Daniscos virtualiserings-dilemma: Opvej el-besparelser mod ekstra licens-kroner

TEMA: Danisco har sparet på strømmen med virtualisering, men til gengæld har licensbetingelser i software givet udfordringer.

Da Danisco for tre år siden indførte virtualisering, betød det en reduktion i antallet af fysiske servere fra 250 til 10 PowerEdge-servere fra Dell. Og det har medført de forventede besparelser på elregningen, fortæller virksomhedens it-infrastrukturchef Rasmus Winther. Elforbruget er således skåret ned med to tredjedele på de tre år.

Til gengæld har det været lidt af en udfordring at holde styr på softwarelicenserne til virksomhedens forskellige produkter.

Der kan nemlig være stor forskel på, hvordan licensbetingelserne til eksempelvis database-software er skruet sammen.

Nogle software-producenter kræver licensbetaling for hver fysisk processorkerne, som et program afvikles på. Og det kan hurtigt løbe op, hvis den fysiske hardware bag en virtuel server eksempelvis indeholder otte kerner - så skal der altså betales otte gange licens for et software-produkt.

»Det har været en lidt negativ oplevelse, at det faktisk var så tidskrævende at forstå, hvordan de forskellige licenser hænger sammen,« siger Rasmus Winther.

Han fortæller, at licensbetingelserne i forhold til virtualisering i dag indgår som en af del af parametrene, når Danisco køber software. Det er dog ikke lykkedes for virksomheden at styre uden om al software, som ikke umiddelbart er egnet til at afvikle i virtualiserede miljøer af licensmæssige årsager.

Men det er muligt at inddele de virtualiserede servere, så en virtuel server eksempelvis kører på en del af de fysiske servere og således kun benytter et begrænset antal kerner, fortæller Rasmus Winther.

Ud over strømbesparelsen har Danisco også haft nogle indirekte fordele ved at virtualisere. De virtualiserede systemer, der kører på en hypervisor fra VMware, betyder nemlig også, at serverne er bedre sikrede i forhold til hardware-nedbrud.

Det hænger sammen med, at systemerne kan sættes op, så et nedbrud i en fysisk server automatisk betyder, at de virtuelle servere flyttes over på den resterende hardware, mens den ødelagte server bliver repareret.

Derudover er Danisco for øjeblikket ved at opbygge et ekstra datacenter, så det virtualiserede miljø bliver fordelt på to centre. Og her har det takket være virtualiseringen været muligt at flytte de virtuelle servere fra det ene center til hardwaren på det andet center - vel at mærke mens serveren kørte.

Artiklen er en del af Version2's tema om virtualisering

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nikolai Beier

Betyder historien at flere end bare de adspurgte enten ikke forstod visse licens-aftaler som de anvender, eller tolkede aftalerne anderledes en leverandøren gør?

Har den øgede brug af virtualisering medført at mængden af licensbøvl indgår i vurderingen af valg af software, oftere end før?

Har software uden licens-krav der afhænger af fx antal CPU-kerner (virtuelle, potentielle eller faktisk benyttede) en fordel i markedet, sådan i praksis?

Der skal vel meget mere til, før dem der køber software, nægter at betale for licens-aftaler de ikke kan gennemskue. Vel sagtens fordi det kunne betale sig at ignorere store dele af licens-aftalerne, snarere end at læse og forstå dem alle.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere