliver "spændende" på den lidt for ubehagelige måde, hvor man føler trang til at udbryde "Hold på (sølvpapirs)hat og briller".

Jeg frygter også - baseret på indtrykket af hende på sundhedsministerposten - at det om et par år vil vise sig, at hun mere retvisende kunne kaldes "Watson- minister - minister for afgivelse af privatliv. "

2
28. november 2016 kl. 20:20

Jeg har siddet hele dage og prøvet at finde en forklaring på at venstres svar på Trine Bramsen er blivet udnævnt til lade-som-om-minister.

Ingen af de to eneste forklaringer der giver bare en lillebitte smule mening er ikke kønne:

A) 17 måneder som minister giver kun pension på laveste trin, sølle 86k/y, men hvis hun kan klamre sig til taburetten til 28 juni stiger pensionen med 48k/y (=55%).

B) Et eller andet sted skulle de jo have proppet en kvinde mere ind.

1
28. november 2016 kl. 18:15

[quote ]..overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale'[/quote ]Hvis vi beregner interessen og tidsforbruget for de fire nævnte her, så havner de it-relaterede styrelser etc. helt nede i småtingsafdelingen., samt Sophie Løhde er som HA(kom.) fra den rationelle kennel på handelshøjskolen, så mon ikke hun fortrinsvis vil pleje de merkantile interesser.

Det nævnte område er særdeles omfattende - hele der hedengangne Lønnings- og pensionsdepartement[1].

Så en "it-minister" er noget bragesnak, da formålet er løn-/personalestyring, og så har man lige hældt prygelknaben "it" herover, da ingen (læs ikke-fagfolk) har den fjerneste interesse i "folket med de hvide tennissokker", som Trine Bramsen fordømmende har fortalt alverden.

Den manglende interesse for datasikkerhed, for borgernes følsomme data, for konstante datalæk mm. skyldes at ministre, folkevalgte samt de 7-800.00 ansatte alle har fælles interesser i bl.a.

  • lavest mulige adgangskrav til data for alle (begrundelse: produktivitet)
  • adgang til så meget som muligt (begrundelse: produktivitet, minimer fejl)
  • størst mulig frihed for alle uden konsekvenser eller krav om uddannelse og viden (begrundelse: mangler)
  • alt der står på vores skærm og i "systemets" register er virkelighed og sandhed, samt bogstaver lyver ikke!

De nævnte 7-800.000 ønsker at bibeholde samme fejlslutning, som bilisternes havde vedrørende fri hastighed på vejnettet i fortiden og uanset antallet, der havner som "it- kvæstede" og "it-døde" på informationsvejene.

[1] Administrationsdepartement (1969) - om Administrations- og Personaledepartementet som det officielt kaldes - departement under Finansministeriet

For yderligere at fremme bestræbelserne for at opnå en hensigtsmæssig, effektiv og økonomisk statsforvaltning har regeringen besluttet at søge det arbejde udbygget, som hidtil har været varetaget af statens administrationsråd .. med henblik herpå er oprettet et administrationsdepartement Cirk. nr. 19, 16.2.70

Lønnings- og pensionsdepartementet bliver lagt ind under Administrationsdepartementet .. der i de senere år har spillet en stadig stærkere rolle som regeringens moderniseringskontor Inf 19.10.1987.