DanID bruger falske argumenter for prisstigning på digital signatur

DanID kan sagtens sætte prisen ned for at bruge den nye digitale signatur, for vi har kun sat en maksimumpris, forklarer IT- og Telestyrelsen, efter at DanID har placeret ansvaret for en prisstigning på 64 procent hos myndighederne.

Da Telmore før påske brokkede sig over højere priser for at bruge den kommende digitale signatur, NemID, forklarede DanID, at priserne var fastsat af IT- og Telestyrelsen og dermed ikke var DanID's ansvar.

Men det passer simpelthen ikke, forklarer Palle H. Sørensen, leder af IT- og Telestyrelsens Center for Digital Signatur, for DanID kan sagtens sætte prisen lavere, hvis de ønsker det.

I den gamle aftale om digital signatur, der stadig gælder i dag, er maksimalprisen sat til 4 kroner pr. bruger om året, hvis man har over 500.000 brugere. Men når den nye løsning NemID lanceres 1. juli, bliver loftet over priserne sænket til 3,12 kroner.

»Vi har sørget for, at DanID ikke kan tage helt urimelige priser hos de private kunder. Det indgår i aftalen, at priserne er maksimalpriser, og at de bliver lavere end i den eksisterende aftale, vi indgik med TDC,« forklarer han, med henvisning til teleselskabet, der fik opgaven med at indføre den første digitale signatur i Danmark i 2003.

Men sådan var forklaringen ikke fra DanID, da Version2 før påske bad om svar på Telmores kritik af prisstigningen fra 2 til 3,12 kroner, som Telmore er blevet stillet over for nu.

»Det er ens for alle, for vi bestemmer ikke selv prisen. Den er reguleret af IT- og Telestyrelsen. I dag koster det 2 kroner om året, så det stiger lidt,« forklarede Jette Knudsen, pressechef hos DanID, til Version2.

Kan frit sætte prisen lavere

Alle offentlige myndigheder kan bruge den nye digitale signatur frit, mens DanID så kan forsøge at tjene ekstra på at sælge løsningen til private firmaer, som det sker meget aktivt i øjeblikket. Men ud over at prisen ikke må overstige de 3,12 kroner om året pr. bruger, kan DanID frit sætte prisen, forklarer centerlederen.

»Hvis de ikke kan sælge deres vare, kan de sætte prisen ned, og ethvert privat firma kan prøve at forhandle sig til lavere priser hos DanID,« siger Palle H. Sørensen, som selvfølgelig håber, at NemID bliver udbredt, så det bliver attraktivt for borgerne at få sig en digital signatur.

Hos teleselskabet Telmore bruger man i dag digital signatur som login-mulighed for kunderne, men i dag betaler man to kroner pr. bruger om året, altså halvdelen af det maksimalt tilladte. DanID vil have 3,12 kroner for den nye NemID-løsning til sommer, en prisstigning på 64 procent, og det har fået firmaet på barrikaderne.

Kunderne opfordres nu direkte til at genbestille en digital signatur nu, eller i hvert fald før den nye løsning kommer 1. juli. Dermed kan Telmore-kunderne bruge den gamle løsning to år endnu, hvilket vil spare firmaet årligt for 1,12 kroner pr. kunde, der holder fast i den gamle signatur. Hvis alle 700.000 kunder skifter til den nye NemID-løsning, vil det altså koste Telmore knap 800.000 kroner ekstra.

DanID bestyrer i øjeblikket den gamle OCES-løsning for digital signatur, som TDC stod bag, men til sommer er afløseren NemID klar. En af forskellene bliver, at der skal bruges engangskoder på små papkort til login og at certifikaterne samles centralt, i stedet for som i dag at ligge på borgernes egne computere.

*Læs også DanID's svar herunder:**'DanID beklager forkerte argumenter: »IT- og Telestyrelsen har ret«'*

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Carsten Sonne

Vi har sørget for, at DanID ikke kan tage helt urimelige priser hos de private kunder. Det indgår i aftalen, at priserne er maksimalpriser...

Hvis en virksomhed har fået et statsautoriseret monopol, mon så ikke den udnytter det? Man behøver ikke at have fået 12 i erhvervsøkonomi for at kunne regne det ud.

 • 0
 • 0
#5 Klavs Klavsen

Jo - man bliver som privatperson tvunget til at have blind tillid til dem - skulle nogen lykkedes med at hacke dem og misbruge ens nøgle (ligesom med startspærre i biler da det var nyt - hvor forsikringerne nægtede at betale fordi det var jo umuligt) så er man på den.

For dem af os, der rent faktisk mener os istand til at sikre privatnøglen selv, er det en pænt sørgelig tilstand og klart noget der gør at jeg vil gøre alt for at undgå at få en NemID digital signatur.

De burde efter min mening hellere give en et ID kort (der findes en standard som bl.a. browsere og andet software sagtens kan anvende) - så privatnøglen ligger på et special kort, designet til aldrig at frigive/synliggøre privat nøglen.

 • 0
 • 0
#7 Martin Kofoed

NemID er et gigantisk poltikerskabt monopol med den lille spidsfindighed, at monopolet samtidig sidder på vores alle sammens digitale identiteter. Vi ser nu allerede hvordan monopolet agerer på prissætningen, og NÅR (ikke "hvis") de første sager om overtagelse af digitale identiteter opstår, vil vi se, hvordan det håndterer den slags. Så vil man som privatperson skulle tage kampen op med et statsstøttet monster af et monopol som de facto har ret. Det bliver ikke kønt, og det vil blive tæt på umuligt at placere aben. Imens sagerne ruller, vil det have massiv indflydelse på de ramtes liv og levned.

God fornøjelse til de heldige, jeg vil gøre alt for, at det ikke bliver mig. Jeg har heldigvis lige fået fornyet den "gamle" signatur, så den holder i to år. Inden da har nogen forhåbentlig sat hælene i.

 • 0
 • 0
#11 Anonym

Denne diskussion er totalt irrelevant fordi det kun er en minimal brøkdel af omkostningen ved at bruge NemId.

Det store problem er at man tvinger borgeren til via skatten at betale til en usikker "standard"funktion som derved både økonomisk og teknisk sætter konkurrencen ud af spil.

Det kunne man forhindre ved

a) Ved at staten 100% finansierer en PKI CA enhed som alle kan få certificeret nøgler hos.

b) Staten accepterer kun sikre transaktioner som stat (og ikke som servicemonopol med egeninteresser), dvs. hvor borgerens sikkerhed er designet med ind.

c) Pengene følger borgeren, dvs. køb af Borgerkort sker ved at borgeren vælger. Hvis man vil have gratis modeller skal betalingen så blot som minimum dække basisomkostningerne ved billigste model som stadig sikrer borgeren i offentlige processer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere