Danmark er på vej: Nu har de første lande koblet sig på europæisk corona-netværk

20. oktober 2020 kl. 13:294
Danmark er på vej: Nu har de første lande koblet sig på europæisk corona-netværk
Illustration: Lukasz Kobus.
Efter en succesfuld test-periode, har EU netop åbnet for den fælles gateway, der skal koble medlemslandenes smittesporingsapps sammen. De første lande har allerede koblet sig på løsningen, og Danmark er med i anden bølge, lyder det fra leverandøren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En række af de europæiske landes smittesporings-app’s bliver i disse dage koblet sammen, så de kan udveksle oplysninger om corona-smitte på tværs af landegrænser. Formålet er, at EU-borgere således kun behøver deres egen nationale smitte-app, når de rejser på tværs af unionens landegrænser.

Mandag åbnede EU så for den annoncerede fælles gateway, der skal gøre det muligt for de nationale applikationer at “tale sammen”. Det oplyser EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Åbningen sker efter en succesfuld testfase over sommeren, som Danmark også har deltaget i. I første omgang forbindes Tysklands “Corona-Warn-App”, Irlands “COVID tracker” og Italiens “Immuni”. Samlet set er de tre applikationer blevet downloadet af 30 millioner mennesker, og dermed udgør de omtrent to tredjedele af det samlede antal downloadede smitteopspringsapps i EU.

»Når disse apps fungerer på tværs af grænserne, er de endnu mere effektive værktøjer. Vores gateway-system, der tages i brug i dag, er et vigtigt skridt i vores arbejde, og jeg vil opfordre borgerne til at benytte disse apps for at hjælpe med at beskytte hinanden,« udtalte Stella Kyriakides, der er kommissær med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed i går.

Danmark er med

Medlemslandene har i stor stil introduceret egne nationale apps men med den fælles gateway, får de nationale app’s altså mulighed for at dele oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er allerede bekræftet, at Danmark kommer til at tilslutte sig den fælles europæiske løsning. Det bliver dog først senere. Det oplyser SAP, der er leverandør af løsningen, til Version2.

»Danmark’s smittestop er med i anden bølge,« lyder det fra SAP i en mail til Version2.

EU oplyser, at den næste gruppe af nationale app’s bliver forbundet i den kommende uge, og her bekræftes det, at Danmark er i blandt.

Det sker i samme ombæring som, Tjekkiets eRouška, Letlands Apturi COVID og Spaniens Radar Covid også bliver koblet på den fælles gateway, mens en tredje bølge tilslutter sig løsningen i november.

Fokus på sikkerheden

Der har været bekymringer for, hvordan udvekslingen af oplysninger mellem de forskellige app’s ville stille borgerne. Det er tyske SAP og T-Systems, der står bag udviklingen af løsningen, og EU garanterer, at den mængde data, der udveksles forbliver på et minimum.
Ligeledes understreger EU, at der ikke vil blive behandlet andre oplysninger end »vilkårlige nøgler, der genereres af disse apps.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som Version2 også tidligere har beskrevet, vil oplysningerne, der udveksles ligeledes være pseudonymiseret og krypteret og kun blive opbevaret i den periode, hvor det giver mening i forhold til opsprongsarbejdet.

»Det vil hverken være muligt at identificere enkeltpersoner eller spore enheders placering eller bevægelse,« skriver EU i sin meddelelse.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. oktober 2020 kl. 08:45

Ja de skal være velkomne til at forsøge

3
21. oktober 2020 kl. 08:11

Tjae, de kan jo starte med at udlevere noget til borgerne som app'en kan køre på ?

Eller de kan starte med bare at få den til at køre pålideligt på Android. Som det er nu går baggrundschecket (hentning+check af de smittedes nøgler) tilfældigt i stå. Medmindre altså man slår app'ens batteri-optimering fra.

Leverandøren har ganske vist forsikret at app'en virker. Det er vel grunden til at app'ens reviews på Google Play bliver ignoreret.

2
20. oktober 2020 kl. 17:38

Tjae, de kan jo starte med at udlevere noget til borgerne som app'en kan køre på ?

1
20. oktober 2020 kl. 17:16

Hvor længe mon det varer før denne app er obligatorisk for alle borgere.