Danmark får - efter et års forsinkelse - ny national plan for cybersikkerhed
Regeringen lancerer i dag en ny strategi for Danmarks cybersikkerhed. Milliardbevilling og 25 konkrete initiativer skal forbedre it-sikkerheden.
Det skriver Berlingske
Midlerne til Cybersikkerhedsstrategien blev afsat i forsvarsforliget 2018-2023. Her indgik »Beskyttelsen af Danmark mod cyberangreb« som et af hovedpunkterne.
Den nye strategi indeholder 25 konkrete initiativer, der skal involvere både myndigheder, virksomheder og borgere i kampen mod kriminelle eller cyberangreb fra fjendtlige stater.
»Spørgsmålet er ikke længere, hvornår vi bliver angrebet, men hvordan vi står rustet, når det sker,« siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til Berlingske.
Strategien har været længe ventet, første udkast skulle være kommet i maj sidste år, men hele året er nu forløbet uden nogen strategi for cybersikkerhed.
Fokus på kritisk infrastruktur
Strategien sætter fokus på seks sektorer, som er kritiske for samfundets infrastruktur: energi, transport, tele, finans, sundhed og søfart. Det sker i kølvandet på adskillige angreb som 'Not Petya' og 'CrashOverride'.
»Man har kendt til problemer med hacking gennem flere år, men tingene har taget en drejning. Blandt andet russerne har løftet det op på et niveau, hvor det ikke nødvendigvis handler om at få viden, men om at forvolde skade, og særligt frygtede er angreb på vores centrale infrastruktur,« siger Claus Hjort Frederiksen (V) til Berlingske.
Der vil også være midler til et døgnbemandet 'cybersituationscenter' under Center for Cybersikkerhed. Det skal koordinere indsatsen i tilfælde af større cyberangreb.
Version2 har tidligere omtalt, at CFCS med den nye strategi også vil styrke overvågning af netværk og computersystemer.
CFCS har allerede etableret mindst 21 sensorer og 9 egenudviklede elektroniske alarmer hos bl.a. centrale it-leverandører.
Enhederne tager en kopi af data og sender den til analyse i CFCS’ hovedsæde på Østerbro i København og overvåger dermed datatrafikken til og fra centrale offentlige myndigheder og virksomheder.
Denne system skal nu udbygges, lød det på Dansk IT's konference Offentlig Digitalisering i marts i år:
»Vi kommer til at udbygge vores sensornetværk ganske betydeligt. Vi kommer ikke kun til at se på netværkstrafik, for den, som ved noget om det, ved, at det ikke er nok kun at kigge på netværk, for det er krypteret. Derfor vil vi også gerne se på det, som foregår inde i maskinerne,« sagde Mille Østerlund, der er chef for Rådgivning og Akkreditering i Center for Cybersikkerhed, CFCS, uden dengang at komme ind på de nærmere detaljer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.