Dankortet fylder 25 år i dag

Den 1. september 1983 gik det danske betalingskortsystem Dankort i luften. Den gang regerede checkhæftet og kontanterne, og først da butikkerne fik terminaler, tog udbredelsen fart.

Det danske betalingskortsystem Dankort fylder i dag 25 år. Den 1. september 1983 blev den første betaling med kortet foretaget, men der skulle gå endnu et par år, før systemet blev elektronisk.

I 1983 var de fleste danskere fortrolige med to betalingsformer: Kontanter og checks.

Generationen, der er yngre end Dankortet, har for langt de flestes vedkommende aldrig haft et checkhæfte eller har prøvet at skrive en check.

Det skyldes Dankortet, som var de danske pengeinstitutters projekt, der skulle modsvare det internationale Visa-kort.

Ved udgangen af 1983 var der foretaget blot 78.552 betalinger med Dankort, oplyser PBS, som i dag står for administrationen af både Dankort og de internationale betalingskort i Danmark.

Ren papirløsning i starten

Den gang var betalingerne papirbaserede. Butikken udfyldte en papirblanket, som kunden underskrev. Butikken afleverede derefter de udfyldte blanketter hos banken, som hævede pengene fra kundens konto og satte dem ind på butikkens.

Den praksis kan man stadig støde på i dag, når man skal betale med Dankort på steder, der ikke har en telefonforbindelse til Dankort-systemet.

I 1984 begyndte det elektroniske betalingssystem at tage form. I maj 1984 åbnede de første røde hæveautomater, hvor kunderne kunne hæve kontanter med deres Dankort, uanset hvilken bank de var kunde hos.

Butiksterminalerne kommer til
Først i 1985 fik de første butikker terminaler, der gjorde det muligt for kunderne at foretage en ren elektronisk betaling. Ved hjælp af et kort og en pinkode kunne transaktionen gennemføres uden et besøg i banken ved hjælp af en telefonforbindelse fra butikkens terminal til Dankort-systemet.

Det år blev der ifølge PBS for første gang gennemført mere end én million transaktioner med Dankort, og frasen 'på beløbet' blev i løbet af de næste ti år én af de mest udtalte i danske supermarkeder.

De første Dankort var særlige kort, men bankerne indførte snart kombinerede Dankort og hævekort, som erstattede kundernes bankbøger.

I 1988 fik kunderne mulighed for at få et kombineret Visa/Dankort, men det var først i takt med, at flere begyndte at handle på internettet, at det internationale kreditkort for alvor blev en populær kombination. I dag findes der mere end fire millioner Dankort, hvoraf 2,9 millioner er Visa/Dankort.

Nethandel tog fart med Telmore

Den danske internethandel måtte vente helt frem til 1999 på at få mulighed for at lade kunderne betale med Dankort på nettet. Det betød, at kunderne de første år var henvist til at handle pr. efterkrav eller betale via kontooverførsler.

I starten fik Dankortet en kølig modtagelse hos danskerne på internettet. Først da mobiltelefonselskabet Telmore kom på markedet i 2001, eksploderede antallet af betalinger på internettet og rundede én million.

Det vel at mærke på et tidspunkt, hvor der i julehandlen kunne ske et tilsvarende antal betalinger på en enkelt dag. Rekorden er indtil videre sat den 21. december 2007 med 4,5 millioner transaktioner, oplyser PBS.

Chip med startvanskeligheder

I dag er alle nye Dankort udstyret med en chip, som betød, at alle butikker skulle have nye terminaler, og kunderne skulle vænne sig til at lade kortet sidde i terminalen i stedet for køre det gennem magnetstribelæseren.

Det gav problemer for mange både kunder og butikker. I de første år med chipkort så man derfor de fleste steder, at chipsprækken var dækket til med klisterbånd, så kunderne kun kunne bruge magnetstriben.

Chippen blev introduceret for at give bedre sikkerhed. Både i Danmark og i udlandet har der været flere eksempler på, at kriminelle har sat falske forstykker på hæveautomater og benzinstandere for at aflæse magnetstriben.

Chippen indeholder de samme oplysninger, men dataene er krypterede. Det beskytter ikke mod tyveri af kortet, men det gør det vanskeligere at kopiere det.

Monopol i mange år

I dag er det de færreste steder, der ikke tager imod Dankort, og flere steder kan man også benytte internationale kreditkort i de samme terminaler. Dankort sad i de første mange år på et monopol på det danske marked til stor forvirring for turister, som forventede at kunne bruge Visa, MasterCard eller American Express i de danske terminaler.

Fra et kuriøst alternativ til de velkendte checks og kontanter i 1983 har Dankortet gennem de sidste 25 år forandret danskernes måde at betale på. I dag er checkhæftet et lige så sjældent syn i butikkerne, som et Dankort var det for 25 år siden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jesper,

Super "trip down memory lane" ... tak for det. Jeg kan specielt tydeligt huske "trægheden" iblandt danskerne på lanceringstidspunktet, hvor flere familiemedlemmer hårdnakket påstod, at de aldrig nogensinde ville have sådan et kort indenfor dørene.

Som en pudsig detaljer har de selvsamme mennesker indtil for nyligt brugt nøjagtigt samme argumenter for ikke at handle på internettet.

:o)

  • 0
  • 0
#2 Claus Madsen

Jowjow...meget sjov læsning - og i særdeleshed denne 'Al Gore' agtige udlægning:

"Nethandel tog fart med Telmore Den danske internethandel måtte vente helt frem til 1999 på at få mulighed for at lade kunderne betale med Dankort på nettet. Det betød, at kunderne de første år var henvist til at handle pr. efterkrav eller betale via kontooverførsler.

I starten fik Dankortet en kølig modtagelse hos danskerne på internettet. Først da mobiltelefonselskabet Telmore kom på markedet i 2001, eksploderede antallet af betalinger på internettet og runder én million."

...jeg vil vove at påstå, at væksten i internethandlen intet har med Telmores fremkomst at gøre, men nærmere med internettets generelt stigende popularitet - og kvaliteten af internetbutikker i særdeleshed...

;-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere