DanID forsøgte at sminke NemID's nedetider

3. januar 2011 kl. 11:1216
DanID forsøgte at omdefinere et NemID-nedbrud, så den samlede nedetid ikke overskred målene fra IT- og Telestyrelsen. Det fremgår af to forskellige udgaver af driftstatistikken for oktober.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når brugere af netbankløsninger og offentlige tjenester ikke kan logge på med NemID, tæller det ikke nødvendigvis med i nedetidsstatistikken.

I hvert fald ikke, hvis DanID havde fået ret i den fortolkning af en hændelse 1. oktober, som firmaet lagde op til i en såkaldt produktionsrapport, der blev sendt til IT- og Telestyrelsen.

Version2 er i besiddelse af to forskellige udgaver af produktionsrapporten for oktober.

Begge versioner omtaler de samme fire hændelser, der har været i løbet af måneden, men den første udgave medregner ikke 105 minutter den 1. oktober, hvor NemID afviste 40-60 procent af alle login-forsøg, som nedetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hvis ikke de 105 minutter regnes med, sniger NemID sig lige akkurat op på et samlet driftindeks, der er inden for de rammer, selskabet har aftalt med IT- og Telestyrelsen. Og dermed ville DanID være sluppet for at betale bod for oktober.

Men i den anden udgave af produktionsrapporten, dateret 8. december, er de 105 minutter nu inkluderet i opgørelsen af nedetid, og dermed havner den samlede NemID-nedetid i oktober på 5 timer og 49 minutter - eller 0,78 procent.

Til sammenligning indeholder kontrakten rum for 45 minutters uplanlagt nedetid, hvilket svarer til 0,1 procent.

IT- og Telestyrelsen ønsker ikke at kommentere de to udgaver af produktionsrapporten, men henviser blot til, at det ikke er udsædvanligt, at to parter i en sag har to forskellige udlægninger af virkeligheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har spurgt DanID, hvordan kan det være, at der først i versionen af 8. december er indregnet nedetid for hændelsen 1. oktober.

»DanID og IT- og Telestyrelsen har haft nogle interne drøftelser om nogle af hændelserne, hvilket har resulteret i nogle justeringer af opgørelsen,« lyder det kortfattede svar over e-mail fra Søren Winge, der er pressechef i DanID's moderselskab, Nets.

Også den konservative videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har i et svar til socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan medgivet, at driftstatistikken for NemID ikke er tilfredsstillende.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. januar 2011 kl. 12:09

Hvad er det for omstændigheder der gør at man kan holde "interne drøftelser", hvad der for mig lyder som "drøftelser hvis indhold ikke bliver offentligt tilgængeligt"? IT- & Telestyrelsens udtalelse er helt hen i vejret, at "det ikke er udsædvanligt, at to parter i en sag har to forskellige udlægninger af virkeligheden." Lad os se udlægningerne og argumenterne for at man har kunnet ændre opgørelsen. Søren Winges fåmælthed er heller ikke just et tegn på at danskerne får den kompensation de fortjener. Oppetid er ét sted hvor man kan forsøge at hente nogle af de svimlende trekvart milliarder kroner som det er lykkedes DanID at forbruge for at levere en i hovedsagen kendt løsning. Derfor er det jo ikke helt ligegyldigt om DanID bliver straffet eller ej.

Hvad er det jeg ikke har forstået i det der foregår her?

6
3. januar 2011 kl. 14:32

Hvad er det jeg ikke har forstået i det der foregår her?

Jeg kan kun gætte:

NemID er ikke fuskere, - bare sjuskere.. (sarkasme kan forekomme)

Garanteret Noget med måltal, hvor det konstateres at man ikke kan snyde med nedetiden, hvorfor man ligeså godt kan smide det hele på bordet.

'Nogen' kunne måske endda se en fordel i at interessen samler sig om ustabiliteten, fremfor 'sikkerheds'-modellen.

K

3
3. januar 2011 kl. 12:42

Hej Mogens

Har du OGSÅ været ansat hos IBM? ;-)

18
5. januar 2011 kl. 20:55

Den kendte jeg ikke i forvejen. Til gengæld kan jeg bidrage med: http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.htmlForklaring af et psykologisk eksperiment, som bliver brugt til at bevise at udsigten til en bonus forhindrer folk i at tænke kreativt og dermed finde den bedste løsning. "There is a mismatch between what science knows and what business does"

19
7. januar 2011 kl. 11:26

Jeg kører win7 PRO og passer meget på over for alle... Det har jeg gjort siden 1985... Jeg er i dag 72 år gammel og særdeles bekendt med EDB.

Men efter en usædvanlig dårlig behandling af nemid persolale. Trusler m.m. Trusler om politi m.m.

Logind på nem id!!!! Gem en side i explorer hvor du er logget ind!!!!

Log ud fra nemid!!!!!!!!!!!!!!! Du får en kvitering på at du er logget ud!!!!!!

Gå en tur i verden på ekstrabladet,bt,berlingske m.m.

Tryk på den gemte side i explorer.

Vupti nu er du logget ind på NEM ID UDEN KODE.....

De er ikke rigtig kloge...........

Preben Charles Nielsen

20
14. januar 2011 kl. 10:59

ja det er ret forvirrende med de nedetider. i går var det over 2 timer. Hvor klager man? I dag er jeg endnu ikke lykkedes at komme igennem. Der burde være en mere tydelig fejlmeddelelse end bare time out. I går troede det var fejl på browseren, lige ny-installeret men nej det var spildt arbejde.

21
14. januar 2011 kl. 14:35

af Preben Charles Nielsen, 14. januar 2011 14:27

Jeg er stadigvæk logget ind på NEMID...

Det er det eneste program der ikke retter sig efter operativsystemet... Jeg kører windows 7 (speciel) version.

Jeg har fået 4 kviteringer på at jeg er logget ud, men det er jeg bare ikke...

Sådan... Login på nemid gem en adresse i internet explorer. logud ud fra nemid. Modtag en kvitering fra menid.. Du er nu logget ud siger kviteringen

Skriv dette brev........... send det..

Tryk på internet explorers gemmeside fra nemid. Pling du er nu inde igen UDEN kode.......

Og det skulle være sikkert ??????????????

Jeg er 72 år og rutineret EDB bruger...

At fortælle dette til nem id personale udløser bare en uforskammet tiltale samt trusler..

Så jeg skriver her i stedet, jeg kan være længe ude fra nemid og være logget ude -- uden at være det --.

Jeg er stadigvæk logget inde, selv om jer er ude...

Hygge PCN..

5
3. januar 2011 kl. 14:31

... en liste over virksomheder, der har sværget højt og helligt at afholde sig fra den slags management-nonsens værktøjer. Så ville det blive lettere at søge nyt job, hvis man hurtigt kunne se, hvor ledelsen har haft den nødvendige forstand til at holde op med at "måle kvalitet" og tro på de tal der kommer ud. For som Mogen siger, når man opstiller måltal, så får man mere af det man måler på. Det er bare vildt svært at forudsige hvad dét er.

Har selv siddet i en mega-udviklingsafdeling, hvor fejlrapporter blev routet frem og tilbage alt efter hvilke datoer antallet af åbne fejl blev gjort op, så alle havde fine tal at fremvise. Og når antallet af NYE fejl blev et vigtigt måltal, fik vi så stramme processer at målet blev nået, simpelthen ved at arbejdet blev sløvet tilpas meget ned. Når så antallet af ny-implementerede features blev vigtige, så justerede vi størrelsen på en "feature", så dét arbejde vi lavede kom til at fylde tilpas meget i statistikken. Og når det var vigtigt at levere features til tiden, så måtte vi skrue på kvaliteten, så vi kunne release til tiden og rette fejl bagefter... Men den kvalitetsansvarlige havde jo et ansvar for at måle kvaliteten på en eller anden måde (sjovt nok bidrager en kvalitetsansvarlige aldrig til at højne kvaliteten, kun at indføre procedurer til at måle den).

7
3. januar 2011 kl. 14:55

Ja jo, enhver måling er jo risikabel, men hvordan vil i så egentligt foreslå at man styrer en biks med mere end et par tusinde medarbejdere?

Og det mest skræmmende ved det er er jo at både IBM og Oracle (der er nævnt her) trives udemærket for tiden, så et eller andet må jo virke?

8
3. januar 2011 kl. 15:13

Godt spørgsmål. Basalt set er det meget svært at måle performance for en enkelt medarbejder - tilsyneladende gider cheferne ikke bruge den tid det tager på at sidde og overveje hver enkelt ansats opgaver, hvor lang tid det burde tage, hvor lang tid det faktisk tog etc. Det er derfor du mange steder kan se folk ansat, som ikke engang er 10% af deres løn værd og som ofte yder et decideret negativt bidrag. Ofte ser man endda at lønnen er omvendt proportional med værdien for virksomheden. Jeg kan ikke se andet end at det må skyldes dårlig ledelse, inerti m.m.

Angående måltal, synes jeg egentlig modellen ved Nemid er fin nok, da man jo måler på den slutydelse man vil optimere. At der så kan være lidt tvivl om hvordan et tal skal opgøres er vel ikke så overraskende, og det ser jo ud til at det er noget IT&T og Nemid er kommet til enighed om. Det ser jeg ingen dramatik (eller nyhedshistorie) i overhovedet.

11
3. januar 2011 kl. 15:56

At der så kan være lidt tvivl om hvordan et tal skal opgøres er vel ikke så overraskende, og det ser jo ud til at det er noget IT&T og Nemid er kommet til enighed om. Det ser jeg ingen dramatik (eller nyhedshistorie) i overhovedet.

Næh ingen overraskelse, åbenbart:

http://www.version2.dk/artikel/17477-danid-forsoegte-at-sminke-nemids-nedetider#headline88792

Men jeg vil påstå at det har en nyhedsværdi, at der bruges lukkede møder til at aftale hvordan reglerne kan bøjes til alle deltagendes tilfredshed. (Ikke brugerne).

At der fokuseres på at tilskære målepunkterne, og målerapporterne så disse udløser max bonusser diverse steder, er jo kun fordi at bonusserne signalerer vigtighederne af projektets succes på netop disse n(/m)ålepunkter.

Det har naturligvis intet med jagten på bonus'er at gøre, for sådan er de fleste mennesker jo slet ikke, hvilket jeg mener at kunne underbygge ved henvisninger til banksektoren.

K

14
3. januar 2011 kl. 22:24

Jeg arbejdede for mange år siden et sted, hvor lab-chefen mødte som den første (senest kl 0630) og gik hjem hjem som den sidste (tidligst 1830)

Da lab var tomt, når han mødte og ligeledes når han gik, så var han overbevist om at alle skrev for mange daglige timer på timesedlen.

Da der i forvejenvar stempelure til lærlinge og andre timelønnede, så foreslog man regelmæssigt at indføre stempelkort for alle - men det ville han under ingen omstændigheder høre tale om....

15
4. januar 2011 kl. 01:12

DanId/Nets what ever må have et virkelig godt greb om en vis øm ting hos den ansvarlige minister - siden der kun er et (1) medlem af folketinget der har påtaget sig at være kritisk overfor NemId.

Eller er der monstro blot tale om spil for galleriet, fordi beslutningen omkring indførelse af NemId "i den foreliggende udbyggede big brother udgave" ikke er omfattet af de normale demokratiske spilleregler?

Mvh Lars plbrake.dk

16
4. januar 2011 kl. 16:42

Efter en usædvanlig dårlig behandling af nemid..... Trusler m.m.m.

Logind på nem id. Gem en side i explorer hvor du er logget ind..

log ud fra nemid!!!!!!!!!!!!!!!

Gå på ekstrabladet,bt,berlingske m.m.

Tryk på den gemte side i explorer.

Vupti nu er du logget ind på NEM ID UDEN KODE.....

De er ikke rigtig kloge...........

PCN

9
3. januar 2011 kl. 15:35

Angående måltal, synes jeg i bund og grund også det er meget fornufigt at måle noget oppetid. Hvis et system skal være oppe, er det da også rimeligt at måle om det nu også er det. Man må bare være forberedt på, at hvis man overlader det til dém, der er ansvarlige for systemet at måle oppetiden, så skal måltallet nok blive nået. Med mindre man holder MEGET tæt øje med hvordan opgørelsen laves. Den slags bør jo nok snarere måles af en eller anden form for intern revision, som ikke har en interesse i at sminke tallene. Denne afdeling må jo så naturligvis ikke have et måltal, som går ud på at afsløre hvor ofte ANDRE afdelinger ikke når deres måltal... Værre er det, når man måler kvalitet og produktivitet i f.eks. en udviklingsafdeling eller hos nogen der arbejder med mennesker, for hvordan er det nu liiige man kvantificerer kvalitet? Det er den kvalitetsansvarliges job, men så snart han har udtænkt en mekanisme, går alle de andre medarbejdere i gang med at udtænke måder, hvorpå de kan omgå mekanismen lettest muligt, så der også kan blive tid til at lave rigtigt arbejde. Skandalen i hjemmeplejen var jo et eksempel på at målesystemerne tillod de (få) uhæderlige medarbejdere at opnå gode resultater på papiret, samtidig med at de slap for at lave noget. Det blev vigtigere at kunne taste de rigtige tal ind i PDA'erne end at sørge for at de gamle havde det godt. Den side som ikke rigtigt blev belyst i nyhedsudsendelserne er den at de samvittighedsfulde medarbejdere også er nødt til at lyve overfor systemet, for at kunne give den rigtige pleje. For systemet kan jo ikke forudse om Fru Jensen en gang i mellem har mere brug for at snakke lidt sin afdøde mand end for støvsugning. Men hvis systemet forlanger at der skal støvsuges, så må man enten blæse på den gamles behov eller lyve for systemet for at kunne udføre sit arbejde bedst muligt. I stedet for at måle skulle man måske overveje at stole lidt mere på sine medarbejdere og sin egen mavefornemmelse.

10
3. januar 2011 kl. 15:49

Til Anders Poulsen: Præcis - og helt enig med mavefornemelsen. Alle ansatte i en afdeling ved udmærket godt hvem der laver noget og hvem der ikke gør. Men hvorfor gør chefen ikke noget ved det? Måske han er for distanceret fra det reelle arbejde, og foretrækker at sidde og forwarde mails og flytte tal rundt i regneark. Trist men sandt.