Danmark er Flash-land: 4 ud af 5 medier understøtter ikke HTML5-video

Understøttelsen for HTML5-video halter på mange danske mediers hjemmesider. Kun omkring en femtedel støtter op.

HTML5-video æder sig langsomt men sikkert ind på Adobes Flash som den foretrukne metode til at afspille video på hjemmesider.

Men det lader ikke rigtigt til at være gået op for en stor del af de danske medier, der viser web-tv på hjemmesiderne.

Sådan lyder dommen fra en dansk webudvikler, Martin Hintzmann, der selv har undersøgt status på 72 danske mediers hjemmesider.

Kun 14 af dem, cirka 19 procent, understøtter HTML5-video ? flere af dem ved at bruge Youtube.

Det er ikke godt nok, mener Martin Hintzmann:

»I Danmark vil vil vi jo gerne bryste os af, at vi er langt fremme med it. Jeg er selv frontend-udvikler i et større dansk webbureau, og jeg er træt af, at det ikke virker. Det tyder på, at der skal ruskes op i nogen for at få det til at virke,« siger han til Version2.

Martin Hintzmann har ? ganske lavpraktisk ? undersøgt, hvor venlige hjemmesiderne er over for HTML5-video.

Først ved at besøge dem fra sin pc ? med understøttelse for Adobe Flash i browseren ? og dernæst fra sin iPad, der konsekvent siger nej tak til Flash.

Læs også: Apples kamp mod Flash får aviser til at ændre websiderne

Han fremhæver en international rapport fra Mefeedia fra marts 2011, som viser, at mængden af H.264-enkodet video til HTML5-afspilning er steget fra 10 procent til 63 procent det seneste års tid.

Men det er altså ikke muligt at se web-tv på langt de fleste danske mediers hjemmesider, hvis man bruger en iPad eller andre enheder, der ikke understøtter Flash-video.

»Når man ser på den internationale undersøgelse, så skuffer det mig lidt, at man mange steder ikke kan se video med en iPad eller er nødsaget til at have Flash installeret på en pc,« siger Martin Hintzmann.

Hosting-leverandør: Medierne er på vej

En stor andel af de 58 hjemmesider uden HTML5-video-support får hostet deres video hos firmaet Xstream.dk, der i visse tilfælde også leverer afspilleren til hjemmesiden.

Blandt hjemmesider, der benytter Xstream.dk's løsninger, finder man politiken.dk, ekstrabladet.dk, bt.dk og b.dk (Berlingske).

Direktør i Xstream.dk, Frank Thorup, fortæller, at selskabet selv understøtter HTML5-video i sine løsninger.

Men medierne holder lidt igen, selvom de gerne vil gøre det samme, siger han:

»De fleste af vores kunder er på vej over til HTML5, og de ved godt, at det er kommet for at blive,« siger han.

Det kræver dog, at udviklingsafdelingen sætter tiden af til HTML5-projektet.

»Afspilleren skal være særligt kodet til det. Hvis mediehuset vælger at udvikle sin egen afspiller, skal den automatisk detektere den besøgendes enhed og format. Samtidig skal de integrere afspilleren i deres egne indholdsmiljøer, og det er der, hvor tiden er sparsom for dem,« forklarer Frank Thorup.

Berlingske: Vi har brugt 300 timer

Berlingske Media er ét af de medier, der lige nu arbejder på at få understøttelsen for HTML5-video på hjemmesiden b.dk og mediehusets cirka 70 andre hjemmesider på plads.

Her bekræfter udviklingschef Christian Mark Christensen, at opgaven kræver resurser af mediehuset.

»Vi har brugt omkring 300 timer på det indtil videre, og det svarer til en mellemstor opgave hos os,« siger han.

Tiden er gået med at få det grafiske design på plads og få integreret afspilleren ? open source-softwaren JW Player ? med mediehusets content managementsystem, Drupal.

»Vi har brugt tiden på at få de grafiske design på plads og lave en ny playlist, samt selve integrationen til CMS'et. Det handler om at kunne gøre tv-indslag til en del af vores almindelige indhold på sitet, så der for eksempel nemt kan tilføjes relaterede tv-indslag til artikler,« forklarer Christian Mark Christensen.

Også hos Berlingske Media var det Apples tavle-pc, der gjorde udslaget for mediehusets indsats for at få support for HTML5-video på de omkring 70 hjemmesider.

»Det blev mest tydeligt, da iPad'en blev lanceret. Den blev dråben, der fik bægeret til at flyde over. Derfor besluttede vi at få HTML5-understøttelsen på plads på tv-området,« siger Christian Mark Christensen.

Før iPad'ens komme har Flash-udbredelsen været så høj, at mediehuset ikke har set nogen grund til at sætte fart under HTML5-video-supporten.

»Overordnet set vil vi gerne kunne vise alle vores hjemmesider på samtlige enheder, og så er det selvfølgelig træls af være afhængig af Flash. Men på den anden side har Flash-penetrationen været så høj de senere år, at det ikke rigtigt har været et problem, før iPad'en kom.«

Christian Mark Christensen forventer, at HTML5-video-understøttelsen er på plads inden for en måned.

Web-tv-chef på Ekstrabladet.dk, Anders Refnov, oplyser til Version2, at den særlige iPad-udgave af hjemmesiden understøtter HTML5-video.

Inden længe afholdes der et HTML5-seminar, hvor også planerne for HTML5-video på resten af Ekstrabladet.dk skal afklares, fortæller han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Flemming Hansen

Hvorfor skal html5 pludselig ses som den eneste rigtige fremtidsvisionære teknologi? Bare fordi Apple har besluttet ikke at supporte flash på deres enheder, betyder det jo ikke at flash pludeligt er blevet en forældet teknologi. Der er stadig mange ting man kan med flash som enten ikke kan lade sig gøre, eller fungerer dårligt i html5.

Der er forskellige diskussioner omkring sikkerheden i flash, hvor mange ressourcer det sluger osv. Men det har jo intet at gøre med om det er en forældet teknologi eller ej. Alt er jo under konstant udvikling, og Adobe er også begyndt at tage sig sammen på det område.

Selv med html5 video skal man lave browser-detection og serverer forskelligt encodede video, og hele tidshorizonten for færdiggørelse af html5 specifikationerne har været latterlig - også selvom de er blevet justeret.

Så spis brød til og tag en slapper. Det er stadig op til de enkelte om de vil bruge flash eller ej - ligesom det er op til Apple om de vil supporte det eller ej. Man kan jo altid lave en fallback løsning til dem der kører med mindrebemidlet teknologi.

 • 1
 • 0
Gert Agerholm

Det er stadig op til de enkelte om de vil bruge flash eller ej

For så vidt enig, men jeg vil gerne se det mediehus som frivilligt går glip af iPad kunderne, og det vil næppe blive færre i fremtiden.

Bort set fra det så ser jeg frem til at komme af med det ressource sultne Flash.

 • 1
 • 0
Lars Lundin

Det er en diskussion om standarder vs. proprietære teknologier.

Hvilket forklarer problemet med

Alt er jo under konstant udvikling, og Adobe er også begyndt at tage sig sammen på det område

 • nemlig at flash-brugere er prisgivet, hvis Adobe ikke lige har tid til at ordne et flash-problem.
 • 0
 • 0
Flemming Hansen

@Christian Hedemann Olsen Er det nu også standarder, eller er det tilgængelighed der er det interessante?

Html5 video har ikke meget med standard at gøre når man ikke kan blive enige om en....standard.

Flah er proprietært, men til gengæld er det mere tilgængeligt. Hvis man laver html5 video uden flash-fallback afskærer man flere brugere end hvis man laver flash uden html5-fallback.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

flash-brugere er prisgivet, hvis Adobe ikke lige har tid til at ordne et flash-problem.

Ligesom ipad-brugere er prisgivet, hvis Apple beslutter sig for at de ikke har lyst til at se Flash. Fakta er, at det ikke er en motivationsfaktor for hvad folk bruger. De bruger det der er smart, eller det der er nemmest - og da alle har flash, så er det ret nemt. :)

jeg vil gerne se det mediehus som frivilligt går glip af iPad kunderne

Der er stadigvæk ikke særligt mange af dem, og det er jo ikke just gratis at implementere html5 i stedet for flash. Der var også en meget lang periode hvor Firefox ikke var understøttet på mange hjemmesider, på trods af at det holdt en omfattende markedsandel. Væsentligt større end alle tablets til sammen nu og de næste par år.

 • 0
 • 0
Christian Hedemann Olsen

Hej Flemming,

Er det nu også standarder, eller er det tilgængelighed der er det interessante?

Jeg synes bestemt at både tilgængelighed og standarder er vigtige.

Html5 video har ikke meget med standard at gøre når man ikke kan blive enige om en....standard.

Jeg har set denne holdning mange gange. Jeg er ikke enig. Denne diskussionstråd er ikke stedet for at debattere dette.

Flah er proprietært, men til gengæld er det mere tilgængeligt. Hvis man laver html5 video uden flash-fallback afskærer man flere brugere end hvis man laver flash uden html5-fallback

Du har ret i at mange brugere ikke kan se HTML5-video lige nu. Jeg synes derfor også at der skal laves fallback til flash-video. Det er forhåbentligt kun et spørgsmål om tid før flere og flere brugere får nye browsere, og støtter op under de fælles åbne standarder.

 • 0
 • 0
Anders Sørensen

Han fremhæver en international rapport fra Mefeedia fra marts 2011, som viser, at mængden af H.264-enkodet video til HTML5-afspilning er steget fra 10 procent til 63 procent det seneste års tid.

Er der nogle tal på andre enkodninger, som har fremgang? fx. wmv, VP8 etc.?

 • 0
 • 0
Per Erik Rønne

Personligt har jeg fået min kun fire år gamle MacBoo »tilbage« efter at jeg har installeret en anti-Flash plug-in til Safari. Ellers kører den ulideligt langsomt, og min erfaring er at der til et faneblad med en avisartikel kører 7 flash-ting. Og når man så har måske 20 faneblade åbne til læsning, bliver afviklingen alt for langsom uden pågældende plug-in.

Plug-in'en kan findes på:

http://clicktoflash.com/

og medfører ikke at Flash ikke kan køres. Der vises et område af skærmen der markerer flash-området, og ved at klikke på en stjerne i venstre, højeste hjørne kan man få selve flashen vist alligevel.

Det kan altså heller ikke passe at man skal udskifte sin laptop hvert tredje år, blot fordi Adobe ikke kan lave en ordentlig Flash.

 • 0
 • 0
Martin Hintzmann

@Flemming Hansen - Det har som Christian Hedemann Olsen skriver ikke så meget med om flash er forældet eller ej. Men noget at gøre med at vi skal have video til at virke for flest mulige folk, i flest mulige browser og på så meget som muligt udstyr. Og det er her at HTML5 video kommer ind.

De fleste store medie site i Danmark bruger xstream.dk, som jo netop understøtter HTML5 video.

Men rigtig mange af disse store danske medie site har endnu ikke implementeret det endnu, såsom politiken.dk, ekstrabladet.dk, bt.dk, b.dk, netdoktor.dk, business.dk, lokalavisen.dk etc.

Det burde ud fra mine personlige erfaringer ikke tage så lang tid at implementere.

Det at Berlingske har brugt 300+ timer, skyldes efter hvad jeg kan læse, at de vil have HTML5 video til at opføre sig ligesom Flash Playeren, med design, playlist og relaterede videoer.

Hvorfor ikke lave en mere lav-praksis fase-1 løsning, hvor HTML5 playeren blot kan afspille den video, man er gået ind på siden for at se, med browserens standard controls, play/pause, volume etc. og dem med Flash får så den fulde oplevelse.

Efter fase-1 kunne de, så gå i gang med fase-2 deres mellemstor opgave.

 • 0
 • 0
Loke Dupont

Har de fleste ikke også mulighed for HTML5 Video? IE9, Safari, Firefox, Chrome, Opera?

Den seneste FDIM måling giver IE 7 og 8 omkring 65 % af brugerne, de er dog fra februar, men jeg tvivler på det har ændret sig så meget at det ikke stadig er "de fleste" :)

 • 0
 • 0
Nikolaj Brinch Jørgensen

Den seneste FDIM måling giver IE 7 og 8 omkring 65 % af brugerne, de er dog fra februar, men jeg tvivler på det har ændret sig så meget at det ikke stadig er "de fleste" :)

Det er rigtigt, men jeg talte ikke om en nuværende installation, men om muligheden. De fleste der bruger IE7 og IE8 har da muligheden med IE9. Desuden har IE7 og IE8 brugere jo muligheden med Chromeframe, at afspille HTML5 derigennem. Så de fleste har vel stadigt muligheden? IE6 brugerne er til gengæld lost, med mindre de skifter browser - og det er igen en mulighed. EN mulighed der dog ikke findes er, at iPhone, iPod Touch og iPad brugerne installere Adobe Flash. Så mon ikke den største mulighed for tilgængelighed alligevel er HTML5, det kan vel afspilles på flest platforme? Hvordan med Flash på 64 bit Linux, er det fixet? Eller der det stadigt med Beta/Preview softwaren "Square"? Det er betænkeligt hvis det er tilfældet, for det betyder at Adobe stadigt ikke har en 64 bit udgave af Flash Player.

 • 0
 • 0
Martin Hintzmann

@Nikolaj Brinch Jørgensen - Udover iOS enhederne, er det heller ikke muligt at installere Adobe Flash Player 10.x for mobile på BlackBerrys, Palm, WindowsMobiles, Nokia samt en stor andel af Android brugerne, som aldrig får Froyo.

 • 0
 • 0
Nikolaj Brinch Jørgensen

Ubuntus 64-bit Maverick kan afspille flash med adobes proprietære plugin. Jeg gør det af og til på en "ikke-trusted" medie PC.

Ja det ved jeg, men er det ikke stadigt med en Preview Release af "Square", så vidt jeg ved er der ikke noget 64-bit produktionsklart plugin?

 • 0
 • 0
Thomas Leonardo Pedersen

Med vores VideoTool WebTV løsning har vi valgt at bygge platformen i HTML 5, og streame i både mpeg4 og flash. Vi har forsøgt at skabe en platform der tilgodeser alle platforme og browsere - også mobile enheder med browser detection. Test evt. selv på http://webtv.skat.dk/c538/v1579 OGSÅ på iPads, mobil Android og iPhone. Yes vi ved der kan være probs med nogle Samsung mobiler, men det knokler vi på at løse. Konstriktiv kritik modtages meget gerne. Vi kan blive bedre.

www.videotool.dk

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere