Danmark er nu 100 procent digitaliseret - i Minecraft

Miljøministereiet har lavet en 3D-kopi af Danmark, der nu står fri til rådighed for befolkningen. Målet er især danske skoleelever, der kan bruge modellen aktivt i undervisningen.

Efter en vellykket testperiode bliver en komplet digital 3D-model af Danmark nu lagt frit tilgængeligt i computerspillet Minecraft.

Det er Miljøministeriet, der på baggrund af geografiske data fra Geodatastyrelsen har digitaliseret Danmark i det populære compterspil. Dermed er Danmark det første land i verden, der har langt sig selv ud i en 1:1 3D-kopi på nettet.

Formålet med at lave den massive model har dels været at skabe interesse for de frie geodata, og dels at udstyre landets skoler med et anderledes digitalt lærringsværktøj til brug i undervisningen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl udtaler i en pressemeddelelse, at modellen vil give de unge mulighed for at »plante deres egen skov, anlægge en sø, bygge en rideskole, et biogasanlæg eller en vindmølle. Kun fantasien sætter grænsen. Vi bygger bro mellem den digitale verden og naturen,«.

Eleverne på Ørestad Skole har allerede haft mulighed for at kigge nærmere på den store 3D-model i en testversion, som skolen med succes har haft stillet til rådighed i en periode.

»I gamle dage rullede læreren et Danmarkskort ned i klasselokalet og eleverne terpede landsdele. Med Danmarks frie geodata i en Minecraftverden er landet nu ude på børnenes pc eller tablet, og det understøtter digitaliseringen i folkeskolen,« udtaler folkeskolelærer Katrin Kristensen fra Ørestad Skole.

Hun tilføjer, at skolen i forvejen havde gode erfaringer med at bruge Minecraft i særligt matematikundervisningen.

»Men med virkelighedens Danmark lagt ind i en Minecraftverden får vi endnu flere muligheder for at skabe læring. Og eleverne synes også, det er sjovere, når det er deres eget hus, gade osv. de arbejder ud fra,« udtaler hun.

Projektet, der officielt går under navnet “Danmarks frie geodata i en Minecraftverden”, er et såkaldt demonstationsprojekt, der vil blive afsluttet den 23. oktober i år. Men i følge Miljøministeriet vil alle brugere vil dog efterfølgende stadig kunne downloade 3D-modellen til deres egen server.

Læs mere om projektet her.

Unge får hele Danmark i 3D

Skoleelever kan fremover gå på opdagelse i den danske natur fra computeren. Miljøministeriet har lagt hele Danmark ind i det populære computerspil Minecraft.

Hele Danmark bliver nu tilgængeligt i 3D i det populære computerspil Minecraft. Dermed bliver Danmark det første land i verden, der lægger hele landet ud på nettet i 1:1.

Fremover kan skoleelever og andre unge bl.a. registrere planter og dyr i spillet, som de har set eller fundet i naturen. De kan også gå på opdagelse i naturen, som den ser ud i virkeligheden. Bogstaveligt talt kan man i løsningen ’Danmarks frie geodata i en Minecraftverden’ gå en tur i naturen fra Gedser til Skagen og besøge hver en plet i hele kongeriget lidt som i Google Street View.

  • Vi har valgt at lægge hele Danmark ud på nettet i computerspillet Minecraft, så unge fx kan plante deres egen skov, anlægge en sø, bygge en rideskole, et biogasanlæg eller en vindmølle. Kun fantasien sætter grænsen. Vi bygger på den måde bro mellem den digitale verden og naturen, siger miljøminister Kirsten Brosbøl

Kan bruges i undervisningen
Det er Geodatastyrelsen, der stiller de såkaldte frie geodata til rådighed i det populære computerspil Minecraft, og 3D-verdenen kan også bruges i folkeskolen.

Skoleelever kan bl.a. træne rumlig forståelse i matematik og opføre kunstværker, bygninger mv. i billedkunst. Og de kan gøre det ud fra virkeligheden og ikke – som ellers – ud fra en fiktiv verden.

På Ørestad Skole har de med stor succes haft en testversion stillet til rådighed i en periode.

  • I gamle dage rullede læreren et Danmarkskort ned i klasselokalet og eleverne terpede landsdele. Med Danmarks frie geodata i en Minecraftverden er landet nu ude på børnenes pc eller tablet, og det understøtter digitaliseringen i folkeskolen, siger folkeskolelærer Katrin Kristensen fra Ørestad Skole

Danmarks frie geodata i en Minecraftverden kan også bruges til at motivere eleverne til at gå på opdagelse i naturen eller i byen og bringe informationerne med hjem og bygge det i en Minecraftverden. Mulighederne kan også bruges i den tværfaglige undervisning.

  • Vi har vi forvejen gode erfaringer med brug af Minecraft i undervisningen i fx matematik. Men med virkelighedens Danmark lagt ind i en Minecraftverden får vi endnu flere muligheder for at skabe læring. Og eleverne synes også, det er sjovere, når det er deres eget hus, gade osv. de arbejder
    ud fra, siger Katrin Kristensen.

Danmarks frie geodata i en Minecraftverden er et demonstrationsprojekt, der løber frem til 23.
oktober 2014. Det vil dog fortsat være muligt at downloade alle filerne til sin egen server.

Læs mere her.

Kontakt:
Pressemedarbejder Jens Fuglsang Edelholt, Miljøministeriet, tlf.: 91 35 69 96, e-mail:
jefed@mim.dk

Presse- og kommunikationschef, Geodatastyrelsen, Chris Hammeken, mobil: 41 27 72 94, email:
chh@gst.dk

Læs pressemeddelelsen på hjemmesiden: http://mim.dk/nyheder/2014/apr/unge-faar-hele-danmark-i-3d/

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere