DanID forsøgte at sminke NemID's nedetider

3. januar 2011 kl. 11:1216
DanID forsøgte at omdefinere et NemID-nedbrud, så den samlede nedetid ikke overskred målene fra IT- og Telestyrelsen. Det fremgår af to forskellige udgaver af driftstatistikken for oktober.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når brugere af netbankløsninger og offentlige tjenester ikke kan logge på med NemID, tæller det ikke nødvendigvis med i nedetidsstatistikken.

I hvert fald ikke, hvis DanID havde fået ret i den fortolkning af en hændelse 1. oktober, som firmaet lagde op til i en såkaldt produktionsrapport, der blev sendt til IT- og Telestyrelsen.

Version2 er i besiddelse af to forskellige udgaver af produktionsrapporten for oktober.

Begge versioner omtaler de samme fire hændelser, der har været i løbet af måneden, men den første udgave medregner ikke 105 minutter den 1. oktober, hvor NemID afviste 40-60 procent af alle login-forsøg, som nedetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hvis ikke de 105 minutter regnes med, sniger NemID sig lige akkurat op på et samlet driftindeks, der er inden for de rammer, selskabet har aftalt med IT- og Telestyrelsen. Og dermed ville DanID være sluppet for at betale bod for oktober.

Men i den anden udgave af produktionsrapporten, dateret 8. december, er de 105 minutter nu inkluderet i opgørelsen af nedetid, og dermed havner den samlede NemID-nedetid i oktober på 5 timer og 49 minutter - eller 0,78 procent.

Til sammenligning indeholder kontrakten rum for 45 minutters uplanlagt nedetid, hvilket svarer til 0,1 procent.

IT- og Telestyrelsen ønsker ikke at kommentere de to udgaver af produktionsrapporten, men henviser blot til, at det ikke er udsædvanligt, at to parter i en sag har to forskellige udlægninger af virkeligheden.

Version2 har spurgt DanID, hvordan kan det være, at der først i versionen af 8. december er indregnet nedetid for hændelsen 1. oktober.

»DanID og IT- og Telestyrelsen har haft nogle interne drøftelser om nogle af hændelserne, hvilket har resulteret i nogle justeringer af opgørelsen,« lyder det kortfattede svar over e-mail fra Søren Winge, der er pressechef i DanID's moderselskab, Nets.

Også den konservative videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har i et svar til socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan medgivet, at driftstatistikken for NemID ikke er tilfredsstillende.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. januar 2011 kl. 12:09

Hvad er det for omstændigheder der gør at man kan holde "interne drøftelser", hvad der for mig lyder som "drøftelser hvis indhold ikke bliver offentligt tilgængeligt"? IT- & Telestyrelsens udtalelse er helt hen i vejret, at "det ikke er udsædvanligt, at to parter i en sag har to forskellige udlægninger af virkeligheden." Lad os se udlægningerne og argumenterne for at man har kunnet ændre opgørelsen. Søren Winges fåmælthed er heller ikke just et tegn på at danskerne får den kompensation de fortjener. Oppetid er ét sted hvor man kan forsøge at hente nogle af de svimlende trekvart milliarder kroner som det er lykkedes DanID at forbruge for at levere en i hovedsagen kendt løsning. Derfor er det jo ikke helt ligegyldigt om DanID bliver straffet eller ej.

Hvad er det jeg ikke har forstået i det der foregår her?

6
3. januar 2011 kl. 14:32

Hvad er det jeg ikke har forstået i det der foregår her?

Jeg kan kun gætte:

NemID er ikke fuskere, - bare sjuskere.. (sarkasme kan forekomme)

Garanteret Noget med måltal, hvor det konstateres at man ikke kan snyde med nedetiden, hvorfor man ligeså godt kan smide det hele på bordet.

'Nogen' kunne måske endda se en fordel i at interessen samler sig om ustabiliteten, fremfor 'sikkerheds'-modellen.

K